Ilyen gyönyörű Debréte, a legkisebb magyar törpefalu: mindössze 7 lakója van

(Képünk csak illusztráció) Forrás: Getty Images
A főváros lakossága a tavaly év eleji adatok alapján 1 700 000 fölött jár, de belegondoltál már abba, hogy az országban számos olyan település van, ahol a lakosok száma még a tizet sem éri? Debréte, a legkisebb magyar törpefalu is közéjük tartozik, ahol a lakosság mindössze 7 fős.

A KSH 2022. év eleji adataiból láthatjuk, hogy az apró települések, melyeken a lélekszám nem haladja meg a 50 főt, főképp Zala, Borsod, Somogy és Baranya vármegyében találhatók. A Magyar néprajzi lexikon szerint törpefalunak a magányos településeket és az ebből kialakuló településformákat tekintjük, melyek hazánkban ritkák, de a feudalizmus korában különösen gyakorinak számítottak.

Merre található Debréte?

A kicsiny zsáktelepülés Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyén belül az Észak-magyarországi középhegységben, a Tornai-dombság sűrű erdői között fekszik. Miskolcról 60 kilométerre, nagyjából hetven perc autóútra található.

Honnan származik a Debréte név?

A község északi határában ered a Debréte-patak, amely átszeli a települést, mely nevét az ószláv eredetű debri (völgy) vagy dub (tölgyfa) magyarosított verziójáról kapta.

Magyarország öt legkisebb lélekszámmal bíró települése a KSH adatai alapján
  • Debréte: 7 fő
  • Csertalakos: 12 fő
  • Tornakápola: 12 fő
  • Iborfia: 13 fő
  • Tornabarakony: 14 fő

Debréte története

A település már az 1260-as években létezett: 1262-ben IV. Béla király másik két faluval együtt az egyháznak adta cserébe a dunántúli Szigligeti várért. Korábban királyi birtok volt, mely a tornai várispánsághoz tartozott, később pedig Bebek birtok lett, majd Szapolyai János, végül pedig Werbőczy István tulajdonába került.

Köszönhetően elhelyezkedésének, Debréte az ország egyik legcsendesebb települése, ahol állítólag „a csend még hallható”. Az utóbbi időszakban a falu turizmusa fellendült, de a település egyik legnagyobb problémája, hogy továbbra is elnéptelenedés fenyegeti.

Mit érdemes megnézned, ha a közelben jársz?

A zsákfalu kiemelkedő a természeti értékeket tekintve: a környező erdőkben nemcsak a természet gyönyörű csodáihoz kerülhetsz közelebb, hanem az igazán gazdag állatvilággal is megismerkedhetsz: az erdőgazdaság vadállománnyal bír, ahol akár vaddisznókkal, rókákkal vagy szárnyasokkal is összefuthatsz.

Ha látsz egy képet Debrétéről, azon minden bizonnyal szerepelni fog az 1913-ban épült Debrétei Görögkatolikus Templom, amelynek fahidakkal tarkított parkját mindenképpen látogasd meg. Helyi látványosságnak számít az 1992-ben felállított hősi halottak emlékműve és a debrétei olajütő is, mely egyben ipari emlékmű.

Te tudod, mi az az olajütés?

Az olajütés a molnármesterség egyik ágazata volt, mely országszerte elterjedt mesterség volt, és melynek segítségével az olajos magvak olajtartalmát tudták kinyerni. A második világháború után a disznózsír és az ásványolaj-származékok elterjedésével azonban az olajütőket felszámolták.

Ezen a videón megnézhetitek, hogy milyen kincseket rejt ez az apró település!

Ha pedig a lenti galériára kattintotok, láthatjátok Magyarország bakancslistás rejtett látnivalóit is!