A reflux 5 kevésbé ismert tünete: ezekkel az ételekkel tehetsz az álarcos fojtogató ellen

Borítókép: A reflux 5 kevésbé ismert tünete: ezekkel az ételekkel tehetsz az álarcos fojtogató ellen Forrás: Andrea Piacquadio/ pixabay
A drámaian megváltozott étkezési szokások, az egészségtelen életmód, valamint a megnövekedett stressz hatására manapság a globális populáció felénél jelennek meg refluxbetegségre emlékeztető panaszok. A fejlett orvostudománynak köszönhetően azonban ma már számos szűrési és kezelési lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy ez a szám csökkenhessen. Sőt, orvosi segítséggel, radikális életmódváltással, és a stressz csökkentésével a reflux napjainkban már gyógyítható betegségnek számít. Az alábbiakban összeszedtük, hogy milyen ismert és akár kevésbé ismert tünetei vannak a betegségnek, és arról is említést teszünk, hogy milyen ételek segítenek akkor, ha hirtelen muszáj valamivel csillapítanod a gyomorégést.

A reflux pontos előfordulásáról egyelőre kizárólag becsült adatok érhetőek el, ám kijelenthető, hogy a betegek száma hazánkban és globálisan is évről évre nő. Az érintettek köre az életkor tekintetében is drasztikusan kiszélesedett, ma már a 18-22 éves korosztályban is egyre gyakoribb a jelenség. A népesség körülbelül 50%-ánál fordulnak elő refluxra emlékeztető tünetek. Az alábbiakban összeszedtük azokat a jeleket, melyek egyértelműen refluxra utalnak.

A reflux tünetei, avagy az álarcos fojtogató

Míg a legtöbb ember a reflux hallatán súlyos gyomorégésre asszociál, valójában akkor beszélhetünk erről a betegségről, amikor a gyomorsav az alsó nyelőcső színtéren, vagy záróizmon keresztül eléri a nyelőcső alsó részét, vagy annak nyálkahártyáját és ott egy bizonyos időtartamon túl tartózkodik.

A reflux hallatán egyértelműen a társadalom által leginkább ismert gyomorégésre gondolunk, mint tünetre. Azonban fontos tudni, hogy az adott betegség ezen kívül számos más, szerteágazó tünettel képes jelentkezni. Ezek az alábbiak:

  • szúró, nyomó érzés a gyomorszáj tetejénél
  • a nem szíveredetű, infarktusra is emlékeztető mellkasi fájdalom
  • gyakori az asztmára is jellemző köhögésszindróma
  • a krónikus hörgőgyulladásnál is fellépő krákogás
  • súlyosabb esetben a sav alvás alatt is feljut a nyelőcsövön keresztül, ezzel fogeróziót, fogágybetegséget és rekedtséget okozva

A széleskörű panaszok miatt a refluxot álarcos fojtogatónak is szokták nevezni.

Forrás: cottonbro studio/ pexels
A köhögés szintén nagyon gyakori tünet lehet.

Mi áll a háttérben?

Mint minden betegségnél, a reflux hátterében is állhat örökletesen megváltozott anatómiai helyzet, például gyengébb gyomorszáj vagy záróizomzat. Azonban a drasztikusan átalakult életvitelünk, felgyorsult mindennapjaink, egészségtelen életmódunk és táplálkozásunk durva refluxhoz is vezethet. Míg régen minőségi ételeket fogyasztottak az emberek, manapság a boltokban megvásárolható termékek is végig mennek az élelmiszeripar robotikus változásain. Ezentúl a kiemelkedő stressznek is igencsak komoly szerepe lehet abban, hogy felerősödnek a reflux tünetei.

Az alábbiakban pedig összegyűjtünk 5 olyan ételt, amely segít csökkenteni a refluxos gyomorégést!