Rágózz, és még 11 jól bevált praktika enyhe reflux ellen

Borítókép: Rágózz, és még 11 jól bevált praktika enyhe reflux ellen Forrás: Getty Images
A reflux egy krónikus betegség, amivel - ha hosszabb ideje fennáll - jó, ha orvoshoz fordulsz. Enyhe esetben azonban érdemes kipróbálni néhány jól bevált praktikát, mert lehet, hogy már ezek is segítenek!

Normál esetben a lenyelt falat a nyelőcsövön át az alsó záróizom megnyílása után a gyomorba kerül, a záróizom pedig szépen ismét záródik. Ám ha ez nem történik meg tökéletesen, a gyomorszáj tartósan nyitva maradhat és a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsőbe. Ez a reflux, vagyis szó szerint újrafolyás.

A nyelőcső nyálkahártyája azonban nincsen felkészülve arra a savra, amelyet a gyomor termel az emésztéshez. Ha ez a sav tartósan a nyelőcsőbe kerül, akkor károsíthatja annak nyálkahártyáját: irritáció, gyulladás, felmaródás következhet be, majd ezek szövődményei is.

A legtipikusabb tünet a gyomorégés, amely legtöbbször a mellkasban, a gyomorszájnál jelentkezik (ezért előfordul, hogy az érintett először szívpanaszokra gyanakszik). Előfordulhat, hogy kis mennyiségű gyomortartalom a garatba, szájba is visszaáramlik. A nyelési nehezítettség sem ritka.

A reflux jellemző a túlsúlyos embereknél, a nyelőcső záróizmára alulról nehezedő nyomás miatt. A panaszok leginkább étkezések után, nagyon hideg vagy forró ételek fogyasztásakor jelentkeznek. Tipikus, hogy laposan fekvő helyzetben erősödik, illetve a hasüregi nyomást fokozó helyzetekben, például köhögéskor.

A reflux egy krónikus betegség, ami kiújulásra hajlamos. Ha már hosszabb ideje tapasztalod a tüneteket, érdemes orvossal kivizsgáltatnod magad.

Enyhe esetben azonban érdemes kipróbálni néhány életmódbeli változást, illetve házi praktikát, mert lehet, hogy már ezek is segítenek!