Robot végzett sikeres mesterséges megtermékenyítést

Borítókép: Robot végzett sikeres mesterséges megtermékenyítést Forrás: Getty Images (CHRISTOPH BURGSTEDT/SCIENCE PHOTO LIBRARY)
Két kislány született olyan embriókból, amelyeket PlayStation kontrollerrel irányított robotok termékenyítettek meg.

Ez nem egy sci-fi-vígjáték alapötlete, és nem is jövő, hanem a jelen. A Futurism.com számolt be arról, hogy egy spanyol startup cég sperma-befecskendező robotot épített, amelyet PlayStation kontrollerrel lehet irányítani. És nemcsak megépítették, hanem sikeresen megtermékenyítettek vele emberi petesejteket, amelyekből végül két egészséges kislány született.

„Mint az MIT Technology Review beszámol róla, a világ első megtermékenyítő robotján dolgozó egyik mérnöknek nem volt túl sok tapasztalata a termékenységi orvoslás területén - és itt jött a képbe a PlayStation 5 kontroller, nos, a játék – írja a Futurism.com.

Az RTL.hu pedig arról ír, hogy a Technology Review szerint az Overture Life nevű startup célja, hogy automatizálja a mesterséges megtermékenyítést. Illetve, hogy olcsóbbá és könnyebbé tegye azt.

Másokban viszont etikai, erkölcsi és egyéb kérdések is felvetődnek, megkérdőjelezve annak szükségességét, hogy tényleg robotokat vonjunk be egy ilyen érzékeny, az emberi léttel és „teremtéssel” alapvető kapcsolatban álló folyamatba.

Forrás 1, Forrás 2

A lenti galériában híres magyar embereket mutatunk bem akik nem titkolják, hogy a lombiknak köszönhetően sikerült szülővé válniuk.