Akár petefészekcisztát is jelezhet a felnőttkori pattanásosság: nem csak bosszantó szépészeti probléma

Borítókép: Akár petefészekcisztát is jelezhet a felnőttkori pattanásosság: nem csak bosszantó szépészeti probléma Forrás: Pexels/ Polina Tankilevitch
Tinédzserkorban talán még elviseljük a pattanást, sőt, egyenesen serdülőéveink velejárójának tekintjük, de felnőttkorban ugyanez elképesztően bosszantó és elkeserítő. Leginkább azért, mert maga a bőrprobléma csak a jéghegy csúcsa, az ezerféle ok pedig a mélyben keresendő.

Ez a cikk az Éva Magazin 2014-es nyári lapszámában jelent meg először „Harc a szép bőrért" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Húszéves voltam, amikor elkezdtem harcolni a pattanásokkal. Egyik napról a másikra egyre több és több lett belőlük, én pedig rendesen kétségbeestem. A tinédzserkort bőrproblémák nélkül úsztam meg és nem szoktam hozzá, hogy takargassam a bőrömet. De aztán hirtelen minden megváltozott.

ORVOSTÓL ORVOSIG

Nem tudtam mire vélni: nem lett több stressz az életemben, a táplálkozásom a régi, látszólag semmi sem történt velem, amit okolhattam volna a bosszantó kis pöttyökért. Úgyhogy először beszereztem egy jó alapozót, aztán elrohantam a legközelebbi kozmetikushoz. Sajnos nem világosított fel arról, amit ma már álmomból felkeltve is tudok: a pattanásos bőr csupán tünet, ezért a felületi kezelés – bár nagyon fontos – a problémát önmagában nem szünteti meg. Eltelt pár hónap mindenféle különösebb javulás nélkül, ezért egy ismerősöm ajánlására felkerestem egy bőrgyógyászt. A probléma okát sajnos ő sem kutatta túl kitartóan: miután elmeséltem neki az előzményeket (amelyek ugyebár nem is nagyon voltak), egyből a gyógyszeres kezelést javasolta, és néhány kisebb vizsgálat után felírta nekem a sokak által rettegett „csodaszert”, amelynek rendkívül erős mellékhatásai lehetnek, például a szedés közben bekövetkező terhesség esetén szinte biztosra vehető a magzat károsodása, ezért a gyógyszert csak fogamzásgátlóval együtt szabad alkalmazni. Nagyon szerettem volna megoldást a bajra, ezért minden zokszó nélkül elkezdtem szedni, és szedtem is hónapokig. Nálam sajnos az egyik legdurvább mellékhatás jött ki: különösebb ok nélkül állandó rosszkedvvel küzdöttem, és amikor ezt elmondtam az orvosomnak, csak annyit válaszolt: ne szedjem tovább. Úgyhogy abbahagytam. Ekkor már szinte teljesen helyrejött a bőröm, ezért nagyon boldog voltam. Úgy éreztem, végre lekerült egy súlyos teher a vállamról.

Forrás: Pexels/ Anna Nekrashevich
Akár komolyabb hormonális problémára is utalhat a pattanásosság.

AZ AKNÉ ÚJRA TÁMAD

Nagyjából két évig tartott az örömöm. A csúnya kis pattanások alattomosan kúsztak vissza az életembe, és én újra kétségbeesetten kutattam a megoldást. A legtöbb csodaszert kipróbáltam, amit a gyógyszertárban és a drogériában vény nélkül be lehet szerezni – semmi vagy minimális eredménnyel. Újabb bőrgyógyászt kerestem fel, aki azt javasolta, változtassak a táplálkozásomon: semmi csoki, sós mogyoró és fűszeres étel. Felírt néhány arctisztítót is, amelyeket szorgalmasan használni kezdtem. A várt hatás azonban sajnos elmaradt. Néhány apátiás év után aztán 27 évesen elhatároztam, hogy újra kezembe veszem a sorsomat, és a sok bőrgyógyász után most felkeresek egy gasztroenterológust vagy endokrinológust – a rengeteg internetes cikk átböngészése után ugyanis arra jutottam, hogy ők az utolsó mentsváraim. Elmeséltem a tervem a háziorvosnak és beutalót kértem (hiszen államilag csak így jutok el a kiszemelt szakrendelésre), de a doki furcsán nézett rám, és azt kérdezte: „De akkor én most mit írjak a beutalóra, mi a baja?” Szerinte nem volt elegendő tünet az, amit az arcomon látott. Így kegyes hazugságként beírta, hogy laktózérzékenység-gyanúm van. Boldogan távoztam és alig vártam a találkozást a gasztroenterológussal.

A VÉGSŐ ÖSSZECSAPÁS

Elképesztően nagy szerencsém volt, ugyanis dr. Kovács Csilla személyében a világ egyik legjobb orvosát sikerült megcsípnem – teljesen véletlenül. Félve ismertettem a problémámat (ami ugye a háziorvos szerint nem elegendő indok), mire ő együtt érzően bólintott, és gyorsan beutalt öt újabb vizsgálatra. Jártam laborban, ahol mindent megnéztek, amit csak lehet (még a D-vitamin-szintemet is), hasi ultrahangon, H2 kilégzéses teszten (itt a bélbaktériumokat vizsgálják), allergiavizsgálaton, fogorvosnál és fül-orr-gégésznél (a lehetséges gócpontok miatt). Két hónap múlva egy mandulával és sok rosszul funkcionáló bélbaktériummal lettem szegényebb, egy fokozatosan javuló bőrrel viszont gazdagabb. Úgy tűnik, megtaláltuk a baj forrását, és ez óriási megkönnyebbülést hozott nekem. Rájöttem, hogy a bőrproblémákban nem is maga a tünet a legszörnyűbb, hanem az az érzés, hogy fogalmad sincs az okukról. Egy náthánál tudjuk, hogy pár nap, esetleg hét alatt el fog múlni, egy hasmenésről is hasonlókat feltételezünk, de a pattanásos bőr okainak felderítése sokszor reménytelennek tűnik. Pedig – utólag könnyű okosnak lennem – csak egy nagy adag elszántság és kitartás kell hozzá, hogy előbukkanjon az, ami a jéghegy csúcsa alatt van. Persze nem gondolom, hogy másoknak is az én utamat kell végigjárnia. Sőt. Mindenkinek megvan a maga története, és a megoldást is csak saját maga találhatja meg – megfelelő szakember segítségével.

Forrás: Pexels/ Anna Nekrashevich
Mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz, gasztroenterológushoz fordulni a problémával.

MIT MOND A BŐRGYÓGYÁSZ?

Dr. Tihanyi Lilla szerint a felnőttkorban jelentkező akné – hasonlóan a tinédzserkorihoz – elsősorban hormonális eredetű, leginkább terhesség, szülés, fogamzásgátló elhagyása provokálhatja a tüneteket. Ezekre az esetekre az jellemző, hogy a pattanások az arc alsó harmadában jelennek meg, mélyek, fájdalmasak és sokszor ki sem lehet nyomni őket. A pattanásos bőr hátterének felderítése és a jelenség kezelése bőrgyógyász feladata. Ha a zsíros, pattanásos bőrt hajhullás, hízás, fokozott szőrnövekedés is kíséri, szükség lehet hüvelyi ultrahangos nőgyógyászati vizsgálatra is, a petefészekben előforduló, apró, hormontermelő ciszták felfedezése céljából. (Ennek a szindrómának egyébként abban is szerepe lehet, ha egy fiatal nő nem tud teherbe esni.) Aknéhoz hasonló tünetei lehetnek a rozáceának (az arc bővérűségének). Ilyenkor főleg az orr két oldalán gyullad be a bőr, súlyosabb esetben pattanások kíséretében. Mindig végig kell gondolni az emésztőrendszer betegségeit, esetleg gasztroenterológus segítségével, például azért, mert a tünetek kiváltásában szerepet kaphat egy baktérium (helicobacter), amely a gyomorban él. Ronthatja a pattanásos bőrt, ha valamilyen gyulladásos góc van a szervezetben, például fog, mandula, petefészek, epehólyag, így a probléma okainak felderítéséhez szakorvosi vizsgálatra lehet szükség. A pattanásos bőr kezelése a helyzet súlyosságától függ. Amennyiben mitesszerek lepik el a bőrt, a szakember lokális szereket alkalmaz, középsúlyos esetben antibiotikumot, esetleg hormonális fogamzásgátlót ír fel. A legsúlyosabb tünetek esetén (hegek kialakulása, nagy, gyulladt göbök megjelenése) egyéb, erős hatású gyógyszert is adhatnak.

MIT MOND A KOZMETIKUS?

Bár a pattanás elsődleges kezelője a bőrgyógyász, egy szakképzett kozmetikus is sokat tehet azért, hogy mielőbb megoldódjanak a problémáink. „Az orvos magát a betegséget gyógyítja, a kozmetikusnak pedig az úgynevezett másodlagos szövődmények, keresztfertőződések felderítésében és kezelésében van nagy szerepe” – mondja Peterman Krisztina kozmetikusmester. A szakértő szerint a manapság annyira divatos hámlasztásokat sem szabad minden esetben alkalmazni: a régi pattanásnyomok eltüntetésében nagyon szép eredményeket lehet vele elérni, ám a gyulladt arcbőr, a masszív pattanások, a még megoldásra váró bőrproblémák esetében kimondottan rossz hatással lehet a bőrre.

MI MIT TEHETÜNK?

Saját magunk is sokat tehetünk a javulásért. Az olajos magvakat például érdemes elkerülni, mivel klinikai vizsgálatok is igazolták, hogy ezek rendkívüli módon kedveznek a pattanások kialakulásának. Az erősen fűszeres ételek az izzadsággal kiválasztódva izgatják az amúgy is gyulladásra hajlamos bőrt. Az A-vitaminban gazdag zöldségek, például a sárgarépa vagy a sütőtök fogyasztása viszont kiegészítheti a szakorvos által javasolt terápiát. A gyógynövények közül csodaszernek tartják a teafaolajat, ezért gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatását érdemes bevetni a pattanások helyi kezelésében. Egy dologra vigyázzunk: attól, hogy valami növényi eredetű, még okozhat allergiás reakciót, ezért a teafaolajjal első használatakor körültekintően kell bánni. A felnőttkori pattanások kialakulásában gyakran kap szerepet a stressz is. A bőr és az idegrendszer ugyanis ugyanabból a sejtvonalból fejlődik ki a magzati élet kezdetén, ezért gyakran látjuk, hogy az egyik terhelése a másik betegségét okozza. Sokszor mondják azt is, hogy pattanásos bőrre a legjobb csodaszer a napozás. Az UV-sugárzás valóban csökkenti a faggyúmirigyek kiválasztását – a pattanások keletkezésének egyik faktorát –, a már kialakult gyulladást azonban fellobbanthatja, ezért napozást csak az akné enyhe stádiumában javasolnak a szakemberek.