Végre! Itt az első ország, ahol ingyen menstruálhatnak a nők

Borítókép: Végre! Itt az első ország, ahol ingyen menstruálhatnak a nők Forrás: Getty Images
Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez.

A skót parlament kedden este egyhangúlag elfogadta azt a törvényt, mely kimondja, hogy a helyi szerveknek ingyenesen kell biztosítania tamponokat és intim betéteket mindenkinek, akinek szüksége van rá - adta hírül a BBC. Ezzel Skócia lett az első ország a világon, ahol ingyenessé tették a menstruációs termékeket.

Az eredeti törvényjavaslatot még 2017-ben nyújtotta be Monica Lennon, a Skót Munkáspárt képviselője. A képviselő a Guardiannek úgy nyilatkozott, a tegnapi egy “fényes nap Skócia számára”. Lennon arról is beszélt, hogy a törvény elfogadása nagy változást jelent majd minden nő, lány és mindenki életében, aki menstruál. A törvény óriási lépés a menstruációs szegénység felszámolása felé.

Menstruációs szegénységnek azt nevezzük, amikor egy nő anyagi okokból kifolyólag nem tud hozzájutni menstruációs termékekhez. Egy kutatás szerint ez minden ötödik brit nővel előfordult már életében. A kutatás szerint egy átlagos brit nő élete során több mint 18 ezer fontot, azaz közel 7,5 millió forintnyi összeget költ menstruációs termékekre.

Sokaknak fájdalmas is lehet a menstruáció. Nekik segítenek az alábbi, természetes tippek!