Hogyan adj élményt a gyereknek, hogy felnőttként is emlékezzen rá?

Borítókép: Hogyan adj élményt a gyereknek, hogy felnőttként is emlékezzen rá? Forrás: Getty Images
A legegyszerűbb sokszor az, ami a legtöbbet adja! Mutatunk pár tippet, hogy az idei nyár emlékezetes maradjon gyermeked számára!

Ha most arra kérlek, hogy egy percre hunyd be a szemed, és gondolj vissza a legjobb gyerekkori élményedre, akkor 10-ből 9-en egészen biztosan nyári élményre gondolnának és azon belül is általában valamilyen kinti eseményre.

Maradandó nyári élményeink sokszor kötődnek a természethez, vízhez vagy valamilyen vízparti élményhez. Erre – tudomásom szerint – nincsen semmilyen tudományos alátámasztás – csupán az ismerőseim és barátaim körében végeztem kutatást.

Forrás: Getty Images
Akár csak egy nap a természetben is maradandó élmény tud lenni!

1. Irány a természet!

Az első és legfontosabb, hogy minél több időt legyünk szabadban. A nyár ilyen szempontból szerencsés, hiszen az idő megfelelő, és amennyiben gondoskodunk a napvédelemről, akkor valóban akár egész napra kiköltözhetünk a szabadba.

2. Törekedj az egyszerűségre!

A másik szempont amellett, hogy kint vagyunk sokat az az, hogy törekedjünk az egyszerűségre. A legjobb élmények és beszélgetések nem abból fakadnak, hogy épp rengeteg játékkal vagy eszközzel vagyunk körülvéve, hanem a természet adta csodákból és abból, hogy egymásra tudunk figyelni. Egy egyszerű piknik, amihez csak egy pokróc és egy kis nassolnivaló kell, szinte semmibe nem kerül, közben mégis tudjuk nézni a felhőket, megfigyelni a körülöttünk lévő környezetet: bogarakat, fákat, virágokat. Bele tudunk merülni olyan megfigyelésekbe, amikre a rohanó hétköznapok nem adnak lehetőséget.

3. Légy jelen!

A harmadik szempont, amit fontos figyelembe venni – tulajdonképpen a legnehezebb, legalábbis számomra. Jelen lenni. Ott lenni, nemcsak fizikálisan, hanem minden figyelmemmel. A gyerekeknek elsősorban ez a legfontosabb – és ők tudnak minket erre a legjobban megtanítani. Olyan könnyen tudnak beleveszni egy-egy szerepjátékba vagy egy mesébe, történetbe.

Forrás: Unsplash/Liana Mikah
Egy családi piknik remek kikapcsolódás és örök élmény.

Ha szeretnéd magad bebiztosítani arra az eshetőségre, hogy „unatkozni fognak”, akkor itt van pár dolog, ami garantált sikert arat a gyerekek és felnőttek körében és maradandó élményt ad nekik, amikből később fejlődni és meríteni tudnak.

Buborékfújó

Az első a buborékfújó, ami minden gyereket lenyűgöz. A szappanbuborék csillogása és finomsága igazi kuriózum tud lenni. Ha benne vagytok a mókában, akkor készíthettek akár óriás buborékfújót is. Ehhez 100% pamut kötélre van szükség és két hosszabb botra. Ilyenkor egy nagyobb tálba kell tenni a szappanos folyadékot, és már mehet is a fújás.

Bogármegfigyelés

A másik állandó kellék, ami hasznos tud lenni, az a bogármegfigyelő – főleg ha természetbe mentek. Ilyenkor egy kicsi üveg vagy egy szimpla befőttes üveg, valamint egy nagyító hosszú időre le tud kötni mindenkit, és igazi élményeket gyűjthettek.

A legfontosabb, hogy a hangsúly azon legyen, hogy együtt legyetek és figyeljétek egymás jelzéseit. Kint, a szabadban mindenki sokkal nyugodtabb, a gyerekek bátran mehetnek és fedezhetnek fel bármit. Adjatok időt magatoknak, hogy újra ti is kicsit gyerekek lehessetek. Merüljetek bele az élményekbe, osszátok meg a gyerekeitekkel, milyen jó élményeitek vannak nektek a gyerekkortokból.

Kattintsatok a galériára pár nagyszerű kirándulóhelyszínért!