A fertőzött kullancscsípés 5 tünete: amikor feltétlenül fordulj orvoshoz

Borítókép: A fertőzött kullancscsípés 5 tünete: amikor feltétlenül fordulj orvoshoz Forrás: Getty Images
Sok kullancs által terjesztett betegségnek lehetnek hasonló jelei, így fontos tisztában lenned azzal, mikor kell azonnal szakemberhez fordulni. Cikkünkben bemutatjuk, mi a fertőzött kullancscsípés 5 jellegzetes tünete. Amennyiben ezek bármelyikét tapasztalod magadon a csípés után, mihamarabb keresd fel háziorvosodat!

A kullancsok sokféle betegséget terjeszthetnek, és némelyik igen súlyos is lehet. Ilyen például a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás. A legtöbb bogárral, rovarral ellentétben a kullancsok nem repülnek vagy másznak el, amikor megcsípnek. Ha a testedre kerülnek, belefúrják magukat bőrödbe, és nem eresztenek. A kellemetlen parazita harapását nem érezni, és ezek a vérszívók kifejezetten kedvelik a nehezen hozzáférhető helyeket, ahol megbújhatnak. Ilyenek például a hajlatok, de a boka is kedvelt táplálkozási helyük. A közhiedelemmel ellentétben nem minden kullancs csípése veszélyes, csak az adott baktériummal fertőzött egyedeké. Ennek ellenére fontos, hogy minél előbb eltávolítsd a vérszívót, ugyanis egy nap után súlyos betegségeket adhat át.

Hogyan távolítsd el a kullancsot?

A kullancs kiszedésével kapcsolatban sok tévhit él. Egyesek azt mondják, be kell olajozni, mások pedig azt, hogy az óramutató járásával ellentétes irányban kell csavargatni. Ez azonban tévhit! És meglehetősen káros tévhit, ugyanis ezektől csak a vérszívó minél jobban be akarja fúrni magát a bőrödbe, és eközben a véráramodba öklendezi béltartalmát, melyben a baktériumok vannak. Ezek helyett inkább egy határozott mozdulattal (speciális kullancskiszedő csipesz vagy szemöldökcsipesz segítségével) bőrödhöz minél közelebb, rántsd ki.

Forrás: Getty Images
A fertőzött kullancscsípés tünete lehet például a láz.

Milyen betegségeket terjeszthet a kullancs?

A kullancsok több, emberre és állatra egyaránt veszélyes kórokozót is terjeszthetnek. A két legismertebb a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Lyme-kór. Ezen kívül érdemes még megemlíteni a nyúlpestist, valamint a TIBOLA-t is, melyek kevésbé gyakran előforduló betegségek, de szintén veszélyesek lehetnek.

Kullancsencephalitis, azaz vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás

Ez az egyik legritkább, de legsúlyosabb kullancs által terjesztett betegség, mely ellen kérhető védőoltás. Lappangási ideje egy hét, de akár egy hónap is lehet. Eleinte enyhe láz tapasztalható, majd néhány nap tünetmentesség után magas láz, izomfájdalom, fejfájás, szédülés és hányás jelentkezhet. Eszméletvesztés és bénulás is előfordulhat, valamint a fertőzés akár (bár szerencsére csekély százalékban) halálos is lehet vagy maradandó károsodást okozhat.

Lyme-kór

A Lyme-kór gyógyítható bakteriális fertőzés, lappangási ideje 1 nap vagy akár 1 év is lehet. Legárulkodóbb tünete a csípés körüli, folyamatosan növekvő, 5 cm-es bőrpír. Lázat ritkán okoz, legtöbbször csak gyermekek esetében. Az időben megkezdett antibiotikumos kezelés rendkívül fontos, ugyanis ha ez elmarad, krónikus betegség alakulhat ki tőle. Egyelőre nincs ellene védőoltás, így a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Amennyiben ezzel nem jártunk sikerrel, a parazitát mielőbb el kell távolítani.

Forrás: Getty Images
A Lyme-kór tipikus tünete.

A fertőzött kullancscsípés 5 tünete

1. Egyre növekvő bőrpír

A kullancscsípés helyét egy piros dudor jelzi. Ha a vöröses terület idővel egyre nagyobbá válik, az már fertőzés egyik tünete lehet, különösen a Lyme-kóré.

2. Láz

A Lyme-kór esetében leginkább csak a gyerekeknél fordul elő láz, ám a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásnál gyakoribb. Ha a csípés után láz gyötör, mindenképp fordulj orvoshoz!

3. Fejfájás

Amennyiben a csípés után erős fejfájást tapasztalsz, keresd fel háziorvosodat, ugyanis ez az általános tünet számos kullancs által terjesztett betegség szimptómája lehet.

4. Hányás

A kullancsencephalitis gyakori tünete a hányás és a hányinger.

5. Szédülés

A vírusos agyhártyagyulladás egyik idegrendszeri tünete a gyakori szédülés. Súlyosabb esetben eszméletvesztés is előfordulhat.

Forrás 1., forrás 2.