Miért kell pisilnünk, ha vízcsobogást hallunk?

Borítókép: Miért kell pisilnünk, ha vízcsobogást hallunk? Forrás: Canva (RossHelen)
Elég, ha megnyitnak egy vízcsapot, de megeshet, hogy már egy vízesés fotója láttán is úgy érzed; menten összepisiled magad. Cikkünkből kiderül, hogy is van ez.

Veled is előfordult már, hogy miközben a gyereknek eresztetted a vizet a kádba, úgy érezted, menten el kell szaladnod a vécére, mert összepisiled magad? De akár az is elég lehet hozzá, ha csak egy képet látsz egy vízesésről. Gondolkodtál azon, hogy miért van ez így? Egészen pontos magyarázat ugyan nincs a jelenségre; pszichológusok és urológusok ugyanakkor a feltételes, reflexekre vezetik vissza a dolgokat.

Ugyanis a csobogó víz ugyanolyan hangot ad ki, mint a pisilés, az agyunk pedig egy idő után összeköti ezt a két dolgot és jön az inger, mint a csengő hatására kiváltott nyálcsorgás reflexe, akárcsak Pavlov kutyáinál.

Mint Pavlov kutyája. Ivan Petrovics Pavlov orosz fiziológus, pszichológus kísérletezett feltételes reflexekkel és fektette le annak elméleti alapjait. Legismertebb kísérlete, amikor a kutyák etetésének kezdetekor egy csengőt is megszólaltatott. Egy idő után a kutyák a csengő hangját azonosították az étkezéssel, és ha meghallották, feltételes reflexként megindult a nyálelválasztásuk. Ez akkor is megtörtént, ha nem érkezett meg a várt ennivaló.

Az orvostudomány a gyógyításban alkalmazza ezt a módszert, ami hatásosan működik például a szégyenlős hólyag szindrómában szenvedő betegek estében. Ők azok, akiknek gondot okoz a pisilés, ha van körülöttük valaki. Bár paruresis kezelésével kapcsolatosan nem jelent meg kontrollált tanulmány, de úgy tűnik, az expozíciós viselkedésterápia – mely során a beteget annak teszik ki, amitől fél - a leghatásosabb megoldás.

Tudod mit jelent a vizeleted színe? Nézd meg a galériánkat!