A férfiak is jobban járnának, ha ülnének a WC-n: egészségügyi és higiéniai szempontból is hasznos lehet számukra

Borítókép: A férfiak is jobban járnának, ha ülnének a WC-n: egészségügyi és higiéniai szempontból is hasznos lehet számukra Forrás: Canva (Odua Images)
Állva vagy ülve? Ez itt a nagy kérdés! Nőként az utóbbira szavazok, de tudom, hogy a férfiak többsége hallani sem akar erről. Pedig higiéniai és egészségügyi szempontból is jobban tennék, ha leülnének a trónra a kisügyek intézésekor is. Hogy miért? Mutatjuk!

Bevallom, a férjem is ülve végzi a kis- és nagydolgát otthon. Amikor először rájöttem, furának tűnt, de azt mondta, hogy jó oka van erre, mivel állva nem tud biztosan célozni a WC-be és utána takarítani kellene körülötte (ennek indokoltságát és rendszerszintű problémáját mondjuk bármelyik férfiaknak szánt közvécé alá tudja támasztani). Otthon nincs piszoárunk, ami indokolttá tenné az állva pisilést, így marad az ülő pozíció.

Sokáig azt hittem, csak az én férjem az, aki ülve pisil, de kis kutakodás után megdöbbentő dologra bukkantam. A németeknek külön szavuk van erre, Sitzpinklereknek hívják az ülve pisilőket. Nyilván magyarul is van, amivel leírjuk ezt a tevékenységet, de ők alkottak rá egy főnevet. Zseniális.

Németországban többféle módszer is van arra, hogy a férfiakat az ülve pisilésre buzdítsák. Például burkolati jelekkel a fürdőszobában, vagy egy WC-Geistnak nevezett eszközzel, melyet a wc ülőke alá kell behelyezni és amikor fel akarja valaki emelni, akkor rászól, hogy csukja le a fedelet és üljön le. Kapható Angela Merkel hangjával is. Hát így. Vicces belegondolni, hogy Magyarországon milyen hangon szólalna meg.

Forrás: Canva (MagMos)

De a németeknél ez egyfajta szitokszó is, vagy gúnyolódás tárgya, mert ülve pisilni nem férfias. A férfiak többsége állva pisil, mert eddig is így tették és nem elmondásuk szerint nem pisilnek a földre (hazudnak, de erről majd később). Németországban még per is volt abból, hogy egy bérlő állva pisilt és ezzel károsította a márvány járólapot, de a bíróság a férfi javára döntött, teret engedve állva pisilési jogának.

Állítólag evolúciós előny származhatott korábban az állva pisilésből, mert a dolgát végző férfi hamarabb észrevette a veszélyt ebben a kiszolgáltatott állapotában is, de erre konkrét bizonyítékok nincsenek. Ráadásul napjainkban kicsi az esélye, hogy a szomszéd törzs ürítés közben ránk tör, vagy megtámad a fürdőszobában egy kardfogú tigris.

De visszatérve az ülve pisilés előnyeire.

Az ülés biztosítja a medence és a gerinc izmainak ellazulását, ami a hólyag gyors és teljesebb kiürítését is könnyebbé teszi. Ez a kor előrehaladtával egyre inkább indokolttá válik.

Forrás: Canva (Sorapong's Images)

2014-ben a Leideni Egyetem Orvosi Központjában az urológiai osztály kutatói azt vizsgálták, hogy a vizeletürítés közbeni testhelyzet hogyan befolyásolja a vizelési időt, a maximális áramlási sebességet és az ürítés utáni maradék térfogatát. Arra a következtetésre jutottak, hogy az ülés kedvezőbb urodinamikai profillal rendelkezik, amely lehetővé teszi a hólyag gyorsabb és teljesebb kiürülését. Azoknál a férfiaknál, akiknek alsó húgyúti tünetei (Luts) vannak, például a megnagyobbodott prosztata miatt, az ülő ürítési pozíció előnyösebb, mint az álló.

És akkor a pontos célzás problémája. Még ha pontosan a közepébe is sikerül találniuk a férfiaknak, nem szabad megfeledkeznünk a visszacsapódásról. Egy amerikai gépészmérnök professzor, Tadd Truscott vizelési szimulátor és nagysebességű kamerák segítségével egy kollégájával megvizsgálta a vizelés okozta visszafröccsenést, amelyet 2013-ban az Amerikai Fizikai Társaság folyadékdinamikai osztályának 66. éves ülésén mutatott be. Nem untatnék senkit a műszaki részletekkel, de ha fürdőszobában van a vécé, akkor 1-2 méteren belüli fogkefék nincsenek biztonságban.

Nyilván, ha nem megoldható a leülés (közvécé, ismerjük az állapotokat, főleg a férfivécék környékén), akkor marad az állva pisilés, még akkor is, ha Angela Merkel kiabál majd velünk.

Forrás

Mitől törhet rád a vizelési inger együttlétkor? Mutatjuk galériánkban az okokat!