Furoshiki: a környezettudatos ajándékcsomagolás jegyében

furoshiki,ajándékcsomagolás,környezttudatos,japán Forrás: pinterest
Nem akarsz sokat költeni a karácsonyi ajándékok csomagolásásra? Szeretnéd, ha környezettudatos anyagokat tudnál felhasználni erre a célra. Kreatív, egyedi vagy épp személyre szabott megoldásra vágysz? Akkor számodra a varázsszó: furoshiki!

A furoshiki valójában nem más, mint egy négyzet alakú kendő, amibe a japánok évszázadok óta különböző holmikat csomagolnak. Az így elkészült pakkokat aztán könnyedén magukkal is tudják vinni, hiszen némely esetben addig tekergetik, hajtogatják az anyagot, míg végül szatyorrá vagy hátizsákká nem alakítják.

Furoshiki

A fura szó jelentése fürdő, a shiki pedig szőnyeget jelent. A japánok eredetileg a gőzfürdőkben használták a furoshiki kendőket, ebbe csomagolták a nedves ruháikat, törölközőiket egészen az 1600-as évektől, melyek lenvászonból és selyemből készültek. Aztán valamivel később már áruk és ajándékok szállítására is alkalmazták és természetesen alkalmazzák mind a mai napig.

A csomózási technikának mára már számtalan változata létezik, attól függően, hogy mit szeretne belecsomagolni az illető. Külön technika van például dobozok és üvegek becsomagolására is, amellyel ráadásul növelik az ajándék értékét. Miután pedig kicsomagolta a megajándékozott a kendőt, összehajtogatva elteheti a szekrénybe újrafelhasználásig, vagy ő is továbbadhatja valakinek.

furoshiki,japán,csomagolás,ajándékcsomagolás,környezettudatos,karácsony
Forrás: pinterest
Furoshiki

Napjainkban, annak köszönhetően, hogy nagymértékben előtérbe került a környezettudatosság, szerencsénkre újra fénykorát éli a furoshiki. A technika elsajátítása egyszerű, meglehetősen gyors és a legjobb benne, hogy semmilyen plusz eszközre nincs szükség ahhoz, hogy becsomagolj valamit. Olló, cellux, kötözők? Felejtsd el őket! Inkább szerezz be pár kendőt, textilszalvétát vagy használd azokat amire már nincs szükséged, esetleg vágj szét pár otthon kallódó anyagdarabot és használd azokat. Mi biztosan így teszünk majd! És te?

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld, mutatunk pár tutoriál videót, amikből elsajátíthatod ezt a furoshiki technikát!

Dobozokhoz csomagolásához...

Könyvekhez...

Üvegekhez...