10 étel és ital, amit kerülj, ha ízületi gyulladással, porckopással küzdesz: súlyosbíthatják a tüneteket!
Az ízületi gyulladásnak több mint 100 típusa létezik, de a porckopás a leggyakoribb (ami valójában nem gyulladásos eredetű állapot, hanem degeneratív). Egyéb típusok közé tartozik még például a reumatoid artritisz vagy a köszvény is. Ezek mindegyike bizonyos fokú gyulladással jár.
Az, hogy mit eszel ízületi gyulladás esetén, befolyásolhatja tüneteket. A következőkben mutatunk néhány ételt és italt, amelyeket jobb, ha kerülsz, amennyiben ízületi gyulladással küzdesz.
Italok, amiket kerülj, ha ízületi gyulladással küzdesz
Vörösbor és egyéb alkoholok
Igaz, hogy a vörösbor resveratrolt tartalmaz, egy antioxidánst, amely jótékony hatással lehet az egészségre. Azonban az alkoholfogyasztásnak megvannak a maga árnyoldalai, például (többek között) növelheti az ízületi gyulladás tüneteit a kutatások szerint.
Cukorral édesített italok
A cukros italok, például az üdítők, jelentősen növelhetik az ízületi gyulladás kockázatát. Egy 1209, 20–30 éves felnőtt részvételével végzett vizsgálat szerint azok, akik hetente ötször vagy többször ittak fruktózzal édesített italt, háromszor nagyobb valószínűséggel szenvedtek ízületi gyulladásban, mint azok, akik csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak fruktózzal édesített italt. A fruktózt tartalmazó italok a húgysavszint növekedéséhez is vezethetnek, ami ronthatja a köszvényt.
Kávé
Az Arthritis Foundation (AF) szerint nem világos, hogy a kávé jó-e az ízületi gyulladásban szenvedőknek vagy sem. Egyrészt antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást. Másrészt fontos a mértékletesség. Így a szakértők azt ajánlják, hogy napi 1-2 csészénél ne fogyasszunk belőle többet, ne adjunk hozzá túl sok cukrot, tejszínt vagy ízesítő szirupot, illetve közvetlen lefekvés előtt már ne igyunk kávét.