Még a ráncokat is csökkenti: a csókolózás 10 jótékony hatása, amit eddig nem tudtál

Borítókép: Még a ráncokat is csökkenti: a csókolózás 10 jótékony hatása, amit eddig nem tudtál Forrás: Getty Images/Westend61
Emlékszel rá, hogy mikor csókoltad meg utoljára a párod úgy igazán, szívből jövően? Ha a kapcsolatotokban csak nagy ritkán kerül rá sor, itt az ideje, hogy újra hódoljatok az egymás iránt érzett vonzalom egyik legkellemesebb kifejezési formájának, mert számtalan pozitív hatása van. Olyanok is, melyekre álmodban sem gondoltál volna! Már mutatjuk is a csókolózás 10 legfantasztikusabb hatását!

Míg a kapcsolat elején teljesen természetes, hogy szinte állandóan egymás ajkain csüngünk szerelmünkkel, később sajnos legtöbbünk életéből kikopik ez a jó szokás és előbb vagy utóbb bekövetkezik ezeknek az értékes, intim pillanatoknak a ritkulása. Pedig biztosan érezted már egy-egy finom csók vagy szenvedélyes csókcsata után, hogy sokkal jobb a kedved és úgy általában véve is jobban érzed magad. Mégis az évek múltán egyre megszokottabbá válik, hogy csak futva adunk puszit egymásnak és csak nagy ritkán adjuk át magunkat a csókolózás érzéki élményének.

A téma szakértői szerint ez azért szomorú, mert a csók a kapcsolat intimitásának fokmérője. Emlékszel még a „Pretty Woman” című filmre Julia Roberts-szel? Ő volt az a lány, aki bár prostituáltként dolgozott és pénzért feküdt le férfiakkal, senkit nem csókolt meg soha, mert úgy érezte, a csók az egyik legintimebb és legbensőségesebb dolog, ami két ember között történhet. És ne gondold, hogy csak ő gondolta így! A Times Union egy tanulmánya is arra a megállapításra jutott kutatási eredményeit összegezve, hogy a férfiak többsége sokkal lazábban veszi a szexuális aktust és akár könnyedén túl is lép rajta. Ám a csókot nem felejtik el, azt csakis azoknak a hölgyeknek tartogatják, akikhez valódi érzelmek fűzik őket.

Forrás: Pixabay/aliceabc0
A csók az emberi érintkezés egyik legintimebb, legbensőségesebb formája.

A csókolózás anatómiája és lélektana

A csókolózás tulajdonképpen nem más, mint orális kontaktusteremtés, ami az egyik legintimebb és legszemélyesebb dolog, ami két ember között történhet. Elgondolkodtál már valaha azon, hogy miért az első csókot várjuk legjobban és miért érezzük olyan különlegesnek ezt az eseményt? Ennek bizony rengeteg tudatos és tudattalan oka van és bizonyított tény, hogy számtalan pozitív hatása van testi és lelki egészségünkre.

Csók közben a testünket erős fizikai ingerek érik, amelyek számtalan folyamatot indítanak el. Például olyan neurotranszmitterek aktivizálódnak és olyan hormonok kezdenek termelődni, amelyek a boldogságérzetért és a kötődés kialakulásáért felelősek. Mindennek az alapja, bármennyire is furcsa, de babakorunkban gyökerezik, amikor is az ajkaink nagy szerepet játszottak első, szeretettel és biztonsággal kapcsolatos tapasztalatszerzésünkben. Az anyával való kapcsolat egyik legfontosabb formája a szopizás – és annak mesterséges alternatívája a cumizás – és az első időszakban a baba a környező világról is úgy szerez információt, hogy mindent a szájába vesz. Ezek az első orális élmények fontos idegi pályákat alapoznak meg egy csecsemő agyában és ezeknek köszönhetően fogja majd később a csókot olyan pozitív érzelmekhez kötni, amelyek fontosak maradnak egész élete során.

Egyes elméletek azt támasztják alá, hogy a csóknak valójában az a szerepe, hogy felmérjük vele, genetikailag mennyire illünk össze partnerünkkel. Kutatásokból úgy tűnik, hogy azokat a partnereket preferáljuk, akiknek ún. MHC-génjei eltérnek a mieinktől, ugyanis az eredményezi a potenciális utódaink genetikai diverzitását, azaz jobb immunrendszerét. Az elmélet szerint tehát a csókolózással partnerünk génjeit teszteljük, és azzal élvezzük igazán a csókot, akinek a miénktől eltérő MHC-génjei vannak.

Na de lássuk csak, hogy az élvezeten kívül, amit nyújtani tud, milyen jótékony hatásai vannak a csókolózásnak!

Forrás: Pixabay/DivvyPixel
Egy elmélet szerint a csókolózással partnerünk génjeit teszteljük.

A csókolózás 10 pozitív hatása

Az évek múltával a csók sok párkapcsolatban válik rutinná, a legtöbb házaspár már csak futtában ad puszit egymásnak, ami inkább nevezhető berögzült szokásnak, semmint valódi érzelemkifejezésnek. Pedig ha tudnák, hogy egy élvezetes csóknak mennyi számos előnye van, akkor biztosan többször kezdeményeznék azt!

Boldoggá és elégedetté tesz

A csók hatására oxitocin, szerotonin és dopamin szabadul fel az agyban, ami által egy kicsit úgy érezzük, mintha drog hatása alatt lennénk. A dopamin például ugyanazokat az agyi területeket stimulálja, mint a heroin vagy a kokain – így már érthető, hogy egy élvezetes csókot miért olyan nehéz abbahagyni, és miért érezzük magunkat olyan eufórikusan csókolózás közben.

Serkenti a vérkeringést

Mivel csókolózás közben növekszik az adrenalinszint, az egész test izgalmi állapotba kerül, a szívverés felgyorsul, a vérnyomás azonban csökken, ennek hatására az erek kitágulnak, a vér pedig az összes létfontosságú szervhez áramlik. Vagyis egy csók valósággal felpezsdíti a szervezetet.

Csökkenti a fejfájást és a görcsöket

Ha megfájdul a fejed, húzd közelebb magadhoz a partnered, ugyanis a csókolózás nagyszerű válasz a fejfájásra és a menstruációs görcsökre is. Ahogy előbb is írtuk, az erek kitágulnak, ez pedig enyhíti a fájdalmat és a görcsöket is.

Stimulálja az idegrendszert

Az ajkaink idegvégződésben rendkívül gazdagok – nem véletlenül számítanak a legérzékenyebb erogén zónának –, elég, ha csak azt a tényt említjük, hogy a nyelven tízezer idegvégződés van, míg a csiklón „csupán” nyolcezer. A csókolózás olyan az érzékeink és az idegrendszerünk számára, mint egy kiadós masszázs.

Forrás: Pixabay/AdinaVoicu
A csók olyan az idegrendszerünk számára, mint egy kiadós masszázs.

Segíti a sebgyógyulást és ránctalanít

A vérkeringés javulása hatással van a bőrünk állapotára is: sokkal könnyebben gyógyulnak a sebek és általában véve is szebb, élettelibb lesz a bőrünk. Ráadásul csók közben harmincnál is több arcizmunk aktivizálódik, így ha rendszeresen űzzük ezt a tevékenységet, az feszesíti, ránctalanítja és fiatalon tartja az arcunkat (és még tokánk sem lesz). A csókolózás így tulajdonképpen egy kiadós edzés az arcizmaink számára.

Felér egy kocogással

A csókolózás 34 arcizmot és 112 tartóizmot mozgat meg, és ha kellő hévvel csináljuk, 18 kalóriát is elégethetünk közben. Emellett fokozza a légzést, megemeli a pulzusszámot, tehát úgy hat a testre, mint egy lazább kocogás.

Stresszűző

Számos kutatás bizonyította a csókolózás stresszellenes hatását. Mindez annak köszönhető, hogy csökkenti a szervezetben a mellékvese által termelt kortizol szintjét. Ráadásul közben nagy mennyiségű boldogsághormon: szerotonin, dopamin és oxitocin szabadul fel a testünkben, ami szintén kiváló stresszűző.

Csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

Bár kicsit ellentmondásosnak tűnik, hogy ugyan csókolózás közben akár több ezer baktérium is gazdát cserélhet, ennek ellenére mégis védi fogaink egészségét. Az ilyenkor jellemző fokozott nyáltermelés ugyanis növeli a száj pH-értékét, vagyis a savasból a lúgos irányba tolja el. Ez a körülmény pedig jelentősen csökkentheti a fogkőképződést, valamint a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

Növeli az élettartamot és immunrendszer-erősítő

A baktériumcsere nemcsak a fogaink egészségére van jó hatással, de az immunrendszerünkre is: a szánkban megközelítőleg 700 féle baktérium él, ám amikor két ember nyála keveredik, akkor a szervezetükben élő baktériumok is „helyet cserélnek". Ilyen módon az immunrendszerünk új baktériumokkal találkozik, ami bizonyítottan növeli az ellenálló képességünket is. Az is bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik minden nap csókolóznak – és nem csak amolyan alibi puszit adnak egymásnak – akár öt évvel is tovább élhetnek, mint azok, akik nem (köszönhetően az erősebb immunrendszernek és a sok boldogsághormonnak, ami nap mint nap felszabadul a szervezetükben).

A csók jobbá teszi a párkapcsolatunkat is

Számos kutatás bizonyította, hogy azok a párok, akik gyakrabban csókolóznak, boldogabbak és jobbnak ítélik a kapcsolatukat. Persze azt nem tudhatjuk, hogy itt mi az ok és az okozat. De ha a fent olvasottak még nem szolgáltatnak elég indokot arra, hogy ne hagyjuk kikopni sokéves kapcsolatunkból sem a csókot, akkor azért mindenképpen érdemes gyakran művelni ezt az élvezetes tevékenységet, hogy minél tovább élhessünk partnerünkkel szerelemben.

Forrás

Ha már benne vagyunk a témában, hoztunk pár érdekességet is a csókolózásról. Tudtad például, hogy egy átlagember az életében két hetet tölt csókolózással ?