Hogyan értem el, hogy kiskamasz lányom szóba álljon velem?

apa,lánya,séta Forrás: Pikist
Nincs a kezemben a bölcsek köve. A lábamban van. Elmesélem, hogyan jutottunk el a mély beszélgetésekig a lányommal.

Megannyi praktikát javasolnak a számunkra, hogy szóra bírjuk kamaszodó-kiskamaszodó és/vagy introvertáltsággal megáldott gyermekünket. Mivel az én kislányom kiskamasz és egyben introvertált is, így aztán különösen nehéz dolgom van, hogy betekintést nyerjek a fejébe, a lelkébe, és rájöjjek, miféle folyamatok zajlanak le odabent. Mivel pontosan tudom, hogy belül forr és alakul a személyiség, valamint gyorsvonatként robognak fel s alá a gondolatok az elme rendezőpályaudvarán, szülőként majd’ megesz a fene, hogy kiderítsem a miérteket és hogyanokat. Főleg, hogy rá kellett döbbenjek, hogy már egy tízéves kislány is igazi nő, hiszen amikor baj van, és megkérdezem, hogy mi a baj, akkor jön az a válasz, amit a Földgolyó lakóinak a fele (a férfiak halmaza) hallott már legalább egyszer az életben: „Semmi!”

Ugye, a legegyszerűbb módszer, ha szakítunk a bináris kérdezz-felelekkel: ne eldöntendő kérdésekkel bombázzuk a gyereket, amelyekre az lehet csak a válasz, hogy igen vagy nem. A másik általános jótanács, hogy mutassunk valódi érdeklődést. A „Mi volt ma az iskolában?” nem ezt sugallja. Olyanokat kérdezzünk, amire a gyerek rá tud hangolódni, és minimális szinten érdekli is: „Már megint ráugrált valakinek a veséjére a Kovács?” „Már megint a koronavírusról akart beszélgetni az Ödön?” „Még mindig tetszik az Erikának a Sanyi, vagy ezen a héten már a Zsolti jön be neki?”

De a saját csodamódszerem nem a gyerek rendőrségi vallatása és kérdésekkel való megszórása. Én a gyereket, ha meg akarok tudni róla valamit, elviszem sétálni. (Mellékszál, de férfitársaim, akik sikeresebbek szeretnétek lenni a nőknél: ti is menjetek el a nőkkel sétálni és beszélgetni!) A séta során nincs a közelben kütyü és képernyő. Nincs könyv, nincs semmi. És egy idő után mindenki érzi, hogy a hallgatás is ciki. Előbb-utóbb a legmufurcabb, leg-befelé-fordulóbb kamasz is elnyekkent valami kis infót magáról. Ohohó, és ebbe aztán már bele is lehet kapaszkodni! Nem mondom, hogy elsőre világmegfejtő elemzéseket fogtok megszülni, de előbb-utóbb mindenképp kialakulhat valamiféle párbeszéd.

Nem állítom, hogy ez csodaszer, és mindenkinél egyformán beválik, de érdemes megpróbálkozni a dologgal. (A másik tuti tippem a társasjátékozás. Minden gátat átszakít.)

Hat dolog, amiben az introvertáltak jobbak:

Éva Psziché Est (online közvetítés) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Éva Psziché Est (online közvetítés) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Időpont: 2020. szeptember 24., csütörtök, 18.00–20.30
Helyszín: az otthonod, a kanapéd, a kedvenc foteled

LÉPJ AZ ÚJRAKEZDÉS ÉS A MEGÚJULÁS ÚTJÁRA!

Előadóink maguk is átéltek már nehéz helyzeteket. Válást, szakítást, kirúgást, munkahelyi nyomást, kudarcélményt. Most megosztják veled, hogy mi vitte őket előre, és hogyan tudod te is kreatív energiává alakítani a feszültségeket!

HOGYAN DOLGOZTA FEL PALYA BEA A VÁLÁSÁT?
Miként építette újjá magát? Mi az, ami erőt adott neki, és neked is erőt adhat?
Bea egy egész albumot szentelt a válásának, az újrakezdésnek, és most már trénerként, előadóként dolgozik azon, hogy a mélypontok ne lehúzzanak, hanem felemeljenek minket, hogy a válságokból új értékek szülessenek.

MIRE JÖTT RÁ A PROGRAMOZÓ, AKINEK AZ A HOBBIJA, HOGY BOLDOGABBÁ TEGYE AZ EMBEREKET?
Hogyan elemezte ki a saját összeomlását? Miként leplezte le agyának titkos működését, mit tanácsol neked, ha elégedett, életvidám és sikeres akarsz lenni?
Molnár Ádámot régóta foglalkoztatja az emberi lélek. Tetten érte saját pszichéjét, és programozói gondolkodással tárta fel azt a folyamatot, ami megakadályoz minket abban, hogy bátrak és tettre készek legyünk. Elmondja, szerinte mi kell a boldogsághoz.

MEGLEPETÉSVENDÉG: STEIGERVALD KRISZTIÁN
Generációkutató, generációs mentor, aki a tudatOs odafigyelésben látja az egyéni és a családi boldogulás útját.

AZ EST HÁZIASSZONYA: BOMBERA KRISZTINA

Vendégeinkről és eladásaikról itt olvashatsz többet:   https://www.evamagazin.hu/evaest/

PROGRAM:

Palya Bea énekes-dalszerző, előadó, tréner:
Újrakezdés – élet a válás/váltás és a külső tényezők változása után

„Én a saját utamat nem az áldozat, hanem a hős szemszögéből nézem: a nehézség nem arra való, hogy maga alá gyűrjön, hanem arra, hogy növelje az erőmet, és a legyőzése által valamilyen új készséget pallérozzak magamban.”

Molnár Ádám szoftver architekt, előadó, boldogságkutató:
Uralkodó mintáink. Hogyan hackeljük meg az agyunkat?

„A világ megváltozott, viszont a testünkbe kódolt minták nem. Ha ezt felismerjük, s megtanuljuk, hogyan is működik az agyunk, hogyan lehet meghackelni a mintáinkat – akkor esélyt kapunk a változásra és a kontroll visszaszerzésére. S így arra is, hogy áldozatból életünk hősévé váljunk!”

Kerekasztal-beszélgetés
Palya Bea, Molnár Ádám, Steigervald Krisztián és Bombera Krisztina

 

Hogyan állj fel a nehéz helyzetekből? Hogyan teremts magadnak egy új valóságot? Miként lépj ki a komfortzónádból? Hogyan fedezd fel a belső erődet, és találj új megoldási mintákat?

HA VELÜNK TARTASZ, MEGTUDOD!

Vedd meg az online közvetítésre szóló jegyed szeptember 24-ig csupán 1990 Ft-ért!

1990 Ft