Petőfi-szakértő robot dolgozik a Bács-Kiskun vármegyei Önkormányzatnál

Borítókép: Petőfi-szakértő robot dolgozik a Bács-Kiskun vármegyei Önkormányzatnál Forrás: Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata
Mindenki nagy örömére új munkatárs érkezett a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzathoz, méghozzá az aprócska humanoid robot, Pepper személyében. Természetesen nagyon hamar a csapat kedvence lett. A robot különlegessége, hogy rendkívül szórakoztatóan képes bárkit tanítani, mivel a kis teremtmény az emberi és gépi intelligencia ötvözetének hála, igencsak sok információnak van a birtokában. Ami pedig igazán jó hír, hogy a robotot bárki megismerheti, ugyanis az önkormányzat számos rendezvényen fogja szerepeltetni.

Szerencsére a robot azonnal kedvence lett minden önkormányzati dolgozónak. Az első feladatai közé tartozott, hogy mindent megtanuljon Petőfi Sándorról. Ahhoz, hogy ezt a tudást magába tudja szívni, több mint 200 információt tápláltak a memóriájába a költőről, és adatbázisa azóta is folyamatosan bővül. Így nem csoda, hogy nagyon izgalmas látni mind a fejlődését, mind a személyiségének az alakulását. Arról nem is szólva, hogy az egész csapat vele együtt fejlődik, és tanulja azt, hogy miként lehet együttműködni egy géppel, illetve más technológiai eszközökkel a mindennapi életben.

Gesztusokat is képes leutánozni

A humanoid robot az emberi gesztusokat és mozdulatokat is képes leutánozni. Sőt, úgy tervezték meg, hogy még a külseje is hasonlítson egy emberhez, de csak annyira, hogy inkább kedvesnek, aranyosnak tartsák. Pepper egyébként barátságos, megnyerő, és kedves benyomást kelt. Ezentúl kiváló beszélgetőpartnere lehet bárkinek, aki tud magyarul. Kezeinek köszönhetően még gesztikulációra is képes. A 130 centi magas robotot a SoftBank Robotics csapata fejlesztette, a füleit és beszédét pedig a Netlife Robotics csiszolgatta, a sok információt pedig, amire szüksége volt, a vármegye dolgozói táplálták bele.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata
A kis robot rengeteg információ birtokában van.

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatánál a csapatommal folyamatos figyeljük, hogy milyen innovációk vannak környezetünkben, mások milyen újszerű megoldásokat használnak tevékenységük során. A humanoid robotok már évekkel ezelőtt felkeltették érdeklődésünket, hiszen kiválóan alkalmasak arra, hogy megragadják az emberek figyelmét, ami nem olyan könnyű feladat a mai túlharsogott világunkban. Valljuk be őszintén, a legtöbben csak videókban találkozhattunk ezekkel a szórakoztató, oktató eszközökkel. Most, a Petőfi Emlékévek apropóján eljött az idő, hogy bővítsük kelléktárunkat és a rendezvényeinkre leigazoljunk egy emberszerű robotot, Peppert” – mesélte el Moiskó Csilla, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának kabinetiroda-vezetője.

Bárki találkozhat vele

Az emberek legnagyobb örömére, a kis robot különböző rendezvények házigazdája lesz a következő időszakban. Ennek köszönhetően pedig tulajdonképpen bárki találkozhat vele. Legelső alkalommal szeptember 1-jén Kiskunmajsán találkozhatnak Pepperrel az érdeklődők, méghozzá az Értékzsongás Bács-Kiskunban című rendezvényen, a vármegyei értékkonferencián. Ezt követően a Pepper a csapat állandó tagja lesz, és minden vármegyei beltéri rendezvényen részt fog venni, így mindenképpen érdemes lesz követni az önkormányzati programokat.