Igazán látványos csillaghullást láthatunk az égen! De mikor és hol?

Borítókép: Igazán látványos csillaghullást láthatunk az égen! De mikor és hol? Forrás: unsplash (@kreyatif)
Minden év augusztusában az éjszakai égbolton nyári csillaghullás figyelhető meg a Földről. Az idei év kifejezetten alkalmas lesz arra, hogy a Perseidák meteorrajt megtekinthessük. De hol és mikor?

A köznyelv szerinti augusztusi csillaghullás megfigyelése sokak számára rendkívül izgalmas program. Idén nagyon szerencsések vagyunk, hiszen olyan csillaghullást láthatunk, ami nem mindennapos égi látványosság.

Mi is a nyári csillaghullás?

A nyári csillaghullás valójában a Perseidák meteorraj, mely a 26 kilométer széles Swift-Tuttle üstökös által hátrahagyott részecskékből származik. Az üstökösök keringési ideje változó, néhányszor tíz évtől több száz vagy több ezer évig is terjedhet, miközben némelyikről feltételezhető, hogy csak egyetlenegyszer halad át a belső Naprendszeren, mielőtt kilökődik a csillagközi térbe – olvashatjuk a Wikipédián.

A Swift-Tuttle üstökös 133 éves elnyúlt ellipszis pályán kering a Nap körül. Az üstökös minden alkalommal, amikor visszatér a Nap közelébe, törmelékeket hagy maga után, ezzel egy ritka „törmelékfolyót" hoz létre az űrben. Úgy képzeljük el, mint egy "fagyott hógolyót", ami a melegnek köszönhetően elkezd olvadni, mely hatására maga mögött hagy kisebb-nagyobb kavicsokat.

Forrás: unsplash (@frankzinsli)

Bolygónk szintén a Nap körül kering, minden évben ugyanazt az ívet járja körbe. Mikor a Föld pályája áthalad az üstökös pályája mentén, a hátrahagyott meteorok – apró por- és kőszemcsék – belezuhanhatnak a Föld légkörébe. Ezek a részecskék a Föld légkörébe lépve hatalmas sebességgel elégnek, ezzel nagy energiát adnak át a légkörünknek. A tudomány úgy fogalmaz, hogy ionozálja a légkört. Ezt a folyamatot észleljük látványos fénycsíkként az éjszakai égbolton. Tehát az égen nem csillagok hullanak.

A Perseidák neve onnan ered, hogy ezek a meteorok látszólag a Perseus csillagkép irányából erednek.

Az augusztusi csillaghullás egy örök égi jelenség?

A Föld keringési pályája évente egyszer keresztezi a Swift-Tuttle üstökös pályáját, így az üstökösről letöredező kőzetek évről-évre elégnek a Föld légkörében. Legutóbb 1992-ben járt a Föld közelében a Swift-Tuttle, így közel 100 évre van még szükség ahhoz, hogy újból erre járjon és újabb objektumokat hagyjon maga mögött a bolygóközi térben, melyeket augusztusról-augusztusra hullócsillagként tekinthetünk meg.

Amennyiben az összes aszteroidát beszippantaná a légkörünk, úgy előfordulhatna, hogy az augusztusi csillaghullás megszűnik, de a Swift-Tuttle üstökös elipszis pályája hatalmas, amely tele van "elhagyott" aszteroidákkal, így mindig érkezik utánpótlás.

Idén, 2023-ban lesz az egyik leglátványosabb a nyári csillaghullás

A tavalyi évben épp a csillaghullás éjszakáján telihold ragyogott az égen. A fény nem kedvezett a nyári csillaghullás szemlélésének. Idén egy gyönyörű fogyó félhold lesz, a mindössze 16%-os sarló csak hajnalban kel, és nem fogja zavarni a meteorok megfigyelését, olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

Tehát 2023 valóban alkalmas év az augusztusi Perseidák megfigyelésére.

Forrás: unsplash (@mittaluday)

Mikor tekintsünk az égre, hogy láthassuk az augusztusi csillaghullást?

Július 17. és augusztus 24. között az éjszakai égre emelve a tekintetünk el-elvétve láthatunk hullócsillagot. Azonban a Föld pályája minden évben augusztus 12-e körül a Perseida meteoroidfolyam legsűrűbb részén visz át bennünket, így ezek a „hullócsillagok" szinte óramű pontossággal jelennek meg. Az arányuk azonban évről évre nagyon eltérő lehet. A sötét égbolt alatt általában több mint 60 Perseidát láthatunk óránként, idén ez a szám 100-ra is emelkedhet.

Nagy Péter János a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza kérdésünkre elmondta, hogy bár a lesűrűbb csillaghullást 13-a, vasárnap hajnalban láthatjuk, érdemes 1-1,5 nappal később is az eget kémlelni, mert bár ritkábban, de sokkal fényesebben ragyogó meteoroidot pillanthatunk meg.

Hol látható legjobban az augusztusi csillaghullás?

Az augusztusi Perseidák meteorzápor megfigyeléséhez a lehető legjobb, ha olyan helyet találunk, ahol alacsony a fény- és légszennyezés, valamint ahol jó kilátás nyílik az éjszakai égboltra. Ugyanis ezek a tényezők azok, amik lehetővé teszik, hogy a hullócsillagokat a lehető legjobban láthassuk.

Itt van néhány tipp arra, honnan lehet a legjobban látni az augusztusi csillaghullást:

Sötét vidékek: Menj olyan helyekre, ahol minimális a mesterséges fény és a városi fénykibocsátás. Az alföldi régió, például a Hortobágyi Nemzeti Park vagy a szántóföldek közötti vidékek a legkevésbé világított területek. A Dunazug környéke, például a Duna-Ipoly Nemzeti Park területei, távoli falvak és települések kevésbé sűrűn lakott részei rendelkezhetnek alacsonyabb fényszennyezettséggel.

Magaslatok: A magasabban fekvő területek, dombok vagy hegyek kiválóak lehetnek, mivel a magasabban lévő helyeken kevesebb légkörön keresztül kell nézned, ami jobb látási viszonyokat eredményez. A Zempléni-hegység is egy olyan terület, ahol a légszennyezés és fényszennyezés általában kisebb mértékű lehet. Az Aggteleki-karszt Nemzeti Park és a Bükk-hegység számos területe viszonylag távoli és sötét, így lehetőséget kínálhatnak a csillagászati megfigyelésre

Ha Budapesten élsz, menj fel a Normafára, vagy látogass el a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol biztosan felejthetetlen élményben lesz részed.

Mire van szükség a csillagleshez?

Még nyáron is meglepően gyorsan veszíti el testünk a hőjét, ha mozdulatlanul fekszünk, így egy hálózsák vagy egy meleg takaró jó szolgálatot tesz. Ne feledkezzünk el a szúnyogriasztóról sem!

És jól gondoljuk meg, hogy mit kívánunk hullócsillagot látva!

Tudtad, hogy a Holdról nem láthatnánk hullócsillagot?

Nagy Péter Jánostól, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászától azt is megtudtuk, hogy a Holdon állva nem láthatnánk hullócsillagot, hiszen a Holdnak nincs légköre, így az arra „járó" meteorit nem tudna elégni, ezzel fénycsíkot hagyva maga mögött, hanem egyszerűen becsapódna a Hold felszínébe.

Forrás 1., forrás 2.