Kell még egy kis félelem-fröccs? Minek nézünk "vírusos" filmeket a járvány közepén?

Borítókép: Kell még egy kis félelem-fröccs? Minek nézünk "vírusos" filmeket a járvány közepén? Forrás: Getty Images
A négy fal közé szorulva sűrűn nyúlunk el a kanapén és vetjük bele magunkat a filmek és sorozatok tengerébe. A felemelő limonádék helyett az elmúlt hetekben azonban a járványfilmek hasítanak - elmondjuk, hogy mi az oka.

A magam részéről sosem voltam oda a thrillerekért, a horrorokért vagy a katasztrófafilmekért. Egyrészt azért, mert tíz percnél több időt úgy tölteni, hogy a tenyerembe szuszogok és csak az ujjaim közötti kis résen keresztül nézem a képernyőt, elég kényelmetlen tud lenni. Másrészt pedig azért, mert a végefőcím után napokig rajta tudok maradni a történeten, csúcsra járatva az általa okozott összes szorongást, rettegést és ami most különösen aktuális: hipochondriát.

Ebből már valószínűleg kiderül, hogy én nem néztem meg a Netflix népszerű Pandemic: How to prevent an outbreak (magyarul: Pandémia: Hogy előzzünk meg egy lehetséges kitörtést) című sorozatát, ami azt járja körbe, hogy mi a teendő, hogy elkerüljük egy világjárvány kitörését vagy ha már beütött a krach, hogyan győzzük le azt.

Rajtam kívül azonban rengetegen megtették, sőt hetek óta vezetik a különböző streaming és letöltő oldalak toplistáit a járványokról, természeti katasztrófákról és a világ pusztulásának egyéb lehetséges okairól szóló sorozatok és filmek.

Bár bennem zsigerből merül fel a kérdés, hogy: mégis mi a jó ebben? A pszichológiának persze megvannak a válaszai.

Az egyik ok rendkívül prózai, a koronavírus-járvány közepén az emberek minden releváns információra ki vannak éhezve. Sokkal többször kapcsolnak a híradóra, falják a témához szorosan vagy kevésbé szorosan kötődő cikkeket minden lehetséges portálon, kíváncsiak az ismerőseik és az ismeretlenek véleményére és minden ezzel kapcsolatos fikcióra. Jöhetnek regények, videók, sorozatok és filmek. A lényeg, hogy minél többet tudjanak meg a témáról, legyen valami fogodzó, hogy mit kell tenni ebben a mindannyiunk számára ismeretlen helyzetben.

A vírusokról szóló filmek emellett segítenek elképzelni az elképzelhetetlent, hányattatott gyerekkortól megkeseredett főgonosz híján is megmutatni az ellenséget, amivel mindannyian küzdünk. Nem utolsó sorban pedig megmutatják, hogy ha félelem, szenvedés és áldozatok árán is, de létezik pozitív végkifejlet és a történet végén sikerül legyőzni a vírust.

Szemezgetnél a filmek közül? A galériában ajánlunk párat!