Fantasztikus csillaghullással indul 2024: hajnalban érdemes lesz az égboltot kémlelni

Borítókép: Fantasztikus csillaghullással indul 2024: hajnalban érdemes lesz az égboltot kémlelni Forrás: ANDRZEJ WOJCICKI/ Getty Images
Hatalmas csillaghullással köszönt minket 2024, ugyanis január 4-én – vagyis holnap – Quadrantidák érkeznek az égből, ez tulajdonképpen egy bőséges meteorzáport hozó raj, mely amennyiben az időjárás is kedvez számunkra, akkor elképesztően látványos jelenség.

Izgalmasan indul 2024, ugyanis már az év negyedik napján óriási csillaghullás várható a csillagászok szerint. Azonban az egyelőre kétséges, hogy az időjárás mennyire kedvez számunkra, és vajon látható lesz-e ez a csodálatos égi jelenség.

Forrás: Carlos Fernandez/ Getty Images

Fontos tudni, hogy az adott meteorraj január 4-én hajnalban érkezik, és óránként mintegy 130 hullócsillag látható majd az égen, amennyiben az időjárás is kedvez számunka. Így amennyiben tiszta idő lesz, érdemes vizslatni az eget, ugyanis valószínű, hogy csodálatos látványban lesz részünk.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint oly mértékű csillaghullásban lehet részünk, mely akár a nyári Perseidákkal, vagy éppen a decemberi Geminidákkal is felveheti a versenyt. Érdekesség, hogy az adott meteorrajok arról a csillagról, vagy éppen csillagképről kapják a nevüket, ahová a hullócsillagok által rajzolt vonalak összefutnak, ez a raj radiánsa.

Az alábbi galériában pedig a tavalyi év egyik legszebb jelenségét mutatjuk meg, mikor is a Sarki fény tündökölt az ország felett!