8 nyári tipp, amivel tartós lesz a smink a kánikulában is

Borítókép: 8 nyári tipp, amivel tartós lesz a smink a kánikulában is Forrás: Getty Images
Igen bosszantó tud lenni, amikor otthon gondosan elkészülsz kora reggel, és mire beérsz a munkahelyedre, sminked már el is maszatolódott, a szempillaspirál panadszemeket okozott, alapozód pedig már most szeparálódott, lefolyt. A forróságban ez sokaknak okoz problémát, ezért mutatunk néhány tippet, melyek a nyári tartós smink elengedhetetlen lépései!

Bár nyáron sokan szeretnek kevesebb sminket használni, bizonyos alkalmakkor elengedhetetlen egy kis festék. Mások pedig az év minden napján szeretnek sminkelni, és ezzel sincs semmi gond. Azonban bosszantó, amikor direkt korábban kelsz, hogy szép sminket készítsd magadnak, de már a munkahelyedre való megérkezés előtt a fele lefolyt az arcodról.

1. A megfelelő előkészítés a tartós nyári smink alapja

Mielőtt sminkelni kezdenél, alaposan tisztítsd meg arcodat, ügyelve arra, hogy minél kevésbé legyen olajos a bőröd. Végezd el arcápolási rutinodat, melyhez érdemes vízbázisú hidratálót használnod. A fényvédőt sose hagyd ki, de ebből is érdemesebb olyat használni, ami mattabb és kifejezetten arcra való, valamint olajmentes.

A primer feladata, hogy egy alapot adjon a sminkednek. Többféle termék közül választhatsz attól függően, mire van szükséged. Van, ami hidratál, fényesít vagy épp mattít. Nyáron érdemes az utóbbit választani, ha hajlamos bőröd hamar átfényesedni. A primer alá tehetsz olyan spray-t is, ami segíti kontrollálni a bőr olajait.

2. Púder az alapozó alá

Bár első hallásra furcsának tűnhet, sokan kipróbálták már ezt a technikát, és bevált! Mielőtt feltennéd az alapozót, egy vékony rétegben vigyél fel púdert az arcodra. Így sminked a nap további részében mattabb marad, mintha csak alapozód fölé tennél púdert. Ha csak bizonyos területeken fényesedsz át hamar, például a T-zónában, akkor csak ezekre a területekre vigyél fel púdert.

3. A megfelelő alapozó, BB-krém

A primerhez hasonlóan alapozóból is többféle közül választhatunk. Nyáron érdemes mattabb terméket választanod, ha hajlamos bőröd hamar átfényesedni. Mindenképp könnyedebb textúrájú, vízbázisú terméket használj. Ha a melegben soknak érzed az alapozót, válassz színezett hidratáló krémet, BB- vagy CC-krémet, így nem csak a hatás lesz természetesebb, de könnyebb viselet is. De ezekből is érdemesebb a matt verziókat választani.

4. Megfelelő fixálás

Sminkedet nemcsak púderrel fixálhatod, hanem különböző spray-kkel is, melyek elsődleges funkciója, hogy mindent egyben tartson. Emellett szebb lesz tőle az összhatás is. Mielőtt felvinnéd a púdert, várd meg, hogy alapozód nagyjából megszáradjon, így elkerülhető a természetellenes hatás. A kényesebb területeken, például az orron és a szemek alatt érdemes egy extra rétegben átmenned púderrel egy kisebb ecsettel is. Mikor már mindennel végeztél, jöhet a fixáló spray!


5. Ez mindig legyen a táskádban!

A mattító papírok első hallásra feleslegesnek tűnhetnek, de nem azok! Ezek az apró lapocskák arra hivatottak, hogy felszívják az izzadtságot, felesleges olajokat. Teszik ezt anélkül, hogy elrontanák a sminked. Egy papírzsepi könnyen elkenheti, felszedheti az alapozót, amivel csak többet ártasz, mint használsz. Vészesetben szedd szét a zsepit, és csak az egyik rétegét használd, és finom mozdulatokkal itasd fel a nedvességet.

6. A pandaszemek ellen

Megtalálni a tökéletes szempillaspirált nagy kihívás. Lehet, hogy a jól bevált spirálod nyáron mégsem lesz a kedvenced, mert pandaszemeket csinál, azaz nyomot hagy a szemed alján vagy a szemhéjadon is. Ezért a nagy forróságban érdemes vízálló terméket választani, valamint púderezni a szem környéki területeket.

7. Tartós szemsmink

Nyáron érdemes a púder alapú szemfestékeket előnyben részesíteni a krémes textúrájúakkal szemben, amik összegyűlhetnek a ráncokban. Emellett használj szemhéjfesték bázist, ami tartósabbá teszi a sminkedet.

8. Elkenődő szemceruza ellen

Szemceruzából is érdemes vízálló terméket választani, de így is növelheted tartósságát! Egy vékony ecsettel menj át ceruzád vonalán azonos színű szemfestékkel, így fixálod és erősíted is a színt.

Galériánkból megtudhatod, mik a leggyakoribb nyári sminkhibák!