A két leggyakoribb meddőséget okozó betegség, ami nők millióit érinti! Mutatjuk, hogyan előzheted meg!

Borítókép: A két leggyakoribb meddőséget okozó betegség, ami nők millióit érinti! Mutatjuk, hogyan előzheted meg! Forrás: Getty Images
A meddőséget okozó problémák között előkelő helyet foglal el az inzulinrezisztencia és a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma. Bár genetikai hajlamunk is lehet rá, de megelőzésükért mi magunk is sokat tehetünk. Íme megelőzésük 4 alapelve a szakértők szerint!

Az inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia kialakulásának oka, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, illetve nem működnek megfelelően. Mind a PCOS, mind az inzulinrezisztencia örökölhető betegségek. Aki tudja, hogy a családban, valamelyik nőrokonánál előfordult már ez a kór vagy 2-es típusú cukorbetegség, annak mielőbb érdemes megvizsgáltatnia magát. A genetikai hajlamon túl kialakulásának esélyét növeli a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás valamint a különböző gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi problémák, a pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor- és a gluténérzékenység.

A PCOS

A policisztás ovárium szindróma összetett hormonális zavar. A betegség megjelenése egyrészt az inzulinrezisztenciával, másrészt a férfi hormonok megnövekedett termelésével van összefüggésben. A folyamatosan magas inzulinszint a férfi hormonok fokozott termelődésére serkenti a szervezetet. A petesejtek a magas androgénszint miatt nem tudnak teljesen megérni, a tüszőrepedés elmarad, és a be nem érett tüszők cisztákká alakulnak a petefészekben. A PCOS leggyakoribb tünetei a rendszertelen menstruáció, az elhízás, a túlzott szőrnövekedés, a zsíros, pattanásos bőr, a hajhullás.

Egészséges életmóddal - rendszeres mozgással és a tudatos táplálkozással- mindkét betegség kordában tartható és tünetmentessé tehető. Mindössze négy fontos alapelvet kell betartani az étkezések során.

Íme a PCOS és az inzulinrezisztencia megelőzés 4 alapelve!