"Maradni akart minden porcikánk! Azóta is Görögországban élünk mindhárman" - interjú Pallagi Timivel, aki nem jött haza nyaralásából

Borítókép: "Maradni akart minden porcikánk! Azóta is Görögországban élünk mindhárman" - interjú Pallagi Timivel, aki nem jött haza nyaralásából Forrás: Pallagi Timi
Minden embernek vannak álmai. Egy részük megvalósul, de van, ami csak ábránd marad. Mind eljátszunk a gondolattal egy kellemes nyaralás alkalmával, hogy milyen jó volna ott maradni örökre. Aztán az utolsó napon nagy sóhajjal mégis búcsút veszünk a szívünkbe zárt helytől. Pallagi Tímea azonban nem így tett. Meghosszabbította a görögországi nyaralását. Nem egy-két héttel, hanem örökre. A csupa mosoly Timi ma is Zeusz birodalmában él és magyar családoknak segít abban, hogy az országban töltött idő igazi élmény legyen.

Miért éppen Görögországot választottad?

1992 nyarán, 16 éves koromban jöttem ki nyaralni először Görögországba, Vali barátnőmmel. Mit mondjak? Első látásra szerelem lett az ország. A tenger, a napsütés, a mentalitás, a zene, a konyha, minden annyira imádni való volt számomra, egyszerűen azonnal otthon éreztem magam.

Ezt sokan érezzük így. De Te végül ki is költöztél…

Igazából nem költözésnek indult. Barátnőkkel nyaraltunk kint és a nyaralás végén képtelenek voltunk elindulni haza. Maradni akart minden porcikánk! Azóta is Görögországban élünk mindhárman.

Forrás: Pallagi Timi

Ez nagy vállalás lehetett. Idegenként egy országban, ahol még a nyelvet sem ismered?!

Nagyon fiatal voltam, mondhatni, ragadt rám a görög nyelv. Nem könnyű nyelv, de nem is olyan nehéz, mint a magyar. Már az első nyár végén, 3 hónappal később, hogy elhatároztam, hogy kint maradok, elkezdtem beszélni. Később írni és olvasni is megtanultam.

Most, hogy már ennyi éve kint élsz, hogyan látod az országot? Még mindig ugyanúgy hat rád?

Talán nem. Talán még jobban szeretem, mint az első években, mert most már múltam van itt. Már több éve élek Görögországban, mint amennyit Magyarországon töltöttem. És itt lettem édesanya is.

Megfordult valaha a fejedben, hogy hazajössz?

Végleg? Soha! Egyszer sem gondoltam ilyesmire az elmúlt huszonhét év alatt. Imádom Magyarországot. Leginkább a szülővárosomat, Gyulát és Budapestet. Szinte évente hazajárok, ha tehetem kétszer is. De hazaköltözni nem hiszem, hogy tudnék már. Én otthon vagyok Görögországban.

Görögországban lettél édesanya. A fiad nevelésénél mennyire volt fontos a magyar identitás?

Áriszhoz az első két évben csak magyarul beszéltem, énekeltem, meséltem. De ő nem volt hajlandó megszólalni. Ez eléggé aggasztott engem. Aztán amikor elkezdett óvoda előkészítőbe járni, úgy jött haza az oviból, hogy folyékonyan beszélt görögül. Nagy kő esett le a szívemről és egyúttal elfogadtam a választását. Tizenhat éves koráig nem is igen beszélt magyarul. Akkor jött rá, hogy a magyar nyelvtudása mekkora előny lehet. Most huszonkét éves és jól beszéli a magyart, de erős görög akcentussal. Fontos számára a kettős identitása.

Forrás: Pallagi Timi

Mi otthon minden évben tartjuk a magyar ünnepeket is. Árisz imádja Magyarországot, a magyar ételeket. Már ellátogatott nélkülem is Magyarországra egy görög barátjával. Büszke vagyok rá.

Mindeközben nyaralni vágyó magyar vendégeknek segítesz megszervezni életük talán legszebb nyaralását…

Sokat dolgozom, de nagyon szerencsés vagyok, mert a munka engem is boldoggá tesz. Imádom látni a vendégek arcán a ragyogást, ahogy elragadja őket a görög életérzés. Éppen úgy, ahogy anno engem is. Szerencsés vagyok azért is, mert ott élhetek, ahol minden nap öröm felébredni és kinézni az ablakon. Én idős koromban is ezt szeretném átélni egy szép, napsütötte helyen, természetesen a tenger mellett. Jókat főzök majd, felvidítom az embereket és elkényeztetem az unokáimat.

Forrás: Pallagi Timi

Mit gondolsz, ha újrakezdhetnéd az életedet, újra belevágnál ebbe a kalandba?

Egészen biztosan. És mindenkinek azt tanácsolom, hogy merjen elindulni az álmai után, még ha néha nem is könnyű, mégis megéri. Ez az egy életünk van.

A szerzőről

Azt vallom, hogy minden pillanata és megnyilvánulása értékes az életnek. Meg azt is, hogy nehéz helyzetekben is meg lehet találni a fogódzókat, amelyek kisegítenek a gödör aljáról. Ilyen fogódzó lehet egy baráti beszélgetés, egy kellemes zene vagy éppen egy igazi, tartalmas szöveg elolvasása. Olyané, amely érzelmeket vált ki belőlünk, ami megérinti a bensőnket.

Az emberi dolgok érdekelnek. Legyenek nagyok vagy egészen aprók.

Ha Téged is, kövesd az oldalamat ITT!

Vagy írj nekem ide!

Tervezed már a nyarat?

Galériánkban csodás tengerpartokat és városokat mutatunk nektek