Vasárnap újra óraátállítás: egyre nő hazánkban azok aránya, akik rosszul alszanak éjszaka

Borítókép: Vasárnap újra óraátállítás: egyre nő hazánkban azok aránya, akik rosszul alszanak éjszaka Forrás: Ketut Subiyanto/ Pexels
Október utolsó vasárnapján – vagyis most hétvégén – beköszönt a téli időszámítás, vagyis hajnali 3:00-ról 2:00-ra állítjuk vissza az órákat. Ez bizony komoly megterheléssel jár a szervezetünk számára, hiszen kizökken az addig jól megszokott időszámításából, és egy újra kell átállnia. Azonban a legnagyobb probléma, hogy ennek a hiányában is nagyon sokan küzdenek komoly alvásproblémákkal, amely kihat az életük számos területére. Pedig a jó alvás elengedhetetlen az egészséges, hosszú élethez.

Mind a nyári, mind a téli időszámításra való átállás jelentősen megviseli a szervezetet, és nagyon nagy hatással van a minőségi alvásra. A jó alvás egyszerűen elengedhetetlen a megfelelő egészségügyi állapot megtartásához. Minőségi alvás hiányában jelentkezhetnek szívproblémák, elhízás, cukorbetegség, vagy éppen jelentős hangulatingadozások. Így elengedhetetlen, hogy próbáljunk erre kiemelkedően nagy szerepet fordítani.

A nemzetközi kutatások szerint az egy főre jutó alvásmennyiség radikálisan csökken, az alváshiányos éjszakák száma pedig jelentősen nő. A kutatás szerint ennek az egyik oka az éghajlatváltozás. Dán tudósok kutatásai szerint a melegebb éghajlatú földrajzi zónákban sokkal kevesebbet alszanak az emberek, mivel nehezen tudnak alkalmazkodni az alvási hőmérséklet emelkedéséhez.

Forrás: Anna Nekrashevich/ Pexels

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató vizsgálatából az is kiderül, hogy a magyar emberek esetében is igencsak rosszak a statisztikák, és kifejezetten romló tendencia figyelhető meg az alvásminőségben. Ugyanis a lakosság mindössze 40 százaléka gondolja úgy, hogy jól alszik, további 20 százalék úgy véli, hogy kifejezetten rosszul alszik. Az objektív besorolás szerint a lakosság 60 százaléka véli úgy, hogy súlyos állapotba tartozik az alvásminősége szempontjából. A magyar emberek a kutatás szerint hétköznap átlagosan 6,8 órát, hétvégén pedig 7,6 órát alszanak. Illetve általánosságban a nők alszanak rosszabbul, mint a férfiak. Azonban alvásproblémával mindössze 7 százalék fordult orvoshoz.

Milyen hatással van az óraátállítás a szervezetünkre?

A téli időszámításra való átállás folytán sokan arról számolnak be, hogy reggel korábban kelnek, és este pedig hamarabb fáradnak el, hiszen a biológiai órájuk egy ideig képtelen átállni az új rendszerre. Alapvetően a csecsemők, a gyermekek és az idős emberek különösen érzékenyek az óraátállításra, és nehezebben is alkalmazkodik ehhez a szervezetük. Az átállítás hatásai pedig nagyon hasonlóak a jetlaghez, így amíg a külső és belső óra nem kerül újra teljes összhangba, a következő tünetek figyelhetőek meg.

  • Fáradtság
  • Depresszív hangulat
  • Koncentrációképesség csökkenése
  • Étvágytalanság
  • Alvászavar
  • Emésztési problémák
  • Étvágytalanság

Az átállásra egyébként egyénektől függően 4-14 napra van szükség.

Forrás: Ketut Subiyanto/ Pexels

Mi állhat a rossz alvás mögött?

1. Helytelen étrend

Bizony a helytelen étrend bármennyire is meglepő, nagyon rossz hatással lehet az alvásminőségünkre, éppen ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott, egészséges tápanyagokból való táplálékhoz juttassuk a szervezetünket. Ezentúl érdemes a lefekvés előtti órákban már mellőzni az étkezést.

2. Stressz

Nyilvánvaló, hogy a stressz komoly hatással van az alvási szokásainkra, hiszen jelentősen megnehezíti az elalvás menetét. Ezentúl a tartós és kezeletlen stressz komoly kimerültséghez is vezethet, mely a betegségeknek a melegágya lehet.

3. Mozgásszegény életmód

Nem lehet eleget hangsúlyozni a testmozgás fontosságát, ugyanis számos kutatás bebizonyította, hogy a mozgás segítségével csökkenthetjük a krónikus fáradtságot, és segít abban is, hogy a nap végén könnyebben hajthassuk álomra a fejünket.

4. Nem megfelelő hőmérséklet

Megfigyelted már, hogy télen könnyebben alszol el, mint nyáron? Nos, ez azért van, mert a hűvösebb lakásban sokkal könnyebb elaludni, mint a melegben. Tudósok úgy tartják, hogy az ideális hőmérséklet az alváshoz 18-20 fok körül van, ebben tud az emberi szervezet a legjobban elaludni.

5. Rossz alvás előtti szokások

Bizony, az egyik leggyakoribb indoka annak, hogy nem tudsz rendesen elaludni, hogy rossz az elalvás előtti rutinod. Ez alatt például azt értem, hogy hosszasan telefonozol vagy televíziót nézel, és ez mind befolyásolhatja azt, hogy nem tudsz normálisan elaludni. Ezentúl természetesen a rossz, kényelmetlen ágy is szerepet játszhat abban, hogy egyszerűen képtelen vagy jól aludni.

Az alábbi galériában pedig bemutatjuk, hogy mi történik a szervezeteddel akkor, ha nem jut elég ideje a minőségi alvásra.