Nobel-emlékdíjat ért a társadalmi kérdés: miért keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak?

Borítókép: Nobel-emlékdíjat ért a társadalmi kérdés: miért keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak? Forrás: Wikipédia- Claudia Goldin
A közgazdasági Nobel-emlékdíjat a nők munkaerőpiaci helyzetének több évtizedes kutatásáért Claudia Goldin amerikai gazdaságtörténész és munkagazdász kapta.

Claudia Goldin az első nő, aki egyedül kapott közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Kutatásai elsősorban a nők és a férfiak közötti munkaerőpiaci különbségeire irányultak. Ez egy rendkívül fontos téma, hiszen valamilyen értelemben szinte a világ összes országában hátrányt szenvednek a nők az élet különböző területein, de különösen a munkaerőpiacon. Természetesen a hátrány mértéke rendkívül különbözik az egyes országokban, de annyi bizonyos, hogy világ nagy részén ez bizony egy létező probléma, kizárólag a mérték különbözik.

Számos probléma a bér különbségekre vezethető vissza

Ha elsősorban a gazdasági egyenlőtlenségre koncentrálunk, akkor már számos magyarázatot lehet találni olyan problémákra, minthogy a nők között gyakoribb a depresszió, vagy éppen az időskori szegénység veszélye. Ezentúl olyan problémák is felmerülhetnek, mint a házastársak közötti bérkülönbségek, melynek kiegyenlítődése bizonyítottan csökkenti a családon belüli erőszak előfordulását. Sőt, még azt is kimutatták a felmérések, hogy a gazdaságilag egyenlőbb párkapcsolatok sokkal stabilabbak.

Family photo! Our new economic sciences laureate Claudia Goldin woke up the whole family after getting a very exciting...

Posted by Nobel Prize on Monday, October 9, 2023

Mai napig jelentősek a bér különbségek

Annak ellenére, hogy sokan nem tudják, a bér közötti különbségek is igencsak jelentősek. Az Egyesült Államokban a nemek közötti különbség a havi bérekben megközelítőleg 22 százalék, míg Magyarországon ez jelenleg 15 százalék.

Goldin kutatásai arra összpontosítottak, hogy miként változott a nők szerepe a gazdaságban és a társadalomban az elmúlt évszázadban. Ezentúl olyan kérdésekre kereste a választ, minthogy miért keresnek a nők kevesebbet, mint a férfiak. Milyen tényezők állnak a nők munkaerőpiaci aktivitásának időbeli változása mögött? Miért csökkentek a nemek közötti gazdasági különbségek az elmúlt évszázad során?

Mi kell ahhoz, hogy csökkenjenek a munkapiaci különbségek?

Goldin véleménye szerint ahhoz, hogy a nemek közötti munkaerőpiaci különbségek tovább csökkenjenek, mindössze három tényező szükséges.

  • Véleménye szerint az első szempont, hogy a flexibilis munkavégzés okozta jövedelemkiesésnek csökkenni kell. Erre azért van szükség, mert a legtöbb nő, főleg az édesanyák, sokkal inkább preferálják az olyan munkahelyeket, melyek flexibilisebbek a munkaidőt illetően. A hátrány ebben csak az, hogy ezek általában kevesebbet fizetnek.
  • A második tényező, hogy megvalósuljon egy jó minőségű napközbeni gyermekellátás. Ehhez véleménye szerint olyan szakpolitikai intézkedések bevezetése is szükséges, melyben segítik és támogatják a nőket a gyermekvállalás és a karrier összeegyeztetésében.
  • Végül pedig a harmadik szempont, az egyéni preferenciák és a társadalmi normák változása, illetve a családon belüli „hagyományos” munkamegosztás megváltoztatása.

Annak ellenére, hogy nem Goldin volt az egyetlen közgazdász, aki ezeket a fontos kérdéseket kutatta, mégis olyan elszántsággal és kíváncsisággal járt utána a témának, hogy idővel ő lett az első számú kutatója a nemek közötti különbségek és a nők munkaerőpiaci szerepvállalásának.

Lead kép: Wikipédia – Claudia Goldin