Világmegváltó karácsony a fenntarthatóság jegyében

Borítókép: Világmegváltó karácsony a fenntarthatóság jegyében Forrás: Gettyimages
Van néhány ötletünk, ha karácsonykor is fontos szempontnak tartod szolgálni a fenntarthatóságot. Némely tippek ezek közül kétségtelenül rendhagyóak, mások elég szigorúak, de nem muszáj mindjárt az egész listát kipipálni.

1. Alapvetés, hogy ha már fenyőt állítasz, az legyen földlabdás, hogy utána kiültethesd a kertbe, a kerítés elé, vagy ha a hatodikon laksz, akkor visszaültethesd valami tetszőleges helyen a természetbe. Arra figyelj, hogy idővel a fenyőnek termetes gyökere nő, ezért kellően távol helyezd el épülettől, kerítéstől, támfaltól.

2. Beszerezhetsz visszaváltható karácsonyfát is, de nincs semmi baj egy pofás kis műfenyővel sem!

3. Az ajándékcsomagolás kedves rituálé, de lássuk be: elképesztő pazarlás! A megajándékozott darabokban tépi le a meglepetésről a papírt, vagy ha össze is hajtogatja, sosem fogja újra felhasználni. Szerezz be inkább környezetbarát táskákat, sőt, te is készíthetsz-varrhatsz hasonlót vászonból, használhatsz pincében felejtett, kipingált cipősdobozt, vagy régi színes magazinlapokat.

4. Vásárlás közben ne engedj a műanyag zacskók csábításának, utasítsd vissza a kasszánál automatikusan járó csomagolást is, vigyél magaddal sajátot.

5. Ne ajándékozz haszontalan porfogókat csak azért, hogy végre túl legyél a válogatáson. Válassz meglepetésnek izgalmas programot, kulturális élményt és kevesebb tárgyat! Az ajándék szellemi értéke tényleg nem mérhető sem pénzben, sem mennyiségben.

6. Kétszer is gondold meg, ajándékozol-e repülőjegyet. Utazni ugyan majdnem mindenki szeret, de ne felejtsd el: a turistainvázió érintetlen területeket dúl fel, városokat terhel túl, nem beszélve a repülőgépek okozta zaj- és légszennyezésről. (Igen, ez valóban egy szigorú szempont, amire már utaltunk a bevezetőben.)

Éva Advent 2020

Éva Advent 2020

MEGRENDELHETŐ MOST INGYENES KÉZBESÍTÉSSEL!

December 8 és 14 közötti megrendelés esetén a magazint december 18-ig kapod kézhez.

 

 

695 Ft

7. Ajánljuk figyelmedbe a second-hand üzleteket! Szuper minőségű ruhához, játékokhoz, könyvekhez juthatsz így hozzá: eredetibbek és jóval olcsóbbak, mint a vadonatúj holmik, környezetbarát jellegük pedig nem is szorul magyarázatra, ugye?

8. A főzéshez lehetőleg magyar alapanyagokat válassz, kerüld a messzi földről ideszállított gyümölcsöket, zöldségeket, használj almát, diót, mandulát, így csökkentsd az élelmiszer-kilométerek számát.

9. A karácsonyi ételek tekintélyes hányada a szemetesben végzi. Tervezz menüt a maradékok hasznosítására is, illetve keress olyan szervezetet, intézményt, ahol elfogadják a megmaradt ételt: így ünnepivé teheted néhány rászoruló karácsonyát is. Sőt, megunt tárgyaidat, ruháidat, vagy a másoktól kapott és feleslegesnek ítélt ajándékokat is továbbadhatod nekik.

10. Felemelő pillanat, amikor kigyulladnak a szobában és a kertben a karácsonyi fények. Hagyományos égők helyett energiatakarékos izzókat, ledeket vásárolj ahhoz a néhány mágikus perchez, utána kapcsold le őket (de legalábbis ne világíts velük napokon keresztül). A szintetikus gyertyák helyett pedig természetes alapú, például mézes gyertya fölött sercenjen a gyufaszál!

11. Lehetőleg a környéken vásárolj! Ez az elsőre meghökkentően hangzó tétel azt a célt szolgálja, hogy minél kevesebb benzint fogyassz, minél kevesebb káros anyagot juttass a levegőbe, csökkentsd a dugók számát, mérsékeld a parkolási tébolyt. Vásárolj inkább az internetről, és ha megteheted, sétálgass a környező utcácskákban, gyalogolj el a legközelebbi plázába. Ne csüggedj, ha az a séta fél–egy órát eltart: legalább az egészségedért is tettél valamit.

12. Ne cseréld le a díszeket minden évben! A tavaly, tavalyelőtt vásárolt élénkpiros gömböcske éppolyan jól mutat majd a fenyőn, mint korábban.

13. Készítsd magad a díszeket pattogatott kukoricából, tobozból, papír girlandokból, horgolt lapocskákból, szalmából, kézzel festett üveglapokból, sókerámiából – millió ötletet találhatsz például a Pinteresten.