Fáradékonyság, hajhullás, hangulatingadozás: a vashiány 6 legjellemzőbb tünete

Borítókép: Fáradékonyság, hajhullás, hangulatingadozás: a vashiány 6 legjellemzőbb tünete Forrás: Valeria Ushakova / Pexels
A vas a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Amennyiben a szervezetben alacsony mennyiségben található meg, akkor nagyon komoly tüneteket tud okozni. Ez a jelenség a világ lakosságának megközelítőleg az egyharmadát jelenti. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a kóros fáradtság, vagy éppen a folyamatos levertség.

A vashiány kialakulása mögött számos ok húzódhat meg. Sok esetben hiányos táplálkozás, esetleges felszívódási problémák, vagy éppen olyan időszakos állapotok állnak, mint a terhesség vagy a túlzott stressz. Annak ellenére, hogy a tünetek sok esetben nehezen észrevehetők, mégis, amennyiben sikerül ezt mihamarabb felfedezni, akkor viszonylag könnyen kezelhető az adott betegség.

A vashiány kialakulása

A vas az oxigén szállításhoz és a megfelelő energiaszint fenntartásához nélkülözhetetlen. A vas egyébként a vörösvértestek hemoglobinjához kötött. A vas felszívódását a különböző szervekben eltárolt vas mennyisége befolyásolja. Amennyiben a készletek magasak, akkor a szervezet jóval kevesebb vasat szív fel az elfogyasztott élelmiszerekből. Azonban, ha nem tudja pótolni a szervezet, tehát nem eszünk vasban gazdag ételeket, akkor bizony idővel csökkennek majd a raktárak. A vashiány pedig egészen pontosan akkor alakul ki, amikor a szervezet vasszintje alacsony, így a hemoglobinszint a normális mérték alá csökken.

A vashiány hátterében

Nagyon gyakori, hogy vashiány olyan betegségek esetén alakul ki, mint a vérveszteség vagy a vérzéssel járó krónikus betegségek. Azonban menstruáció közben is előfordulhat, hogy csökken a szervezetünkben található vastartalom.

Ezentúl a vashiányos táplálkozás szintén nagyon komoly hiányt tud okozni, és akár komoly szövődményekkel is járhat, így fontos, hogy változatos, vasban gazdag ételeket fogyasszunk.

Ezentúl krónikus vékonybél betegségek, gyulladások, vagy éppen a várandós állapot is okozhat jelentős vashiányt. Így a folyamatos jellegű vaspótlás elengedhetetlen. Ezentúl fontos, hogy ha vashiányra gyanakodunk, akkor minden esetben vérvizsgálattal ellenőriztessük.

Forrás: Pexels/Marcus Aurelius
A vashiány tünete lehet a fáradékonyság is.

A vashiány kezelése

Mint az előzőkben is említettük, elsősorban a pontos diagnosztizálás a fontos, hiszen ennek köszönhetően fogjuk megtudni, vashiánnyal küzdünk-e. Amennyiben pedig meggyőződtél az alacsony értékekről, illetve a probléma valódi okáról, akkor fordulj orvoshoz, akinek a segítségével be tudjátok állítani a kezelésedet. A kezelés célja ebben az esetben a hemoglobinszint helyreállítása, illetve a szervezet vasraktárainak a feltöltése. Ezt pedig vagy recept nélkül, vagy orvos által felírt vaskészítmények segítségével teheted meg. Ezeket a készítményeket leginkább C-vitaminnal érdemes fogyasztani, ugyanis ez elősegíti a felszívódást. Ezzel szemben pedig a kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők pedig csökkentik a felszívódást.

Fontos tudni, hogy a vastabletták szedése gyakran székrekedéssel jár, így érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztani ebben az időszakban.

Az alábbi galériában pedig Látható a vashiány 6 leggyakoribb tünete!