6 évet fiatalíthat arcodon, ha megfogadod ezt a sminktippet: egyszerű, mégis hatékony

Borítókép: 6 évet fiatalíthat arcodon, ha megfogadod ezt a sminktippet: egyszerű, mégis hatékony Forrás: pexels/cottonbro studio
Tudomásul kell venni: a 20-as éveinkben a túlzásba vitt színkavalkád, a füstös szem, az elnagyolt rúzsozás legfeljebb arról tanúskodik, hogy nem sajátítottuk el helyesen az arcfestés minden csínját-bínját. 30 fölött azonban komoly esztétikai baki, ha a már nem mindig hamvas bőrünket és az olykor karikás szemünket rosszul hangsúlyozzuk. Olyannyira, hogy éveket öregíthetünk a megjelenésünkön a helytelenül felvitt sminkkel. Valamivel több púder, valamivel kevesebb korrektor, és máris leharcoltabb állapotba kerülünk.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2013-as 11. lapszámában jelent meg először „Nem öregít véletlenül a sminked?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Persze ez fordítva is igaz: ha betartjuk a legfontosabb szabályokat, ha a legjobb trükköket alkalmazzuk, a megfelelő sminkkel éveket fiatalíthatunk a tekintetünkön, az arcunkon. Most bemutatjuk a fiatalító sminkelés fontos mérföldköveit, hogy a barátnők sose szegezzenek neked ilyen kínos kérdéseket: „Rosszul aludtál?” „Csak nincs valami bajod?” „Miért sírtál?” Ha megfogadod tippjeinket, csak azért faggatnak majd, hogy eláruld: az infraszaunától vagy egy új szerelemtől sugárzik-e az arcod?

SZÉP ÍVŰ SZEMÖLDÖK

A professzionális sminkesek nem győzik hangsúlyozni: az arc keretét a szemöldök adja. A túl vékony és a tetovált szemöldökök ideje szerencsére lejárt, s rengeteg szuper tutorial videót találni az interneten, ahonnan elsajátíthatod a tökéletes ívelés technikáit. Ha megvan az alapod, a kis egyenetlenségeket, a szőrök közötti réseket kijavíthatod puha szemöldökceruzával is, de jobb szolgálatot tesznek a szemöldökporok és a géles állagú sminkek. Nem marad határozott vonal egyik után sem, csak a szép, satírozott szín.

SZÍNVÁLTÁS

Mi lehet a legfeltűnőbb sminkváltoztatás? Az, ha a megszokott rúzsodat cseréled le. Ha eddig a pirosas árnyalatokat kedvelted, válts rózsaszínre, ha natúr színeket kentél a szádra, itt az ideje az élénkebbeknek. Persze figyelj a minőségre, mert egy vastagon felvitt, maszkos rúzs öregíteni fog, bármilyen a színe. Annyiféle állagú, kiszerelésű ajakszínező van a piacon, csak válassz bátran!

Forrás: pexels/Marcelo Moreira

FONTOS A KORREKTOR

Szerencsések azok, akiknek csak egy bizonyos kortól kell korrektort használniuk a nem kívánt karikák és a rozácea eltüntetéséhez. A megszokott korrektorok ideje lejárt, helyüket átvették az úgynevezett highlighterek, a toll vagy kis ecset formátumú, folyékony textúrájú termékek. Sokkal egyszerűbb a felvitelük és elkerülheted, hogy a korrektor megüljön a kis szarkalábakban, az ugyanis simán rápakolhat pár évet az arcodra.

KRÉMESEBB ALAPOZÓ

A csaknem makulátlan bőrre a hígabb, vizesebb bázisú alapozók is jók, de az érettebb arcbőr komolyabb hidratálást, táplálást követel. Ezt pigmentben dús, krémesebb textúrájú alapozókkal is megteheted, persze a napi hidratálód felkenése után. Az ilyen alapozó egész nap vigyáz a bőrödre és nem hagyja kiszáradni. Használhatsz primer termékeket is, így még komplettebb a hidratálás.

PRECÍZ SZÁJVONAL

A szájkontúrceruza csillaga is leáldozóban van, de cseppet sem bánjuk. A fiatalos arc szempontjából őrült nagy jelentősége van viszont a helyes rúzsozási technikának. A legprecízebben akkor tudsz eljárni, ha egy jó minőségű rúzsecsetet használsz a szín felviteléhez: a legszebb eredmény érdekében határozott kézzel haladj a felső ajak ívétől kifelé. Meglátod, a befektetés hamar megtérül.

Forrás: pexels/Anna Shvets

ÓVATOSAN A SZÍNEKKEL!

Ha a barna és a csontszín volt a legkedvesebb szemhéjszíned, sajnos van egy rossz hírünk: a barna tartalmazhat sárga és piros pigmentet, ami fáradttá teszi a szemedet. A csontszín pedig, ha túl hideg árnyalatú, egy pillanat alatt felhívja a figyelmet a szarkalábakra. Inkább válogass a kicsit gyöngyházas, ragyogóbb festékek közül, amelyek optikailag kinyitják a tekintetet.

LEGYEN PONTOS A TUSVONAL

Szexi a cicás szem, de csak nagyon tartós és nem kenődő tussal vágj bele a műveletbe, mert a puha szemceruza vagy a nem megfelelő tus azonnal beleülhet a szemed apró ráncocskáiba. Ezt követően pedig fekete pacnivá alakul át, amit egy rossz mozdulattal könnyen elkenhetsz. Csak addig húzd tehát a vonalat, amíg jól tudod kezelni, és csak olyan tussal/ceruzával/géllel, amely tartós és nem kenődik.

FELTURBÓZOTT PILLANTÁS

Sokan csak szempillaspirált viselnek szemük hangsúlyozásához: persze, hiszen a legszembetűnőbb változást adja, megnyitja a tekintetet, bájossá vagy éppen dívássá tesz. Válassz a szempilládnak megfelelő festéket, hosszabbítót, göndörítőt, dúsítót. A dupla spirálok 360 fokban emelik ki a pillákat, így a valóságosnál kétszer nagyobb szemet tudsz magadnak varázsolni. A vízálló darabok nagyon praktikusak, főleg esős hónapokra.

Forrás: pexels/Abdelmoughit-Lahbabi

A SZEMHÉJAT IS LE KELL ALAPOZNI

Ügyelj a szemhéjad gondos alapozására: a mozgó bőr ugyanis pillanatok alatt felkeni a szempillaspirált és a tust, vagy nem kívánt helyekre mázolja szét a szemhéjárnyalót, s ettől nyúzott lesz a tekinteted. Éppen ezért primer termékekkel, szemhéjalapozókkal vagy a már bevált korrektorral készítsd elő a terepet!

A SÁPADTSÁG ÖREGÍT

El lehet felejteni azt a szabályt, miszerint mindig az arcszínnel megegyező árnyalatú alapozót kell használni. Hamvas bőrnél ez ugyan beválik, de a stressztől, az évek számától, az életmódtól már kicsit megszürkült tónushoz melegebb és valamivel sötétebb árnyalat illik. A maszkhatás elkerülése végett azonban ne cseréld le a meglévő, passzoló árnyalatot, hanem vásárolj mellé egy kicsit sötétebb és melegebb verziót, és fele-fele arányban vidd fel az arcodra a régi és az új színt, persze gondosan ügyelve a keverésre.

Ragyogóbb lettél, ugye?

Smink nélkül is lehetsz gyönyörű! Galériánkban mutatjuk a példákat!