JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Kipróbáltam a legújabb TikTok-diétát, ennyit fogytam tőle

Borítókép: Kipróbáltam a legújabb TikTok-diétát, ennyit fogytam tőle Forrás: Shvets Production / Pexels
Zabpehely vízzel és lime lével leturmixolva: ez az Oatzempic ital, amivel állítólag majdnem 20 kilót lehet lefogyni 2 hónap alatt. A bikiszezon közeledtével leteszteltem, hogy tényleg működik-e.

Aki esetleg az elmúlt egy-két évben nem hallott volna az Ozempic nevű szerről, annak röviden leírom, hogy ez egy alapvetően 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek kifejlesztett gyógyszer. Hatóanyaga a szemaglutid, amely egyrészt segít a vércukorszint szabályozásában, másrészt étvágycsökkentő hatással is bír. Nem véletlen, hogy a diabéteszesek után a fogyókúrázók is felfedezték maguknak, és ugyan hivatalosan továbbra is csak a cukorbetegek juthatnának hozzá, kis túlzással fél Hollywood szúrja magának. Sőt, világszerte egyre többen ozempiceznek, még úgy is, hogy meglehetősen borsos az ára. Egy injekciós toll, ami négy adagot tartalmaz és nagyjából egy hónapra elég, 35-40 ezer forintba kerül.

Szúrás helyett zab

Persze még többen vannak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, vagy egyszerűen nem szeretnék diabétesz gyógyszert használni a fogyás érdekében, ugyanakkor a pluszkilóktól megszabadulnának. Így sorra születnek az úgynevezett „budget Ozempic”, vagyis költséghatékony Ozempic módszerek. A legújabb trend nemrég tarolt végig TikTokon: ez a találó Oatzempic nevet kapta, mivel fő alapanyaga a zab (angolul oat). Itt nem kell semmi gyógyszert bevenni, injekciózni, csupán egy turmixot inni étkezések helyett. A zabpehelyből, vízből és lime léből álló turmix állítólag kellően eltelít, miközben az anyagcserét fokozza, így kettős fronton indít támadást a makacs súlyfelesleg ellen. Egyes beszámolók szerint 2 hónap alatt 40 fontot, vagyis 18 kilót lehet vele fogyni, ami elég ígéretes szám.

Egészségemre! Vagy mégsem?

Mivel mostanság egyre kevésbé tudom begombolni a farmerem, és egyre közelít a meleg idő, amikor már nem bújhatok jótékonyan takaró bő pulcsikba, gondoltam, kipróbálom ezt az őrületet. Nem vagyok a szélsőséges fogyókúrák és a méregtelenítések híve, ezért azt már eleve elvetettem, hogy kizárólag Oatzempicet fogyasszak. Nem is bírnám ki, és a három kisgyerekem mellett valószínűleg az idegrendszerem is felmondaná a szolgálatot, ha még ezzel is sanyargatnám. A reggelit lőttem be, hogy pont jó lesz, ha a rohanásban nem kell leülnöm enni, csak bedöntök egy turmixot, akár az ovi-bölcsi járatból hazafelé.

Na, pont nem volt jó. Nagyon nem, és nem az időzítéssel volt a gond, hanem magával a turmixszal. Nem vagyok válogatós típus, de finoman szólva is nehezen csúszott a kissé iszapos állagú cucc. Azért legyűrtem, hátha. Mivel nem egyszer írtam már cikket fogyókúrás témában, tudom, hogy a zabpehely egészséges, magas rosttartalmánál fogva tényleg képes eltelíteni, és az anyagcserére is pozitív hatással lehet. Reggel 8-kor ittam meg az Oatzempicet, viszont délelőtt 11-kor már kopogott a szemem az éhségtől. Nem erre számítottam.

Forrás: Cup of Couple / Pexels
Az Oatzempic diéta fő alapanya a zabpehely.

Ki bírja ki ezt két hónapig???

Második nap ugyanígy jártam, harmadik nap már nagyon nehezen vettem rá magam, hogy egyáltalán bekeverjem, de nem akartam a harmadik napon feladni. Aztán láttam, hogy van, aki csipetnyi fahéjjal ízesíti a turmixot, ráadásul elvileg a fahéjnak extra zsírégető hatása is van. A negyedik napon kipróbáltam úgy is, de ettől sem lett igazán étvágygerjesztőbb. Szenvedve teltek a délelőttök, éheztem, és tudtam, hogy ez bizony nemcsak azzal jár, hogy ingerlékenyebb (vagy mondhatnám: zabos) és kimerültebb leszek, hanem a fogyás sem igazán fog megindulni, sőt, inkább tartalékolni fog a testem, tehát hízni fogok. Ahogy utánaolvastam a témának, több dietetikus szakértő is hangsúlyozta, hogy a zab teltségérzetet keltő, étvágycsökkentő hatása jóval kevésbé érvényesül, ha leturmixolják, tehát nem véletlenül korgott a hasam.

A hatodik napon sem mutatott változást a mérleg, pedig a tiktokkerek között volt, aki ilyenkor már több kilót ledobott, bár ő csak Oatzempicet fogyasztott, nem evett rendes ételt. Ezen a ponton pedig elengedtem a TikTok-diétát. Minden tiszteletem azoké, akik két hónapig képesek inni a zabos-vizes-citromos turmixot. Bár a helyükben elmennék egy alapos kivizsgálásra, mert az Oatzempic nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, teljes étrendet, ha nem fogyasztottak mellette mást, akkor súlyos hiányállapot is kialakulhatott a szervezetükben. A kalóriadeficit miatt nyilván eltűnnek a pluszkilók, bár a kúra után valószínűleg visszakúsznak. Annyit mindenesetre köszönhetek az Oatzempicnek, hogy a kedvenc zabos sütimet jó ideig nem fogom enni, mert rá sem bírok nézni a zabpehelyre, szóval maximum ennyi kalóriát spóroltam vele.

Az Oatzempic helyett viszont ezek a reggeli szokások tényleg segíthetnek a fogyókúrában: