JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A TikTok új divatdiétája: vajon mennyire hatásos a Brecka-módszer?

Borítókép: A TikTok új divatdiétája: vajon mennyire hatásos a Brecka-módszer? Forrás: Pixabay/Pexels
Már megszokhattuk – legalábbis, akik használják a platformot –, hogy a TikTokon mindig felüti a fejét valamilyen népszerű trend, amely rengeteg embert megfertőz, és a fél világ ki akarja próbálni. Ami pedig érdekessé teszi a helyzetet, hogy ezek a trendek hol kifejezetten veszélyesek, hol pedig teljesen ártalmatlanok. De nézzük is, mely kategóriába tartozik a legújabb őrület, a Brecka-diéta.

A Bercka-diéta módszere valósággal letarolta a TikTokot, lényege pedig röviden az, hogy az étkezés pontos megtartásával, a szervezet inzulinválaszát szabályozza. A diéta alapja pedig a 30/30/30 módszer, amely tudományosan is alá van támasztva. Timothy Ferriss írt először erről a módszerről könyvében, azonban Gary Brecka humánbiológus volt az, aki ezt a TikTokon népszerűvé tette. A diéta célja az életminőség és az egészség javítása, illetve a vércukorszint szabályozása, amely többek között a hangulatunk stabilizálásához, az energia teljes napon át való fenntartásához járul hozzá.

Mi a lényege a Brecka-diétának?

Alapvetően a diéta a 30/30/30 módszeren alapszik. Ennek lényege, hogy az ébredést követő 30 percben szükséges elfogyasztani 30 gramm fehérjét – természetesen mást is lehet mellé fogyasztani, de a 30 gramm fehérje elengedhetetlen –, ezt pedig 30 perc edzés követi. Ez azért is fontos, mert a reggel elfogyasztott fehérje képes a nap folyamán hatással lenni arra, hogy a szervezet minkét szabályozza a glükózszintet. Ugyanis a fehérje minimálisan befolyásolja az inzulin- és a vércukorszintet, így a teltségérzet is tovább fennmarad, szemben az éhgyomorra fogyasztott szénhidrátokkal, melyek rendkívül megemelik a vércukorszintet. Miután a fehérjétől kevésbé leszünk éhesek, így önmagában a kalóriafogyasztásunk is vélhetően kevesebb lesz a nap folyamán, hiszen nem fog ránk törni a csillapíthatatlan éhség.

Mint már említettük, a következő lépés, a reggeli után tartandó 30 perc edzés. Ebben az esetben fontos, hogy alacsony intenzitású kardió gyakorlatokat végezzünk, amelyek kissé megemelik a pulzusszámot: ilyen lehet a biciklizés, a séta, vagy éppen a kocogás.

Forrás: MART PRODUCTION /Pexels

Miért jó a Brecka-módszer?

A Brecka-módszer előnyei közé tartozik, hogy miután a reggelink fehérjedús volt, így nem leszünk állandóan éhesek, és az inzulinszintünk is a normális állományban képes maradni. Ezentúl beindítja az anyagcserét is. Ez azért is nagyon fontos, mert Brecka véleménye szerint, a magas inzulinszint tehet arról, hogy nem tudunk zsírt égetni, vagyis fogyni sem.

Ezentúl Brecka kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a hidratálás fontosságára, illetve az olyan immunerősítő módszerekre is, mint például a reggeli hidegzuhany. Ezentúl a D-vitamin nélkülözhetetlen fontosságára is felhívja a figyelmet, és a mentális egészségre való odafigyelésre is, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesen egészségesek legyünk.

Kinek nem ajánlott a Brecka-diéta?

Ez a diéta alapvetően azon TikTok-trendek közé tartozik, melyek abszolút nem bizonyulnak károsnak. Ám azt fontos tudni, hogy ha valamilyen jellegű egészségügyi problémával küzdesz, akkor mielőtt kipróbálnád ezt a diétát, mindenképpen konzultálj orvosoddal.

Az alábbi galériában pedig 5 olyan alternatívát hoztunk, ami kiváló választás reggelire, és rendkívül gazdag fehérjében!