Woman power – Hogyan tesszük mi, nők jobbá a világot?

Borítókép: Woman power – Hogyan tesszük mi, nők jobbá a világot? Forrás: Diageo
Az évek során a történelem rengeteg erős és inspiráló nőt adott a világnak. A nők jogainak és egyenlőségének az úttörői voltak, meghatározták a tudomány, a repülés és az irodalom világát is. Legyen szó feltalálókról, tudósokról, vezetőkről, politikusokról vagy uralkodókról, a nők mindenhol jelen voltak és vannak, és tagadhatatlanul jobbá teszik a világot.

Szerencsére napjainkra már igen hosszas azoknak a hölgyeknek a listája, akik lehetővé tették, hogy nekünk nőknek is legyenek a férfiakéval egyenlő jogaink, részt vehessünk fontos döntések meghozatalában, hallathassuk a hangunkat és hogy mi választhassunk, gyermeket nevelünk vagy karriert építünk, esetleg a kettőt egyszerre.

De kik is voltak ezek a nagyszerű nők, akiknek hálával tartozunk? Jöjjön egy lista, a teljesség igénye nélkül!

Jane Austen egy egész irodalmi műfajt határozott meg a saját korában szokatlannak számító társadalmi megfigyeléseivel és szellemességével. Tizenéves korában kezdte el írni az olyan ma már klasszikusnak számító regényeit, mint a Büszkeség és balítélet és az Értelem és érzelem.

Bédy-Schwimmer Rózsa újságíró volt, tagja a Nőtisztviselők Országos Egyesületének, aki részt vett a Feministák Egyesületének megalapításában, 1918-ban svájci nagykövetté nevezték ki, ezzel az egész világ első női nagykövete lett.

Malála Júszafzai, 15 éves korában a tálibok által megszállt faluban szólalt fel nyilvánosan a nők oktatáshoz való jogaiért, majd ezt követően egy fegyveres felszállt az iskolabuszra, és fejbe lőtte a fiatal aktivistát. A merénylet után Malála az Egyesült Királyságba költözött családjával, ahol létrehozott egy alapot, amellyel a lányok és gyermekek oktatását segíti. 2014-ben, 17 éves korában az első pakisztáni és egyben a világ legfiatalabb Nobel-békedíjasa lett.

Amelia Earhart amerikai pilóta volt, aki első nőként, egyedül utazott át az Atlanti-óceánon, és az első pilóta, aki egyedül repült Hawaii-ból Kaliforniába. Ő volt az első ember, aki megkerülte a Földet, de sajnos ez vezetett a halálához is: 1937 júliusában eltűnt valahol a Csendes-óceán felett, majd 1939-ben halottnak nyilvánították.

Hugonnai Vilma volt az első magyar orvosnő és az első diplomás magyar nő. Munkája során a nők egészségére, foglalkoztatására, képzésére koncentrált.

Emmeline Pankhurst a brit szüfrazsett mozgalom vezetője, Nagy-Britanniában az első nő, aki politikai eszközökkel is felvette a harcot a nők jogaiért. Kitartásával elérte, hogy minden 30 éven felüli nő szavazati jogot kapjon.

Coco Chanel, a legendás divattervezőnő, aki az egész divatvilágra hatalmas hatással volt, a modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbólumává vált. Neki köszönhetjük a "kis fekete ruhát", de ő tette divattá a rövid szoknyát is. Ahogy Christian Dior mondta:"Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést."

Torma Zsófia az ország első magyar régésznője volt, sőt egyes források szerint az egész világon ő volt az első hölgy, aki ezt a karriert választhatta. Hunyad vármegye csigatelepeit, Tordos őstelepét, majd nándori barlang őstelepeit kutatta.

“Egy nő szépsége nem a ruháiban van, amiket hord, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik.”- mondta Audrey Hepburn, akit nem csak a világ egyik legjobb színésznőjeként tartanak számon, hanem jószolgálatáért is. Audrey Hepburn a mozivásznat az UNICEF Nagyköveti pozíciójára cserélte.

Amikor 2008-ban Barack Obama az USA 44. elnökévé választották, ezzel Michelle Obama lett az Egyesült Államok első afroamerikai first ladyje és számos társadalmi ügy szószólója. Ilyen volt az egészséges táplálkozás melletti, az egyre gyakoribb gyermekkori elhízás elleni kampány, vagy a katonai veteránok családjainak támogatása.

A Johnnie Walker nevét is több ikonikus nőalak tette naggyá. Elizabeth Walker, az alapító felesége fontos szerepet játszott a márka híres kevert whiskyjének megalkotásában. A jelenlegi párlatmester, Dr. Emma Walker pedig történelmet írt azzal, hogy nőként először tölti be 2022-től ezt a fontos pozíciót.

Hol tart ma a női egyenjogúság?

A női egyenjogúság hosszú utat járt be a szüfrazsettek megjelenésétől kezdve napjaink MeToo mozgalmáig. Ahogy a fenti, korántsem teljes felsorolásból is látszik, a történelem során rengeteg bátor és merész nő állt ki a nők érdekei mellett, annak ellenére is, hogy legtöbbször ledönthetetlennek tűnő falakba és komoly akadályokba ütköztek. De vajon mi a helyzet most, 2022-ben?

A Világbank friss, nemzetközi tanulmánya szerint Magyarország a 20. helyen áll az 190 országot tartalmazó rangsorban, amelyet a nőket megillető jogok és lehetőségek alapján állítottak fel. A női emancipáció hazánkban sok tekintetben előrehaladott más országokhoz képest, azonban még mindig vannak olyan területek, amelyekben több uniós tagállam is megelőz minket.

Forrás: Diageo
Kattints a képre!
  • Az uniós átlagos bérkülönbség 14,1%, hazánkban pedig 18,2%.
  • Európában átlagosan 29,5% a női vezetők aránya, Magyarországon ugyanakkor még a 10%-ot sem éri el.
  • Magyarországon a legkisebb az Országgyűlésben a képviselőnők aránya az Unióban.
  • Magyarországon az egészségügyi dolgozók 80%-a nő, az uniós átlag 78%. Ez a réteg dolgozik a frontvonalban a világjárvány idején, a legnagyobb kockázatot viselve.
  • A budapesti köztéri alkotások tekintetében is meglehetősen alulreprezentáltak a nők: 1173 köztéri alkotásból csak 35 ábrázol névvel ellátott női történelmi személyt. (Forrás: Eurostat)

Sajnos, a kisgyermekes anyáknak még mindig sok esetben kell szembenézniük diszkriminációval az állásinterjúk, az előléptetések, valamint a visszatérések esetén. És a fizetett munka és a családi élet összeegyeztetése még mindig főként női problémaként jelenik meg, ezzel párhuzamosan az otthon végzett gondozó-ellátó tevékenység, a „láthatatlan és fizetetlen” munka presztízse alacsony.

Mi kell a nőknek?

A modern nőkben ott van minden: tenni és küzdeni akarás, tudás, szenvedély, kitartás. Nem számít, hányszor buknak el, hány csalódás vagy kihívás éri őket, mennek előre és új utakat hódítanak meg. De ahhoz, hogy merjenek előre lépni, mindenekelőtt biztonságban kell érezniük magukat.

Erre jött rá több neves cég is, akik programjaikkal egy befogadóbb és fenntarthatóbb világ megteremtésén dolgoznak, ahol elfogadják és támogatják a sokszínűséget. Ezek a vállalatok felismerték, hogy a nők alkalmazása, támogatása akár a hagyományosan férfiasabb szakmákban és pozíciókban is az egész cég hatékonyságát növeli, produktívabbá, emberileg pedig sokkal színesebbé teszi, ezért folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel előremozdíthatják a nők egyenjogúságát és arra törekszenek, hogy a férfiak és a nők aránya kiegyenlített legyen.

Dr. Emma Walkert - aki történelmet írt azzal, hogy nőként először tölti be a Johnnie Walker párlatmesteri pozícióját-, kérdezték egy interjúban, milyen érzés egy férfiak által dominált iparágban dolgozni, amire így felelt: “A Diageo csapatában a férfiak és a nők aránya kiegyenlített, és az évek során számos tehetséges női párlatmesterrel működtünk együtt. A nemek egyensúlya a szeszfőzdék vezetésében is tükröződik, és Skócia-szerte egyre több női operátort és mérnököt látok a különböző telephelyeken.”

Forrás: Diageo
Emma Walker

A cég odáig ment a női egyenjogúság támogatásában, hogy 2018-as nőnapi kampányában a ideiglenesen lecserélte híres logóját – Johnnie Walkert- annak női megfelelőjére: Jane Walkerre, az amerikai szüfrazsettek tiszteletére szobrot állított a Central Parkban, She Should Run kampányával pedig arra ösztönzi a nőket, hogy induljanak a választásokon.

És bár rengeteg híres nő van, akire felnézhetünk, nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akik a hétköznapokban hajtanak végre lenyűgöző tetteket, akiknek a rendkívüli történetei mindenki számára inspirálók és motiválók lehetnek.

Ilyen hétköznapi hős például a Hazakísérő Telefon alapítója, Molnár-Csiki Maren, akinek alapítványa telefonos beszélgetés útján nyújt támogatást, biztonságérzetet és magabiztosságot mindazoknak, akik kénytelenek éjszaka vagy kora hajnalban egyedül útra kelni. A szolgáltatás korábban már nagy sikerrel működött Stockholmban és Berlinben, innen jött az ötlet Maren számára 2017-ben, hogy Magyarországon is elindítsa azt. Sokáig egyedül fogadta a hívásokat, jelenleg pedig már önkéntesek segítik a munkáját. A telefonáló egy kellemes beszélgetés mellett úgy tudja elérni az úticélját, hogy közben nem érzi magát teljesen elhagyatottnak. Az Alapítvány operátorai folyamatosan nyomon követik a telefonáló útját, és ha védelemre szorul, akkor megteszik a szükséges lépéseket és értesítik a 112 segélyhívó számon keresztül a hatóságokat.

merjelorelepni.hu