JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Fenntartható karácsony – 28 lassító, környezetbarát tipp

fenntartható,karácsony Forrás: Getty Images
Az ember első karácsonyi fordulópontja az, amikor megtudja, hogyan kerülnek az ajándékok a fa alá. A második valószínűleg az, amikor rájön, hogy nem is az ajándékoktól lesz ünnep az ünnep.

Fontos: Nem az a cél, hogy teljesen hulladékmentes, fényevő ünneped legyen, és feláldozzuk az aszketizmus oltárán a Karácsonyt, meg az egész életedet. A karácsony nem attól karácsony, hogy túlköltekezel, túlhajtod magad, január hatodikán pedig több zsák szeméttel gyarapítod a bolygót. A meghittség nem ezen múlik.

Most tegyük félre a környezetvédelmi szempontot egy pillanatra. Ha leteszed a vásárlás-fogyasztás-mégmégmég-őrületet, az abban is segíteni fog, hogy lelassulj. Kézzel készíteni dolgokat, otthon főzőcskézni, minőségi időt tölteni azokkal, akik fontosak neked – ezek mind jók a lelkednek, ÉS a környezetednek, ÉS a pénztárcádnak is. Win-win-win.

KÖRNYEZETTUDATOS AJÁNDÉKOZÁS

1. Gyorsan kezdjük is a legegyszerűbbel: teljesen oké, ha nincs karácsonykor ajándékozás. Ha ettől most felszaladt a szemöldököd a tarkódra, akkor olvasd el ezt a cikket, és elmondom, hogy milyen opciók vannak. :) A lényeg, hogy a szeretet nevében felesleges cuccokat venni egymásnak őrültség. Nem a plazmatévétől tudja az anyukád, hogy szereted. Ő sem attól szereti az unokáját, hogy vesz neki egy ötvenedik villogó-ordító műanyag izét. Ha az elején ellenállás is van ezzel kapcsolatban, az mindenképpen átmeneti. A feleslegesen vásárolt cuccokat meg évekig kerülgetheted bűntudattal, amíg végül el nem viszed egy adományboltba…

2. Csinálj gasztroajándékot! Ha szívesen sütsz, csinálsz lekvárokat, szörpöket, likőröket, bonbonokat, trüffeleket, akkor az ehető ajándékokkal nagyon boldoggá tudod tenni az ajándékozottakat. Gasztroajándékok csomagolásához itt találsz ötleteket.