Budapesten nézhető meg Európában először a régió legnagyobb robotkiállítása

Borítókép: Budapesten nézhető meg Európában először a régió legnagyobb robotkiállítása
Márciustól limitált ideig, három hónapon keresztül várja a látogatókat a World of Robots interaktív kiállítás az Etele Plaza rendezvényközpontjában. Az európai turné első országában a legújabb fejlesztésű humanoid gépektől kezdve egészen a robotizált játékokig ismerkedhetnek meg a technológiai vívmányokkal a látogatók.

A régió legnagyobb robotkiállítása számos érdekességgel várja a jövő technológiájának szerelmeseit. A kiállításon a BME Mechatronika Szakosztály vezetőségi tagjai egy időfalon mutatják be, hogy honnan hová fejlődtek a robotok és hogy miben jobb egy robot és miben egy ember. Megismerhetjük a nemzetközi viszonylatban már használatban lévő kórházi és éttermi robotokat és eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen lehet a mindennapi életben ennyi robottal találkozni. Tényleg egy robot felszolgálót szeretnénk egy étteremben? Valóban egy robottól fogjuk majd megtudni, hogy mikor megy a repülőgépünk? Vajon néhány éven belül a humanoid robotok a mindennapjaink része lesznek? Ezekre és megannyi más kérdésre is választ ad a kiállítás!

A sci-fi rajongók pedig különösen örülni fognak az eredeti filmes relikviáknak, mint például a Vasember, R2D2, a Terminator vagy a Robotzsaru. A méretes, nagy játékfilmes koncepció robotok mellett, interaktív robot állatok, és a digitális kultúrához köthető kiemelkedő újítások várják a látogatókat, sőt még egy marsjáró koncepció robot is bemutatásra kerül. Mindezek mellett a szervezők többek között transformereket, irányítható focilabdákat, rakodó tank robotot és rajzoló robot karokat válogattak össze a világ számos pontjáról. A Magyar Honvédség jóvoltából kiállításra került egy igazán lenyűgöző tűzszerészeti robot is, amit az éles bombák megkeresése és szétszerelése során alkalmaznak.

Az Etele Plaza életében is nagy szerepet játszik a technológia és a különböző okos megoldások, így a helyszínválasztás egyértelmű volt a nemzetközi kiállítás számára. Az információs pultnál például a vásárlók kedvence, a magyarul is beszélő humanoid Pepper robot segíti az eligazodást. Az okospláza egyik leghasznosabb kiegészítője az applikáció, amely nemcsak a parkolóhely keresést segíti, de el is navigál minket a keresett üzletekhez.

Az Etele Plaza 2021 szeptemberében nyitotta meg kapuit. A bevásárlóközpont egy 55 ezer négyzetméteres modern, környezetbarát épület, mely tágas terekkel és több mint 150 üzlettel várja a vásárlókat. A pláza 1300 parkolójának 130 elektromos állomásán elektromos autók töltése is lehetséges. A látássérülteket az Óbudai Egyetemen kifejlesztett Ariadné vakvezető okosbot segíti. A családosok számára külön kialakított étkezőterület digitális játszószőnyeggel, vagyis egy padlóba integrált, interaktív játékokkal ellátott érintőképernyős felülettel várja a kicsiket. A ház bejáratainál interaktív LED-fal került elhelyezésre; az épületben számos USB-csatlakozóval ellátott pad található meg. Emellett a Gasztro Placc területén és teraszán elhelyezett bútorok beépített mobiltöltőkkel vannak felszerelve.


Egy modern plázában természetesen a mozi kialakításánál is szempont volt, hogy a legfejlettebb technológiákat ötvözzék a legmagasabb szintű kényelmi szolgáltatásokkal. Az ETELE Cinema harmadik generációs mozitermeiben Dolby Atmos hangrendszer, dönthető székek és lenyűgöző látványvilág fogadja a nézőket.


A World of Robots kiállítás és az Etele Plaza kicsiknek és nagyoknak, családoknak és iskolás csoportoknak egyaránt izgalmas szórakozást kínál. Jegyek a helyszínen és a www.jegy.hu oldalon kaphatók.