5 tipp a tökéletes szájhigiéniáért

Borítókép: 5 tipp a tökéletes szájhigiéniáért Forrás: Listerine
Egy friss felmérés szerint minden negyedik ember keveset vagy rosszul mos fogat, nem használ fogselymet és szájöblítőt. Ez nagy hiba, mert a nem megfelelő szájhigiéniai szokások fogászati betegségekhez, hosszú távon pedig akár a fogak elvesztéséhez is vezethetnek. Te tudod, melyek a tökéletes szájhigiénia nélkülözhetetlen napi teendői? Mutatjuk!

A legrosszabb forgatókönyv

A fogágybetegség, közismertebb nevén fogínysorvadás a fogat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladásos megbetegedése. Korai jelei közé tartozik az ínyvérzés, fokozott fogkőképződés, valamint a kellemetlen lehelet. A fogágybetegséget a szájban található baktériumok megváltozott összetétele, bizonyos agresszív kórokozó fajok felszaporodása okozza. Ezek forrása az eltávolítatlan lepedék, fogkő, mely a nem megfelelő fogmosási technika, illetve a plakk eltávolítását megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek miatt alakul ki.

A szegényes szájhigiénia, a nem megfelelő fogmosási szokások nem csak a fogak, a fogíny egészségét veszélyeztetik, de akár fogvesztést is okozhatnak. Pedig naponta kétszer három perc elegendő lenne ahhoz, hogy megelőzzük a bajt és megőrizzük ragyogó mosolyunkat.

5 tipp a tökéletes szájhigiéniáért

A megfelelő szájhigiénia alappillérei: a fogkefe, fogkrém, fogselyem és a szájvizek. És nem árt, ha ezeket tudjuk helyesen használni. Lássuk csak, mire érdemes odafigyelni!

1, Mossunk helyesen fogat!

A hatékony fogmosást megfelelő ideig tartó, rendszeresen végzett és jó technikával párosuló tisztítással tudjuk elérni. Legideálisabb az lenne, ha minden étkezés után tudnánk fogat mosni. Ám ha erre nincs lehetőség, reggel és este mindenképp tegyük meg. A lefekvés előtti fogmosást pedig soha ne hagyjuk ki, mert éjszaka a nyáltermelés csökkenése miatt kevésbé érvényesül a szájüregben a nyál védő- és tisztító hatása, ezért nő a lepedékképződés.

A gyakoriság, a napi legalább kétszeri fogmosás mellett a technika is nagyon fontos! Sajnos a legtöbben rosszul mosnak fogat: nem jól mozgatják a fogkefét, és nem tisztítják meg a fogak összes felszínét – tehát a fogak külső, belső, oldalsó és felső oldalait-vagy túlságosan erősen rányomják a fogakra a fogkefét. A helyes technika az, amikor körkörös mozdulatokkal haladunk végig az alsó és felső fogsorok összes felületén. Kerülni kell az erőteljes, vízszintes irányú sikálást, mert hatására visszahúzódhat, megsérülhet az íny és a fogzománc is.

Milyen az ideális fogkefe?

A legelőnyösebb fogkefe kicsiny fejjel rendelkezik és lekerekített végű, hiszen ezzel elérhető a száj minden kis zuga is. A szakemberek a soft (lágy) és medium (közepes keménységű) típusú fogkefék használatát javasolják csak, mivel a kemény sörte komolyabb sérüléseket tud okozni a lágy részeken illetve a fogzománcon egyaránt. Használat után a fogkefét ne tegyük se vízbe, se tokba, mert a sörték között gyorsabban elszaporodnak a baktériumok és a gombák. A fogkefét legalább 3 havonta cseréljük, mert ennyi idő alatt elhasználódnak, elkopnak a sörték, és így csökken a hatékonyságuk.

2, Fogselymezzünk!

A tökéletes szájápolás érdekében a fogmosást esténként fogselyem és szájvíz használatának is kell követnie, mert a fogkefével csak a külső, belső és rágófelszíneket lehet tisztítani. De mire is jó a fogselyem? Az ismert eszközök közül egyik sem annyira alkalmas a fogak közötti ételmaradékok eltávolítására, mint a fogselyem! Vágjunk le kb. 50 cm hosszú fogselymet, és tekerjük fel bal és jobb kezünk mutató- vagy középső ujjára úgy, hogy kb. 10 cm selyem maradjon kifeszítve a két kezünk között. Mutató- vagy hüvelykujjunkkal megtartva vezessük a selymet két fog közé, és fűrészelő mozdulatokkal húzogassuk előre-hátra a fogak tövétől koronájukig haladva. Mozgatás közben ügyelni kell, hogy a fogínyt ne sértsük meg! A fogselymezést kiegészíthetjük fogköztisztító kefe használatával is, különösen akkor, ha rögzített fogszabályozó készülékünk van.

3, Használjunk szájvizet!

A szájvizeknek számtalan típusa van- melyek a megfelelő szájhigiénia fenntartásán túl különböző szájüregi problémákra is megoldást nyújtanak-, éppen ezért használatuk mindenki számára javasolt. A terápiás szájöblítők hasznosak lehetnek például fogínygyulladás esetén vagy fogászati beavatkozások után, mivel hatóanyagaiknak köszönhetően csökkenti a gyulladást, de afta és a szájszárazság ellen is kiválóak. Vannak olyan szájvizek, melyek fehérítő hatásúak és olyanok is, melyek a fogak érzékenységét hivatottak csökkenteni illetve kifejezetten érzékeny fogak ápolására lettek kifejlesztve. A fogszabályzót, implantátumot, koronát viselőknek pedig egyenesen kötelező rendszeres alkalmazásuk, hiszen számukra különösen nehéz a precíz tisztítás. A szájvizek értékes hatóanyagai az illóolajok, melyek a lepedék kialakulásának – és ezáltal a fogszuvasodásnak – a megelőzése mellett arról is gondoskodnak, hogy a leheletünk hosszú ideig kellemes maradjon. És valljuk be, ez sem egy mellékes szempont.

Hogyan használjuk a szájvizet?

A szájvíz használata nagyon egyszerű: első lépésként töltsünk megadott mennyiségű szájvizet egy pohárba, majd a használati útmutatóban megadottak szerint hígítva vagy hígítás nélkül öntsük a szánkba. Öblögessünk minimum 30, de akár 50-60 másodpercig is, és igyekezzünk közben folyamatosan zubogtatni a folyadékot a fogaink és az ínyünk körül. Ennek köszönhetően a folyadék könnyedén el tud jutni szájüregünk minden szegletébe. Végezetül, egy határozott mozdulattal köpjük ki a szájvizet, amely után további vizes öblögetésre nincs szükség. Fontos, hogy ezután még fél óráig ne együnk, igyunk, hogy a szájvíz maximálisan el tudja látni a feladatát. A műveletet naponta kétszer - reggel és este- ismételjük!

Tipp: A plakk-mentes fogakért érdemes igazoltan plakk-ellenes szájöblítő szereket használni. Ha nem tudod, melyiket válaszd, ajánljuk figyelmedbe a LISTERINE® szájvizet, melynek hazánkban is széles palettája kapható. Miért van rá szükség? Mert míg a fogmosás és a fogselyem használata továbbra is a mechanikus fogtisztítás legjobb formái, a LISTERINE® szájvíz az egész szájüreget tisztítja. Használatával klinikailag bizonyítottan több lepedék távolítható el, így hozzájárul a teljesebb körű szájápoláshoz. Kérdezd csak meg a fogorvosod!

Forrás: Listerine

4, Járjunk rendszeresen fogorvosi kontrollra!

Egy statisztika szerint a felnőtt lakosság csaknem 50%-a nem jár évente fogorvoshoz, mert tart a kezeléstől, az áraktól, vagy egyszerűen elhanyagolja a fogazatát. Pedig a félévenként megejtett vizittel időben felfedezhető a szuvasodás, a fogágybetegség, amiket könnyebb – és olcsóbb is – a korai szakaszban kezelni. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés és a korai kezelés előnyeit, így például az, hogy rendszeres fogászati ellenőrzés mellett még időskorban is megőrizhető az egészséges fogsor és fogíny.

5, Helyes táplálkozással is támogassuk fogaink egészségét!

A cukor táplálja a szájban lévő baktériumokat és savasabb környezetet teremt, ami lepedékképződést okoz és pusztítja a fogzománcot. Minden egyes cukorban gazdag étkezéssel húsz percnyi savfürdőnek tesszük ki fogainkat, a reggeli cukrozott kávétól kezdve a vacsora utáni sütiig. Ha szeretnénk elkerülni a gyakori fogszuvasodást, csökkentsük az étkezések cukortartalmát!

Érdemes odafigyelni a szénsavas üdítőkre is. Nemcsak cukortartalmuk miatt károsak a fogakra, hanem a bennük lévő foszforsav miatt is, ami szintén károsítja a fogzománcot. Fogyasszon belőlük minél kevesebbet!

Ínyünk, fogaink egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű nyál termelődése. Ám ez csak akkor lehetséges, ha rendszeresen megfelelő mennyiségű folyadékot –elsősorban vizet- fogyasztunk. Ha nincs elég rendelkezésre álló nyál, amely védené az ínyt, a szájnyálkahártyát a kiszáradástól, megjelennek a kórokozók, baktériumok és ezt nem csak a fogaink sínylik meg.

A szép fogsor igazi kincs. Nézd meg, mit tett számos híresség azért, hogy neki is makulátlan mosolya lehessen!