Ennyire veszélyes a zuhany alatt pisilés

Borítókép: Ennyire veszélyes a zuhany alatt pisilés Forrás: Getty Images
Majdnem mindenki csinálta már, csak tagadja, vagy egyszerűen nem beszél róla. Pedig van az úgy, hogy az emberre zuhanyzás közben tör rá a szükség. De vajon mennyire higiénikus ott helyben elereszteni magad? Egy urológus szakorvos elmondja.

Csináltad már a zuhany alatt? Nem, nem azt, amire elsőre gondolnál. Tipródtál már azon, hogy tartogasd a pisilést, míg végzel, vagy vizesen ugorj ki a vécéhez; netán könnyíts magadon a zuhanyfülkében? De vajon ártalmas-e az egészségedre, ha az utóbbi megoldást választod? A The Health magazin egy urológust kérdezett a zuhany alatti pisilés esetleges veszélyeiről.

Nyugodtan
mondja a floridai doktor.

„Alapvetően nincs ezzel semmi probléma, hiszen a vizelet javarészt vízből áll és emellett különféle sókat és szerves vegyületeket tartalmaz, amiket a vesék szűrnek ki a szervezetből. Ha csak nem küzd az illető valamilyen húgyúti fertőzéssel, nincs a vizeletében benne kórokozó. Mindezzel együtt azt tanácsolom, hogy csak otthon, a saját zuhanyunkat használjuk átmeneti vécéként; nyilvános, közös fürdőkben inkább ne kockáztassunk.

Ha pedig valamilyen seb, vagy vágás van a lábon, jó eséllyel annak se lesz baja, ha véletlenül rá megy egy kevés vizelet. Ha így alakult, öblítsük le gyorsan, a legbiztosabb viszont ilyen esetben az, ha kipattanunk a zuhany alól, vagy ha visszatartjuk az ingert – oszlatja el az aggodalmakat a szakorvos.

Ha pedig zuhanyzás, lássuk, közben milyen hibákat követhetsz el!