Ma van a magyar feltalálók napja: 20 különleges személy, aki megváltoztatta a világot

Borítókép: Ma van a magyar feltalálók napja: 20 különleges személy, aki megváltoztatta a világot Forrás: Getty Images
Június 13-án tartják a magyar feltalálók napját, ezért most összegyűjtöttünk 20 különleges személyt, akiknek sokat köszönhetünk.

Június 13-a a magyar feltalálók napja, mégpedig azért erre a dátumra esett a választás, mert Szent-Györgyi Albert ezen a napon mutatta be a C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását.

Puskás Tivadar telefonhírmondója, Rubik Ernő kockája, Irinyi János gyufája, Heller és Farkas hűtőrendszere vagy Jendrassik György dízelmotorja bizonyára sokaknak ismerős. Egytől egyig zsenik voltak és sokat tettek azért, hogy az emberiség fejlődjön. A következőkben bemutatunk 20 magyar feltalálót, akik szintén így tettek.

1. Adorján János (1882-1964) – a magyar repülés úttörője

Adorján János gépészmérnököt a hazai repülés úttörőjeként emlegetik. Karrierje elején Párizsban dolgozott, majd hazatérve, Magyarországon elsőként megtervezte és itthoni cégekkel el is készítette repülőgépét és annak motorját. Első, sikeres felszállását 1910-ben január 10-én hajtotta végre, mellyel beírta magát a történelembe. Ő volt az első magyar pilóta, aki magyar tervezésű és gyártású géppel repült.

2-3. Bánki Donát (1859-1922), Csonka János (1852-1939) – porlasztó, Bánki-motor

Bánki Donát hazai autóipar és vízenergia felhasználásának nagy alakja. Csonka Jánossal közös találmányuk a porlasztó (karburátor). 1884-ben szabadalmaztatta a Bánki-motort, nagynyomású robbanómotorját. 1917-ben feltalálta a Bánki-turbinát, ami a vízierőművek fejlesztéséhez járult hozzá.

4. Bejczy Antal (1930-2015) – Marsjáró

Az Egyesült Államokba kivándorolt fizikus, űrkutató a Marsjáró egyik megalkotója, ami a Marskutatás egyik legsikeresebb űrszondájának tekinthető. Ő vezette a Mars-felderítő mérnöki csapatot. A a NASA Sojourner nevű marsjárója heteken át értékes adatokat küldött a Földre.

5. Bíró László József (1899- 1985) – golyóstoll

Több mint 20 találmánya volt, ám a leghíresebb minden bizonnyal a golyóstoll volt. Előtte többen is próbálkoztak megalkotásával, de az ő eszköze vált a legsikeresebbé. Célja a töltőtollnál gyorsabban száradó toll megalkotása volt, amit egy golyó segítségével ért el.

6-7-8. Bláthy Ottó Titusz (1860-1939) (Déri Miksa (1854-1938), Zipernowsky Károly (1853-1942) – transzformátor

Bár külön-külön is nagyszerű feltalálók, mérnökök voltak, együtt alkották meg a transzformátort. Ez egy olyan szerkezet, amely a váltakozó árammal szállított villamos teljesítmény feszültségét és az áramerősségét alakítja át. Az egyik csökkenésével a másik növekszik, így két áramkör között energiát közvetít elektromágneses úton.

9. Chudy József (1753-1813) – világ első távíró rendszere

Bár sokan nem hallottak róla, valójában Chudy József találta fel a világ első távíró rendszerét. Az optikai és akusztikai távíró végül nem terjedt el a köztudatban, helyette a Chappe-féle távíró vált híressé, amely hasonló elven működött. Chudy József szerezte az első magyar operát, a Pikkó hertzeg és Jutka Perzsit is.

10. Csorba György (1869-1945) – rádiólokátor

Matematikus, fizikus és tanár, aki 1928-ban mutatta be találmányát, amely levegőben és vízben mozgó tárgyak pontos földrajzi helyének meghatározására képes. A rádiólokátor hatalmas jelentőséggel bíró felfedezésnek bizonyult és világszerte méltatták.

11. Dán Klára (1911-1963) – a számítógépes programozás úttörője

Sokak számára meglepő lehet, de a világ első programozóinak egyike nő volt, méghozzá Dán Klára. Ő volt a a Neumann János és Julian Bigelow által fejlesztett MANIAC számítógép programozója.

12. Dulovits Jenő (1903-1972) – tükörreflexes fényképezőgép

Dulovits Jenő a fotótörténet egyik legkiemelkedőbb alakja. Ő alkotta meg a világ első tükörreflexes fényképezőgépét, de más, fényképészettel kapcsolatos találmányai is voltak. A tükörreflexes fényképező sajátossága, hogy a lencse mögött egy tükör található, amely a fényt a keresőbe juttatja.

13. Eötvös Loránd (1848-1919) – torziós inga

A méltán híres fizikus, akadémikus, feltaláló, tanár és politikus (valamint hegymászó) legismertebb találmánya a torziós inga. A szerkezet méri a gravitációs erő irányát és mértékének változását, mely meghatározza a földkéregben lévő tömegek eloszlását. Így segítségével különböző nyersanyagokat lehet kutatni, például szenet, olajat vagy ércet.


14. Gábor Dénes (1900-1979) – holográfia

A Nobel-díjas fizikus, villamosmérnök, gépészmérnök 1947-ben találta fel a holográfiát, melyért később Nobel-díjat is kapott. Felfedezése sokáig nem terjedt el, de ma már mindenütt ismert.

15. Goldmark Péter Károly (1906-1977) – színes tévé

A feltaláló már egészen fiatalon külföldre költözött családjával. Érdekelte a zene és a televíziózás is. 1940-ben mutatta be a nagyközönségnek az első színes televíziót, ami már a gyakorlatban is használható volt. Szintén Goldmark és csapatának nevéhez fűződik a mikrobarázdás hanglemez kifejlesztése is, melyet 1948-ban mutattak be.

16. Holakovszky László (1952-2015) – az első „filter” és videószemüveg

Holakovszky László nevéhez számos érdekes felfedezés kötődik. Pályafutását újságíróként kezdte, majd egy fodrásszal készített riport inspirálta, hogy valami újba kezdjen. A szakember egy speciális sztereoszkópot dolgozott ki, melynek az volt a lényege, hogy ha valaki belenézett, saját tükörképét láthatta váltogatható frizurákkal. Holakovszky továbbgondolta a találmányt, és elkészítette ennek nagyobb méretű, kivetíthető változatát, a frizuramontázs-automatát. Holakovszkyt a nyolcvanas években a virtuális valóság kezdte el érdekelni, és feltalálta a videószemüveget.

17. Jókay-Ihász Lajos (1924-1993) – űrhajós étel

Az élelmiszeripari kutató, mezőgazdász a második világháború során az Egyesült Államokba emigrált, ahol befejezte tanulmányait. Itt fejlesztette ki az első, űrhajósok által fogyasztható ételt. Több hasonló szabadalma is volt, melyek közül az egyiket még ma is használják az amerikai hadseregben.

18. Mester Endre (1903-1984) – a lágylézer és az azzal való gyógyítás

Mester Endre orvos 1965-ben fogott bele a lézerkutatásba. 1974-ben alapította meg a Semmelweis Lézeres Kutatóközpontot, és az ő nevéhez fűződik a lágylézer és az azzal való gyógyítás feltalálása is.

19. Telkes Mária (1900-1995) – a napenergia úttörője

1924-ben költözött az Egyesült Államokba, ahol biofizikai laboratóriumban dolgozott, nem sokkal később pedig az intézet biofizikai osztályának lett a vezetője. Az amerikai légierő megbízásából elkészített egy kicsi, tengervíz-sótalanító szerkezetet, mely napenergiával működött. Összesen 20 szabadalma került nyilvántartásba, melyek többsége napenergiával kapcsolatos.

20. Neumann János (1903-1957) – digitális számítógép alapjai

A matematikust minden túlzás nélkül a mai napig zseniként emlegetik. Születésének 120. évfordulója alkalmából 2023-ban emlékévet szervezett neki a Neumann Társaság. Ő alapozta meg a modern számítógépek működésének alapelveit, de az atomfizika, a sejtautomaták, a közgazdaságtani játékelmélet és a numerikus meteorológia területén is kiemelkedő áttöréseket ért el.

Forrás 1., forrás 2., forrás 3., forrás 4.

A következőkben pedig mutatunk 10 olyan tárgyat, melyek feltalálója Nobel-díjat érdemelne!