Top 5 tavaszi kirándulóhely Magyarországon, amit nem szabad kihagyni

Borítókép: Top 5 tavaszi kirándulóhely Magyarországon, amit nem szabad kihagyni Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség - Felsőtárkány, Tar-kő
Végre beköszöntött a jó idő, szóval keresd elő a túracipődet és kapcsolj ki egy hétvégére a mindennapok zajából. Az alábbi úti célok például tökéletes helyszínek lehetnek a digitális detoxra.

Ingerlékeny vagy, frusztrált, könnyen feldühítenek, rosszul alszol és lehangoltan telnek a mindennapjaid? Könnyen lehet, hogy digitális detoxra lenne szükséged, azaz egy időre hátat kell fordítanod az online világnak és úgy általában az elektronikai kütyüidnek. Kapcsold ki a telefonodat és fedezd fel Magyarország legszebb kirándulóhelyeit: az offline program garantáltan segít kiiktatni a stresszfaktort az életedből és még a produktivitásodat, illetve a kreativitásodat is növeli. Íme néhány úti cél, ha digitális méregtelenítésre vágysz!

Boldog Özséb-kilátó

A magyar férfi szerzetesrend, a pálosok alapítója, Boldog Özséb után nevezték el a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján található kilátót, melynek tetejéről akár a Budai-hegységig is elláthatunk. A pilisszentkereszti Boldog Özséb-kilátó 17 méteres tornya egészen pontosan a 756 méteres Pilis-tetőn épült fel, így az idelátogatók tulajdonképpen közel 800 méter magasból gyönyörködhetnek a 360 fokos körpanorámában. Mivel a kilátó Pilisszántóról vagy Pilisszentkeresztről is megközelíthető gyalog és kerékpárral is, így a hegy megmászása után érdemes egy nagyobb túrát tenni a környéken.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Boldog Özséb-kilátó

Lillafüredi-vízesés

Tudtad, hogy ahol a Lillafüreden eredő Szinva-patak a Sajó folyóba torkollik, ott található Magyarország legmagasabb, közel 20 méteres függőleges esésű vízesése? Az Anna-mésztufabarlang felől érkezve a zuhatag lábához is eljuthatsz, de ha követed a vízesésnél kialakított ösvényt, akkor akár hátulról is megszemlélheted a Bükk egyik legvarázslatosabb természeti csodáját. Persze kihagyhatatlan látnivaló a Függőkert is, melynek tematikus teraszairól fantasztikus képeket készíthetsz a vízesésről: a Költészet teraszán például József Attila szobrával is találkozhatsz, mivel a költő „Óda” című versét éppen Lillafüred ihlette. De végigsétálhatsz a kilenc állomásos Szinva tanösvényen is, ahol úgyszintén tanulhatsz a költészetről.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Lillafüredi-vízesés

Fertő–Hanság Nemzeti Park

Nem véletlen, hogy a Kócsagvár nevet kapta a Fertő–Hanság Nemzeti Park sarródi központja, hiszen a táj egyik legjellegzetesebb állata nem más, mint a nagy kócsag, amely egyszerre a nemzeti park címerállata is. A kócsag mellett természetesen más állatfajokat is kiszúrhatsz a sós vizű tónál, például barna rétihéját, rétisast vagy búbos vöcsköt. Sőt, négylábú társaságod is akadhat a parton magyar szürke vagy éppen racka juh személyében. Mivel a Fertő tó Magyarország és Ausztria között terül el, akár a határon túl is kalandozhatsz kicsit: a partszakasz kerékpárral teljesen szakaszon végigjárható, és még a fertődi Esterházy-kastély is útba ejthető a közelben.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Fertő–Hanság Nemzeti Park

Búbánatvölgy

Alig vártad a tavaszt, hogy végre a szabadban süthess-főzhess? A Búbánatvölgy ideális a bográcsozáshoz, de a horgásztavak révén a pecázásra is, szóval aligha találhatnál ennél tökéletesebb úti célt, ha éppen halászlét készítenél. A Dunakanyarban fellelhető nyugodt, békés kirándulóhelyre akár családi programot is szervezhetsz: a legkisebbeket például játszótér várja és sokan előszeretettel túráznak a kutyájukkal is ezen a vidéken.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Dunakanyar - Búbánatvölgy

Tar-kő

Nincs tériszonyod? Akkor mindenképpen írd fel a bakancslistádra a Bükk legmagasabb pontját! A Tar-kő ugyanis egészen 950 méterre nyújtózkodik az egekbe, a kilátóhelyéről pedig alaposan szemügyre veheted a Bükk-vidéket, de akár a Kékest is a Mátrában. A Tar-kő egyébként a Szilvásvárad felől megközelíthető Olasz-kapui tanösvény állomásainak részét képezi, úgyhogy érdemes végigjárni a körülbelül 7 kilométeres utat, amit alig három óra alatt megtehetsz.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Tar-kő

Útnak indít, megérint, elvarázsol – ezernyi kalanddal várnak a hazai tájak!
További inspirációkért kövessétek a Csodás Magyarország hivatalos weboldalát és Instagram oldalát is!

A lenti galériában egy tanár mesél: 18 dolog, amit csak akkor érthetsz, ha 18 évesek osztálykirándulásán vagy kísérőtanár.