JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Kullancscsípés lenne? Minden, amit tudnod kell a csípésekről

Borítókép: Kullancscsípés lenne? Minden, amit tudnod kell a csípésekről Forrás: Getty Images
Nyáron több a szabad bőrfelület, aktívak a rovatok, többször is meg tud csípni minket valamilyen rovar. De vajon melyik csípés melyik? Minden kullancscsípés miatt egyből orvoshoz kell mennünk? Cikkünkben, majd képes galériánkban ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.

Reggelre csípések éktelenkednek a karunkon vagy épp a derekunkon. Túra után egy feldagadt csípést találunk a térdhajlatban: szúnyog, poloska vagy kullancs csípett meg minket? Bármelyik is legyen, jó, ha meg tudjuk különbözteti őket egymástól. Mert amíg az egyik méreganyaga csak pár napig okoz kellemetlenséget, addig a másik bizony komoly betegséget lobbanthat be szervezetünkben.

A kullancs

A legkomolyabb gondot a kullancs tudja okozni. Fontos leszögezni, hogy nem a kullancs okozza a betegséget! Vérrel táplálkozó állat lévén, a vérszívás során öklendezi áldozatába a bélrendszerében élő baktériumokat, egysejtűeket, vírusokat. A komoly gondokat ezek okozzák.

Számtalan kullancsfaj létezik, melyek közül, itt a Kárpát-medencében a közönséges kullancs okozza legtöbbször a betegséget. Ő terjeszti ugyanis a Lyme-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást.

A túlélő

Nem akadály számukra semmi, ha zsákmányra vadásznak. Árnyas erdőkben, vízparti magas fűben, a fűszálakon, bokrok levelein ülve várakoznak, hogy rákapaszkodva egy melegvérű áldozaton folytassák életüket. A föld alatt túlélik a hideg telet, de amilyen enyhe időket élünk, már nem nagy feladat nekik télen az életben maradás.

Hol keresd?

A hajas fejbőrön, a fül mögött, vagy a láb hajlataiban megbújva lakmároznak belőlünk. Csípésük során szájszervükkel kis sebet ejtenek rajtunk, mely azért nem okoz fájdalmat, mert fájdalomcsillapító hatású anyagot juttatnak be szervezetünkbe.

A csípése

A gond a kullancscsípéssel akkor van, ha már a bélrendszerében található vírusokat visszaöklendezi áldozatába. Szerencsére nem minden kullancs hordozza a betegséget okozó anyagokat és gyakrabban vesszük észre időben jelenlétüket, minthogy a fertőzés megtörténhetne.

Ha egy napon belül észrevesszük az állatot, majd szakszerűen –annak összenyomása nélkül- eltávolítjuk azt, a fertőzés veszélye egész csekély lesz. Ám minden kullancs csípést komolyan kell venni!

A kivett állatot őrizzük meg, és legyünk figyelmesek az esetleges tünetek felbukkanásakor.

Hogyan szedd ki?

A legpraktikusabb és a legbiztonságosabb módja –és ezen van igazából a hangsúly- a kiszedésének a kullancs eltávolító csipesz vagy a szemöldökcsipesz használata. A lényeg, hogy az állat ne legyen összenyomva, mert nyomás hatására a már korábban többször is említett fertőző béltartalom, a seben keresztül átpréselődik az áldozatba. Ha sikerül eltávolítani az állatot, orvoshoz nem kell mennünk. Ám legyünk résen, figyeljük a csípést elszenvedett személyt és csak a tünetek előfordulásakor forduljunk orvoshoz.

Tévhitek és tények

1. Tévhit, hogy a kullancsok ránk esnek, ugranak, szinte vadásznak ránk.

Ezzel ellentétben tény, hogy mi sodorjuk magunkra őket, miközben sétálunk a bozótosban vagy elmegyünk a bokrok ágai alatt.

2. Tévhit, hogy az oltás minden kullancs által terjesztett betegségtől megvéd.

Ezzel ellentétben tény, hogy a védőoltás a ritkább, de súlyosabb agyvelő-, és agyhártyagyulladástól véd meg, a Lyme-kórtól viszont nem.

3. Tévhit, hogy a Lyme-kórt elkapva nincs semmilyen gyógymód.

Ezzel ellentétben tény, hogy a Lyme-kórt lehet gyógyítani, mert bakteriális fertőzésről van szó, így van rá megfelelő antibiotikum.

4. Tévhit, hogy minden kullancscsípéssel orvoshoz kell fordulni.

Tény viszont, hogy a kullancsot az észrevételét követően a leghamarabb el kell távolítani, az állatot meg kell őrizni, a csípés dátumát fontos feljegyezni és a figyelni ki, hogy az érintett személyen megjelennek-e Lyme-kórra utaló tünetek. Ha bármilyen betegségre utaló változás áll be, akkor kell orvoshoz menni.

5. Tényhit, hogy a kullancsot, a kiszedése előtt olajjal vagy krémmel meg kell fullasztani.

Nem, nem, nem. Tény, hogy az állat ezektől az anyagoktól pont, hogy visszaöklendezi a gyomortartalmát, így az esetleg addig ki nem ürített vírusokat, baktériumokat az áldozatába öklendezi.

6. Tévhit, hogy a kullancscsípést követően el is felejthetjük az esetet.

Tény viszont, hogy a csípés helyét még jódarabig figyeljük, történik-e ott bári változás.

És, hogy hogyan néz ki a kullancs, szúnyog, poloskacsípés? Galériánkban megmutatjuk!