A jó alvás titka: hogyan legyen tökéletes és pihentető az alvásunk?

Borítókép: A jó alvás titka: hogyan legyen tökéletes és pihentető az alvásunk? Forrás: Getty Images (John Fedele)
Tegye fel a kezét, aki már ébredt úgy, hogy nem fordult a feje és csak csípőből tudott oldalra nézni, vagy sajgó derékkal kelt ki az ágyból. Legyinthetünk rá, hogy ez mindenkivel előfordulhat, de ezek intő jelek arra vonatkozóan, hogy nem biztos, hogy a legjobb körülmények között alszunk. És hogy mi a jó alvás titka? Meg fogtok lepődni, hogy hány összetevőn múlik a tökéletes és pihentető alvás.

Az IKEA jóvoltából részt vehettünk egy éjszakai kerekasztalbeszélgetésen, ahol Dr. Vida Zsuzsa neurológus és alvásszakértő és Almásy Csilla gyógytornász-fizioterapeuta elárulták a jó alvás titkát.

A neurológus és alvásszakértő elmondta, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, a fertőzések megelőzésében.

Újabb kutatások kimutatták az összefüggést a nem megfelelő alvás és a rák kialakulásának kockázata között, valamint szív- és érrendszeri problémákat is okozhat, hosszú távon depresszióhoz vezethet.

A napi hangulatunkat, teljesítőképességünket is alapjaiban határozza meg az alvás minősége. A helyes testsúly megtartásában, a gyerekeknél a növekedési hormon termelődésében is szerepet játszik. Az ideális mennyiségű alvás átlagosan napi 8 óra, de ez egyénenként változhat. Ha valaki ennél lényegesen kevesebbet, vagy többet alszik, ott valamilyen probléma húzódik meg a háttérben.

A gyógytornász-fizioterapeuta ehhez hozzátette, hogy a mozgásszervi problémák és az alvás között is van kapcsolat. A kevés alvás a stresszhormonok termelődéséhez vezet. Meghatározó, hogy alvás közben milyen testhelyzetben, milyen fekhelyen alszunk. A szervezet alvás közben lelassul, hogy energiát spóroljon. Ha nem megfelelő az ágyunk, a matracunk és ezen fekszünk egész este egy helyben, akkor a rossz pozícióba kerülő testrészek izületei begyulladhatnak. Erre példa, mikor elalusszuk a nyakunkat, vagy zsibbad a karunk. Pár nap múlva elmúlik, ez mutatja, hogy nincs szervi probléma, csak a rossz testhelyzet irritálta az adott területet. Ezek tüneti problémák, de hosszú távon gerincproblémákhoz is vezethet.

Dr. Vida Zsuzsa a megoldások körében elmondta, hogy fel kell készülni az alvásra, el kell felejteni a napi problémákat, lelkileg is készülni kell a lefekvéshez. Valakinek a kutyasétáltatás, valakinek a forró fürdő, megint másnak a relaxálás segít, mindekinek meg kell találnia a számára megfelelő módszert. Kis odafigyeléssel nagy változásokat lehet elérni.

Almásy Csilla szerint fontosak a fények, a hangok és a hőmérséklet is. Sok esetben tapasztalható - főleg kisgyermekes anyukáknál -, hogy a gyermekek esetében nagyon odafigyelnek arra, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek, ám ugyanez nem mondható el saját alvásigényeiket, körülményeiket illetően. Ugyanúgy kellene felkészülnünk az alvásra, mint ahogy segítünk a csemetéinknek.

Intenzív sporttevékenység, étkezés nem ajánlott a lefekvés előtti 4-5 órában. Az edzés felpörgeti a szervezetet, nem tud lecsendesedni, a cukorbetegek esetében pedig kifejezetten ellenjavallott. A jóga, a nyújtás, a légzőgyakorlat azonban segít. Ezek a gyakorlatok a reggeli ébredésnél is segíthetnek a szervezetnek az újraindulásban.

Szellőztessünk alvás előtt

Talán elsőre hűvösnek hangozhat, de az ideális hőmérséklet alváshoz gyerekeknek 18-21 fok, felnőtteknél 16-19 fok. Szellőztessünk egy nagyot lefekvés előtt, és akár hagyjuk bukóra éjszakára a nyílászárókat. Ezzel elősegítjük a pihenést, míg a melegtől nyugtalanabbá válunk.

Milyen matracot válasszunk a pihentető alvás érdekében?

Tudtad, hogy a matrac az ágy lelke? Ezért kerül majdnem annyiba, vagy többe, mint maga az ágykeret. Az IKEA munkatársai bemutatták, hogy az IKEA matracai mindenki számára megoldást ajánlanak, alvási pozíció és pénztárcától függetlenül.

A zsákrugós matracok a legkedveltebbek, mert ár-érték arányban a legjobbak. A latex a második helyezett, sűrű, jobban szellőzik, formakövetése megfelelő. Van mesterséges és természetes fajtája. A rugós matrac a harmadik helyezet a matracok ranglistáján. Ez a zsákrugó elődje. A formakövetése nem olyan jó, olyan mint egy vízágy. A memóriahab, a negyedik helyen áll, mert sokan nem kedvelik. A test hőjét használja, ez azzal jár, hogy a hőelvezetése nem a legjobb, melegít. Ráadásul a testforma megtartása miatt nehéz benne forgolódni.

Az IKEA ezen matracok legelőnyösebb tulajdonságait próbálja kombinálni, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Nem feltétlenül a legkeményebb matrac a legjobb, ez testsúlyfüggő.

A párna is kardinális kérdés

Hason alvóknak lapos párna javallott. Háton és oldalt alvóknak azonban kell a megfelelő alátámasztás, hogy a nyakukat tartsa pihenés közben a párna. Gondoltad volna, hogy a alvópárnákat kétévente érdemes kicserélni?

Bevallom a sok információtól teljesen fellelkesültem és elhatároztam, hogy ha hazaérek a párna és az ágyneműhuzat lecserélése után a kapott tippek szerint megpróbálom jól kialudni magam. Bár lehet, hogy ehhez a gyerekeimnek lesz egy-két szava...

A galériában további tippeket olvashatsz, hogy könnyebben menjen az elalvás: