JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Megérkezett a kullancsszezon, hatalmas invázióra lehet idén számítani: a Lyme-kór 5 jellegzetes tünete

Borítókép: Megérkezett a kullancsszezon, hatalmas invázióra lehet idén számítani: a Lyme-kór 5 jellegzetes tünete Forrás: Nina Uhlikova/Pexels
A szakértők szerint az enyhe tél miatt sokkal több kullancsra lehet számítani idén, előfordulásuk pedig nem korlátozódik a kirándulóhelyekre, hanem a kertekben, parkokban is felbukkannak. Különösen felhívják a figyelmet arra, hogy több veszélyes faj is megjelent országunkban, így szükséges még fokozottabban figyelni.

Idén várhatóan szeptember elejéig tart a kullancsszezon. Azonban különösen elővigyázatosnak kell lenni, ugyanis két, Hyalomma nemzetségbe tartozó, nagyon veszélyes faj is megjelent, melyeket az aranysakálok hoztak be Európába. Így nagyon fontos, hogy amennyiben olyan helyre megyünk, ahol előfordulhatnak kullancsok, akkor használjunk riasztó spray-t, illetve otthon nagyon alaposan vizsgáljuk át magunkat.

Forrás: Erik Karits/Pexels

Az újonnan megjelent kullancsfajok nairovírus nemzetségbe tartozó korokozókat terjesztenek, ez pedig azért is különösen veszélyes, mivel ezek a kórokozók felelősek a hírhedt trópusi betegségért is, mely krími-kongói véresláz néven vált ismerté. Ami pedig különösen nagy problémát okoz, hogy ez a vírus már Magyarországon is megjelent, bár egyelőre a leggyakoribb betegség, melyet a kullancsok által el lehet kapni, az a Lyme-kór. Mutatjuk is, milyen tünetei vannak.

Íme a Lyme-kór tünetei!