Egy hete késik a menstruációm, akkor terhes vagyok? 6 egészségügyi ok, ami a probléma hátterében állhat

Borítókép: Egy hete késik a menstruációm, akkor terhes vagyok? 6 egészségügyi ok, ami a probléma hátterében állhat Forrás: GabiSanda/ Pixabay
Veled is előfordult már, hogy késett a menstruációd, és azonnal futottál a patikába terhességi tesztet venni, mert szinte biztos voltál abban, hogy babát vársz? Nos, minden tévhit ellenére, ha nem jön meg a menstruációd, az nem feltétlen azt jelenti, hogy várandós vagy, hanem számos tényező okozhatja ezt az állapotot. Az alábbiakban ezeket szedtük össze.

1. Stressz

Nos, a stressz az a lelkiállapot, amely talán a legerőteljesebben hat a szervezetünkre. Bármennyire is meglepő, sok esetben okozhatja egy komoly stresszhelyzet, vagy akár tartós szorongás is azt, hogy kimarad vagy éppen nagyon sokat késik a havi vérzésed. Így amennyiben egy feszült, gondokkal teli, nehézkes időszakon mész keresztül, ami rengeteg szorongással jár, akkor bizony ne lepődj meg azon, ha esetleg kimarad a menstruációd.

2. Napirend vagy radikális életmódváltozás

A napirend- vagy éppen jelentős életmódváltozás igencsak nagy hatással lehet a szervezetünkre. Hiszen a belső óránk megszokott egy ütemet, ahogyan a mindennapjai telnek, azonban amennyiben ez hirtelen megváltozik, akkor bizony előfordulhat, hogy a szervezetünk úgy reagál rá, hogy a havi rendszerességgel érkező menstruációnk sem érkezik meg időben. Ez nagyon gyakori lehet olyan esetben, ha például munkahelyet váltunk, és más műszakban kezdünk el dolgozni. Ilyenkor a szerveztünk nehezen tud átállni az új napirendre, és kezdetekben ez a ciklusunk megzavarodását is okozhatja.

Forrás: Tumisu/ Pixabay
A stressz vagy éppen a napirend radikális megváltozása szintén járhat a menstruáció kimaradásával.

3. Testsúly változása

A túlsúly bizony nagyon jelentős mértékben befolyásolhatja a menstruációs ciklus működését. Mind az elhízott, mind a drasztikusan vékony nők esetében előfordulhat, hogy kimarad a menstruáció. Sőt, az alacsony testzsírszázalék folytán, profi sportolók esetében a havi vérzés kimaradása akár rendszeressé is válhat.

4. Ovuláció zavarai

A menstruáció és az ovuláció szorosan összefügg, mondhatni teljességében elválaszthatatlanok egymástól. Így amennyiben az ovulációval gond akad, a menstruáció is késni fog. Ilyen problémák közé tartozik a hormonális eredetű PCOS vagy éppen a korai petefészek-kimerülés.

Forrás: GabiSanda/ Pixabay
A fogamzásgátló az egyik leggyakoribb indok a kimaradt menstruáció mögött.

5. Gyógyszerek is befolyásolhatják a ciklust

A gyógyszerek szedése szintén komoly hatással lehet a menstruációra, illetve a hormonháztartásra. A fogamzásgátló különösképpen befolyásolja a menstruációs ciklus működését. De ezentúl számos gyógyszer lehet kihatással a szervezeted működésére, így amennyiben az elmúlt időszakban elkezdtél valami újat szedni, akkor könnyedén lehet, hogy ez az oka annak, hogy kimaradt.

6. Betegségek

Végezetül a legkézenfekvőbb indok pedig, hogy betegség folytán tolódik a menstruáció. Ennek hátterében állhat krónikus betegség is, de akár egy komolyabb, szervezetet megviselő influenza is. De sajnos olyan komoly problémák is állhatnak a háttérben, mint a pajzsmirigybetegség, az inzulinrezisztencia vagy éppen a daganatos megbetegedések.

Az alábbiakban pedig 5 kínos kérdést szedtünk össze a menstruációról, melyet soha nem mertél megkérdezni!