JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Miről árulkodik a széklet színe és állaga?

Miről árulkodik a széklet színe és állaga Forrás: Getty Images
Sárga, zöld, sötét vagy világos? Lebeg a víz felszínén vagy túl gyorsan alámerül? Cérnavékony vagy inkább a hegyi kecskék kis bogyóit idézi? Lássuk, miről árulkodik a széklet színe és állaga.

Egészségünk egyik fokmérője a székletünk, de olyan tabunak számít – sokszor még otthon is –, hogy szinte soha nem beszélünk róla. Szégyelljük? Trágárságnak tartjuk? Vagy túl erősen dolgozik bennünk a szabálytisztelet, hogy „márpedig ez nem beszédtéma”? Holott emberi dolog, amivel kapcsolatban bárkinek lehetnek kérdései, kétségei. Sőt, probléma esetén lehet, hogy éppen egy baráti beszélgetés indíthat el valakit afelé, hogy igenis járjon utána, mi nem stimmel nála. A korai felismerés pedig, mint azt már mindnyájan tudjuk, életet menthet. De ne menjünk ilyen messzire, annál is inkább, mert a nagydolgunkkal kapcsolatos panaszok mögött legtöbbször olyan okok állnak, amelyeket étrend- vagy életmódbeli változtatásokkal meg tudunk változtatni. Azért vannak olyan helyzetek is, amikor már jobb felhívni a háziorvost – ezekre is kitérünk. De előbb lássuk, miről árulkodik a széklet színe és állaga.

Miről árulkodik a széklet színe és állaga?

A sárgás székletről a kisbabák kakija juthat eszedbe, de nem csak nekik lehet sárgás színű a székletük – ez időnként velünk, felnőttekkel is előfordulhat. Az ok pedig általában magától értetődő, például, ha több sárga színű ételt ettünk, mint az édesburgonya, a répa vagy a kurkuma. Ritkábban állhat betegség is a háttérben: gastrooesophagealis refluxbetegségben (GERD) szenvedőknél, vagy erre gyógyszert szedőknél is előfordul sárga széklet, de fertőzés, vagy steatorrhea is okozhatja.

Mi az a steatorrhea, és miért alakul ki?

Zsírszékletnek is nevezik, azt jelenti, hogy túl sok zsír van a székletben. Ilyenkor látványra is zsírosnak tűnhet, bűzös szagú lehet, és vagy a vécécsésze belső oldalára tapad (így elég nehéz lehúzni), vagy lebeg a víz felszínén. Steatorrheát szinte bármi okozhat, ami megzavarja a bélnyálkahártyát, például a cöliákia. De a hasnyálmirigyet, a májat vagy az epehólyagot érintő különféle rendellenességek is állhatnak a háttérben.

Az is előfordulhat, hogy zöld színűre vált a produktum. Ez egyrészt a zöld színű leveles zöldségektől lehet, mint a spenót. De a vaspótlók, a lila vagy kék ételszínezékkel készült finomságok (mondjuk egy szelet a gyerkőc szépséges, cukormázas szülinapi tortájából) szintén smaragdszínűvé tehetik a székletet. Állhat a háttérben bélbetegség, ételmérgezés és akár terhesség is, de a legvalószínűbb, hogy mégis az ebédre elfogyasztott spenót vagy saláta a ludas.

Ha pedig világos színű a széklet, azt okozhatják többek közt hasmenésre szedett gyógyszerek is. De valószínűbb, hogy nem jut elég epe a székletbe (az epesók adják a jól ismert barnás színt), aminek az okát jó, ha mielőbb kivizsgáltatod.

Mi a helyzet az állaggal?

Ha nem iszol elég folyadékot, illetve nem eszel elég rostot, annak a vécén is megtapasztalhatod a következményeit. Lehet, hogy ritkábban kell nagydolgot végezned, de az is előfordulhat, hogy a kaki kis bogyók formájában távozik, vagy épp gyorsan elsüllyed a vécékagylóban. A megoldás? Nap közben mindig legyen nálad víz, és próbálj rostokban gazdag ételeket enni.

Úszik, lebeg…

Ha időnként azt látod, hogy egy kishajó lebegését idéző végterméket hagytál magad után, ne aggódj, valószínűleg csak több babot, cukrot vagy szénsavas üdítőt fogyasztottál. Ha a jelenség állandósul, gyanakodhatsz a fent már említett steatorrheára, de az irritábilis bél szindróma (IBS) is felmerülhet. Mielőtt rágugliznál és megijednél, keresd fel a háziorvosod, ő tudni fogja, milyen vizsgálatra érdemes elmenned.

A hasmenés mindig bajt jelez?

Ha néhány napig megy a hasad, az még teljesen rendben van. Ezt okozhatja például az is, ha változtattál az étrendeden, gyógyszert szedsz vagy több édesítőszerrel, például fruktózzal készült ételt, italt fogyasztottál. Mivel is édesítik azt az üdítőt, amit mostanában gyakran kortyolgatsz? Lehet, hogy meg is van a bűnös!

Mikor fordulj orvoshoz?

Persze, valószínűleg te is ritkán szaladsz orvoshoz egy kis hasmenéssel, vagy azzal, ha a székleted túl gyorsan süllyed le a víz alá. De néha érdemes elgondolkodni, hogy vajon miről árulkodik a széklet színe és állaga, és inkább felkeresni a háziorvost – például az alábbi esetekben.

Ha nyálkát látsz a székletedben, azt ne vedd félvállról. A nyálka egy sűrű, kocsonyaszerű anyag, amely védi a beleket a gyomorsavtól, baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól. Emellett megkönnyíti a bélmozgást és a székletürítést. Mivel egy tiszta, áttetsző anyag, a székleten általában nem vesszük észre. Ha mégis láthatóvá válik, érdemes megemlítened a háziorvosodnak, mert a bélfal gyulladásának vagy irritációjának a jele lehet.

Tartósan élénkpiros színű széklet esetén is mielőbb hívd fel a háziorvosod. Mert bár az elfogyasztott ételek vagy bizonyos gyógyszerek is képesek vörösre festeni a produktumot, azért ha gyakran előfordul, könnyen lehet, hogy valahol vérzés lépett fel a tápcsatornában. Ennek pedig utána kell járni.

A túl világos széklet esetén épp úgy érdemes megkérdezni az orvosod véleményét, mint a túl sötétről. Ez utóbbi is lehet gyógyszerek következménye, vagy okozhatja a nasiként fogyasztott szeder és áfonya is. De ha tartósan fennáll, és esetleg hányinger, hasfájás vagy hasi fájdalom is kíséri, és az utóbbi időben indokolatlanul fogytál is pár kilót, ne habozz hívni a háziorvost.

És végül, ha úgy érzed, a székleted állaga nincs rendben – például tartósan cérnavékony, híg vagy vizes, illetve ha nyálka vagy genny kíséri –, akkor is fordulj szakemberhez. Kinevetni senki sem fog, inkább megnyugtatni, vagy szükség esetén további vizsgálatokra küldeni. De könnyen lehet, hogy csak az egyik gyógyszeredet vagy étrendkiegészítődet kell lecserélni, vagy az étrendedben eszközölt változás lesz a kulcs ahhoz, hogy végre megkönnyebbülj – minden értelemben.

Milyen a normális széklet?

Ez most olyan, mintha azt kérdeznénk, milyen egy jó nap vagy egy finom étel. Egyénenként és akár napról napra változik, de azért vannak olyan jellemzők, amelyeket elmondhatunk róla. Például, hogy a székletnek kevés erőlködéssel vagy kellemetlenséggel kell távoznia. Ideális esetben fogkrémszerű állagú, nyálkát, gennyet és vért nem tartalmaz, és ha képileg akarjuk szemléltetni, akkor inkább banánra hasonlít, mint ceruzára.

Hogyan beszélj a székletről a gyereknek? Íme 7 kaki témájú könyv, ami segít: