Régen az iskolaorvos pontozta a lányok nemi érését a mell- és a szőrnövekedés alapján: hogyan indulnak el a mai lányok a nővé válás felé?

Borítókép: Régen az iskolaorvos pontozta a lányok nemi érését a mell- és a szőrnövekedés alapján: hogyan indulnak el a mai lányok a nővé válás felé? Forrás: Pexels/ Trinity Kubassek
Amikor én voltam hetedikes, az egyik iskolai orvosi vizsgálaton ellenőrizték a nemi érésünket, azaz pontozták a mell, a hónalj- és a szeméremszőrzet növekedését. Közölték, hogy aki kilenc pont közelében jár, számíthat rá, hogy hamarosan meg fog neki jönni. Nem mondom, hogy ez a felkészítés különösebben alapos vagy empatikus lett volna, de jobb volt, mint a semmi. A mi kislányaink hogyan indulnak el a felnőtt nővé válás útján?

Ez a cikk az Éva Magazin 2015-ös 8.lapszámában jelent meg először „Kislányból nagylány" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Hogy mikor fog megjönni a kislányod első menstruációja, azt nagyjából egy évvel előre jelzi a másodlagos nemi jelleg fejlődése, a mell és a szőr növekedése, a hüvelyváladék megjelenése (ami, ha színtelen és szagtalan, egyáltalán nem kóros). Neked mikor jött meg először? Korán érő anyukának jellemzően a lánya is korán lesz nagylány. Ezzel együtt nem lehet pontosan megjósolni, hogy mikor jön el a nagy nap.

Kicsik és nagyok

Húsz évvel ezelőtt a lányok első menstruációja átlagosan 12,6 éves korukban jött meg, ma viszont átlagosan 10 éves korban jelentkezik – mondja dr. Csatlós Éva gyermeknőgyógyász főorvos. Ez részben a módosult táplálkozási szokásoknak köszönhető, ma már kevesebb a sovány kislány, márpedig a nemihormon-termelés beindulásához el kell érni a 40 kilós testsúlyt. A nagylánnyá válás korábbi időpontja nem kis fejtörést okoz a szakembereknek és a szülőknek: lelkileg és intellektuálisan éretlenebb gyerekeket kell átsegíteniük a pubertás buktatóin. Dr. Csatlós Éva nem javasolja, hogy a kislányokat a hormonális változások részleteivel fárasszuk, talán elég csak annyit tudniuk, hogy a testükben elindult az a fajta működés, amely a felnőtt nőkre is jellemző. Hoppál Bori testtudatoktató szívesen szemlélteti a testi történéseket úgy, hogy a padlón kendőből megformázza a méh körvonalait, egy másikból pedig a méhnyálkahártyát. A petefészkeket gyöngyök szimbolizálják. Így még a méhnyálkahártya leválását – vagyis azt, hogy mi történik menstruációkor – is könnyű ábrázolni.

Forrás: Pexels/ cottonbro studio
A mai lányok már sokkal korábban, akár 10 éves korukban is elkezdhetnek menstruálni.

Csak pozitívan

Ha kiskamasz lányod van, légy nyitott és állj készen, hogy válaszolj, ha kérdez. Nem kell minden információt egyből rázúdítani, elég, ha az éppen aktuális kíváncsiságát kielégíted. Lehetőleg ne rémképekkel gyötörd, ne az esetleges fájdalmat, a kényelmetlenséget hangsúlyozd, hanem azt, hogy a menstruáció a női lét, az egészséges működés természetes része, és fontos szerepe van abban, hogy egy nőnek később majd gyereke lehessen. Persze a ló túlsó oldalára se kell átesni: a reklámokban könnyedén és fülig érő mosollyal, szűk fehér nadrágban ugrabugráló menstruáló nők sem feltétlenül reálisak. Mindenesetre kutatások igazolják, hogy azok a kislányok, akik pozitív elvárásokkal lépnek be a pubertásba, sokkal kevésbé szenvednek a testi változásoktól. Ne legyenek tabuk, mindenre meg lehet találni a megfelelő szót. Sőt, vásárláskor megmutathatod a kislányodnak az intim betétek és tamponok széles választékát is: miért is ne lehetne ezeket a polcról levenni, megnézegetni, összehasonlítani? Apropó, tampon: Hoppál Bori egyáltalán nem javasolja, hogy egy kiskamasz lány tampont használjon. Egyrészt nem tudjuk pontosan, miből készül. (Nézd meg a csomagolást: megtalálod rajta ezt az információt?) Másrészt semmi szükség rá, hogy egy gyerek egy idegen tárgyat hordjon a testében. (Sok szakember egyébként felnőtt nőknek sem ajánlja a tampon használatát, amely extra igénybevételnek teszi ki a hüvely falát.)

Forrás: Pexels/ Jason Deines
A legfontosabb, hogy szülőként készen állj arra, hogy átsegítsd gyermekedet ezen a korszakon.

A TÖBBI DOLOG

Az első menstruáció csak egy a sok testi változás közül, amivel meg kell küzdenie a kiskamasznak – és neked is.

● Felesleges bosszankodni, ha a kislányod még alig hordta az új cipőjét, máris kinőtte. Most gyorsan nő a lába, de a növekedés szépen lelassul majd, általában még azelőtt, hogy beállna a végleges testmagasság.

● A lányok általában 10 és 14 éves koruk között nyúlnak meg. A karjuk, lábuk hossza is hirtelen megnőhet, amitől ügyetlennek érzik magukat. A test arányai nemcsak a nyurgulástól változnak meg, hanem a hízástól is, ami szinte mindig együtt jár a serdüléssel. Ebben a 4-5 évben a lányok általában 15–22 kilót híznak. A zsírpárnák leginkább a melleket, a csípőt, a combokat formálják gömbölyűvé. A fejlődő szervezetre a fogyókúra kifejezetten károsan hathat! Hacsak nincs szó kifejezett túlsúlyról, nem ajánlott a diéta!

● Sok lány életében a fanszőrzet kialakulásának kezdete a kamaszodás első jele. Ezt általában egy évvel követi a hónaljszőr megjelenése. A karon és a lábon is megerősödhetnek vagy besötétülhetnek a szőrszálak. Ha ez zavarja a kislányodat (nem törvényszerű, hogy zavarja!), elviheted kozmetikushoz, hogy kipróbálja, túléli-e a gyantázást, vagy otthon is próbálkozhattok epilálóval. A borotválásra nem biztos, hogy érdemes tizenévesen rászokni, és Hoppál Bori a depilálókrémeket sem ajánlja, hiszen ezek kémiai úton bontják le a szőrszálakat.

● Kevés kamasz ússza meg a serdülőkort pattanások nélkül, bár a fiúknak általában több problémájuk van ezzel, mint a lányoknak. Ha a pattanások pirosak, gyulladtak, érdemes felkeresni egy hozzáértő kozmetikust.

● A fejbőr faggyúmirigyei több zsírt kezdenek el termelni, és az izzadságmirigyek is beindulnak. Ha eddig nem tetted, most mindenképpen érdemes rászoktatni a kiskamaszt a rendszeres tisztálkodásra és a megfelelő higiéniára.

● Ahogyan Bori fogalmaz, a mellek a serdülőkorig Csipkerózsika-álmukat alusszák. A mell növekedésének első jele, hogy a mellbimbó és a bimbóudvar elkezd kiemelkedni, esetleg a színe is sötétedik egy kicsit. Az is előfordul, hogy az egyik mell hamarabb indul növekedésnek. Általában 3-4 évig nőnek a mellek, de van, akinél 1-2 év alatt lezajlik a folyamat, bár 20 éves korig még előfordulhat kis növekedés. Kezdetben mindez kis fájdalommal is járhat, különösen mozgás, sportolás közben – ha így van, itt az ideje beszerezni egy (sport)melltartót. Légy ebben is partner, jó móka lesz!

A GYERMEKNŐGYÓGYÁSZNÁL

Mint dr. Csatlós Éva úgy véli, hogy a női hormonális rendszer „tanuló” rendszer: kell egy kis idő, amíg megbízhatóan átáll az új típusú működésre. Az első menstruáció után eleinte előfordulhat, hogy néhány hónap kimarad. Az is normális, ha a ciklus hossza 23 és 30 nap között változik. Akár egy-két évbe is beletelhet, amíg a kislány menstruációs ciklusa rendeződik. A lényeg, hogy előbb-utóbb beálljon egyfajta rendszeresség. Ha azonban ez néhány év alatt sem történik meg, ha a vérzés egy hétnél tovább tart, ha a gyerek szédül, ha erős görcsökre panaszkodik, érdemes felkeresni egy gyermeknőgyógyászt. Mint a szakember hangsúlyozza, a gyermeknőgyógyász olyan szülész-nőgyógyász orvos, aki ráépített szakvizsgaként gyermek-nőgyógyászati képesítést is szerzett, ami jóval részletesebb ismereteket feltételez mind a fiatal kor hormonális státuszáról, mind a gyerekekkel való bánásmódról. Bizony nem mindegy, hogy egy kislánnyal, aki életében először jár nőgyógyászati rendelőben, mi történik, hogyan beszél vele az orvos, hogyan ér hozzá. Fontos, hogy a gyerek tudja: semmi olyan nem történhet vele, ami ellen ő tiltakozik. Szűz lányok esetében nem történik belső vizsgálat, váladékmintát is csak a hüvelybemenet környékéről vesznek, ha szükséges. A menstruációs rendellenességeken kívül egyébként leggyakrabban anatómiai eltérések vagy a nemi szervekben tapasztalt fájdalom miatt keresik fel az anyukák kislányukkal a nőgyógyászt, illetve a méhnyakrák leggyakoribb típusait okozó humánpapillóma-vírus (HPV) elleni oltással kapcsolatos felvilágosításért. Ha korábban nem, a szexuális élet kezdetekor a legtöbb kamasz lány megfordul a nőgyógyásznál. Dr. Csatlós Éva a praxisában azt tapasztalja, hogy ma a lányok átlagosan 15-16 éves korukban kezdenek nemi életet élni. (A gyermeknőgyógyász 18 éves korig fogadja a pácienseket.)

Forrás: Pixabay
Sokszor nehéz, megviselő folyamat lehet a lányoknak nővé érniük.

És a szex?

Ami a szexet illeti, Hoppál Bori tapasztalatai szerint a kiskamaszokat még nemigen érdeklik a részletek. Különböző iskolák felkérésére tartott felvilágosító óráin annyit szokott mondani, hogy a kisbaba az apasejt és az anyasejt találkozásából keletkezik. Mint mondja, hosszú évek alatt csupán kétszer fordult elő, hogy valaki megkérdezte: és hogyan kerül az apasejt az anyasejt közelébe? Ilyenkor pár szóban elmeséli, hogy mi történik szeretkezés közben. Nem érdemes nagyon belemenni a részletekbe, persze ha a gyerek kérdez, illik válaszolni: annyit és olyan szinten, amennyire ő kíváncsi, amennyit a szellemi érettsége feltételez. És ha már a témánál vannak, a testtudatoktató ilyenkor fontosnak tartja megemlíteni a csiklót is. Nem árt, ha a lányok tudják, hogy van egy „gyönyörszervük” is. Persze van, aki magától is felfedezi, akár két-három éves korában, hogy finom érzés, amikor ott játszik magával (vagy amikor hintalovacskázik, vagy amikor apa a nyakába veszi). A kisgyerek fejében ehhez nem kapcsolódik sem szégyen, sem erkölcsi norma, számára teljesen természetes a dolog. Ha a te kislányod is megtalálta ezt az örömforrást, semmiképpen ne tiltsd, ne szégyenítsd meg mások előtt. Csupán azt tanítsd meg neki, hogy ilyesmit inkább csak a saját szobájában és tiszta kézzel csináljon.