„Biztosan tudom, hogy ebbe most belehalok!”- egy hipochonder teljesen hétköznapi mondata

hipochonder,hipochondria,betegség,pszichés zavar,halál,kórház
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A hipochondria nem vicc, hanem egy betegség. Sem a hipochonder, sem a környezete nem éli meg jól az állandó szorongást, az állandó félelmet. Milyen lehet állandó kétségek között hányódni, hogy vajon éppen egy halálos kór marcangolja a szervezetet vagy van esély a túlélésre…

Nemrégiben egy barátomtól megkérdeztem, hogy van, de azonnal tudtam, hogy hibáztam. Ő az, akinek ezt a kérdést tényleg nem szabad feltenni, mert azonnal kiderül, hogy beteg. Nem is kicsit, legtöbbször halálosan. Ha nem teszem fel a kérdést, akkor is elkezd beszélni az aggasztó egészségi állapotáról, a dolog megúszhatatlan, de legalább nem adom alá a lovat. Hipochonder, és ezt tudja is magáról, az állapota mégsem lesz ettől könnyebb számára. Időnként kinevetem kínomban, mert néha valóban vicces, hogy egy aprócska nátha mennyire kétségbe ejti.

Nemrégiben voltam vérvételen, és a teljes testemet átnézték Pet CT-vel, hogy van -e rák vagy arra utaló tünet a testemben. Az eredmény teljesen negatív lett, de nem nagyon hiszem, hogy a valóság is ez, lehet, hogy elrontották akár a vizsgálatot, akár a kiértékelést, úgyhogy vissza fogok menni az orvoshoz. Egyébként sem vagyok jól, nagyon fáj a könyököm, és teljesen erőtlen vagyok, mindez megspékelve némi orrfolyással. Nem, ez nem nátha, leginkább egy nagyon komoly influenza lehet, azért döntött le a lábamról. Szerintem tumorom is van, azért gyengébb az immunrendszerem. Szerinted mit csináljak?

- kérdezte tőlem Péter.

Szerintem nyögjél nagyokat, feküdj egy-két napot, aztán gyorsan gyógyulj meg, cserébe megígérem, hogy nincs semmilyen halálos betegséged, és túlélsz mindenkit. Ezeket a szavakat az elmúlt 26 évben rengetegszer elmondtam neki, de tudom, hogy ezzel nem enyhítem a szorongását. Mert ő tényleg komolyan gondolja, hogy a rák ott settenkedik a szervezetében, ha nem az a betegsége, akkor az épp aktuális nyavalyáját nagyítja fel óriásira. Nem viccel, hanem retteg. És elmegy az orvoshoz, aki megnyugtatná, de nem tudja. A negatív leletekkel sem. Borzasztó lehet saját magával is együtt élnie, egy testben.

A dolognak egyébként az a veszélye is megvan, hogy egyszer komolyan beteg lesz, de addigra már senki nem veszi komolyan…

A hipochondria egyfajta pszichés zavar, az egyén kényszeresen foglalkozik saját egészségi állapotával, megszállottan keresi magán a szervezetében fellépő kóros elváltozásokat, betegségeket, gyakorta halálfélelemmel küzd, és a feltételezett betegségek szomatikus tüneteit rendszerint pszichésen észleli is magán. Leggyakrabban szorongást okoz, de súlyosabb esetekben a hipochondriában szenvedő beteg állandó orvosi felügyeletre és folyamatos gondoskodásra tart igényt, noha voltaképpen egészséges és képes volna ellátni önmagát. A beteg gyakran maga is elismeri betegsége képzelt voltát, de kényszeres tudatállapotáról lemondani képtelen. Gyakran párosul a psziché egyéb kóros zavaraival, például paranoiával. Egyes elméletek szerint a hipochondria a lelki elhárítás egyik megnyilvánulási formája, amelynek segítségével az egyén igyekszik elkerülni, tudatából kizárni az elé tornyosuló magánéleti problémák megoldását.

Hírességek, akik komolyan hipochonderek voltak a legendák szerint

Nézd meg a galériánkat> 4 kép
4 híresség, aki hipochonder volt
Tovább olvasok
A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Hogyan növeljük ingatlanunk értékét modern világítás megoldással?

Egy ingatlan piaci értéke folyton változik. Rajtunk kívülálló okok is befolyásolják, úgymint elhelyezkedés vagy a környék változása. Ám az érték növekedését vagy csökkenését befolyásoló tényezők legtöbbje az ingatlanban lakókon múlik.

A leghíresebb UNICEF-nagykövetek

A hírnevet és a pénzt jó dolgokra is lehet használni. Így tesznek a következő sztárok is, akik az Unicef jószolgálati nagyköveteiként segítenek a világ rászoruló gyermekeinek.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem