Hallottál már a kortizol egyensúlytalanságról? Íme 8+1 tünet, amit okozhat!

Borítókép: Hallottál már a kortizol egyensúlytalanságról? Íme 8+1 tünet, amit okozhat! Forrás: Getty Images
Fáradtság, alvásproblémák, súlygyarapodás, meddőség – Ez csak pár tünet azok közül, melyeket a mellékvese kimerülés és a kortizol hiány okozhat. Aki állandó stresszben él, annál bizony ennek kiemelten nagy a veszélye. Lássuk csak, melyek azok a tünetek, melyek a kortizol szint csökkenésére utalnak!

Szervezetünkben a mellékvese termeli az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt. Tartós leterheltség, stressz hatására a mellékvese kimerülhet, és megjelennek a kortizol hiány tünetei.

A mellékvese páros szerv, melynek velőállománya az adrenalint, külső része, a kéreg többek közt a kortizol nevű hormont is termeli – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. A stresszhelyzetek kezelése e két hormon összehangolt működésének köszönhető: az adrenalin megemeli a pulzust, így a szív gyorsabban dobog, több vér jut az izmokhoz, nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek. Az ehhez szükséges energiát a kortizol biztosítja: növeli a cukrok szintjét a vérben, fokozza az agy glükózfelhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.

Talán meglepő, de az alvás és ébrenlét ritmusán kívül a szervezet számtalan egyéb funkciója is szigorú napirend szerint működik. A zsíranyagcsere, az emésztés, bizonyos immunfunkciók, a vércukor szint, az éhségérzet, a koncentrációkészség, a bőr, a haj és a köröm növekedése - ezen folyamatok ciklikusságát mind a ritmikusan változó kortizolszint szabályozza.

Régebben, a mai modern életritmus kialakulása előtt a szervezetünket rengeteg apró kapaszkodó segítette a megfelelő kortizolritmus fenntartásában. Ezek közül a legnagyobb szerepe a hajnali kék spektrumú fénynek és a napnyugta sárgás színű fényének volt. Az éjszakai hideg és a bőséges vacsora szintén fontos irányjelző volt a szervezet napi ritmusában. Mostanra viszont ezek a támpontok már jórészt eltűntek, és számos olyan új tényező lépett be az életünkbe, amelyek összezavarják a rendszert. Ilyenek például a sok cukor fogyasztása, a megnövekedett mennyiségű stressz, a sokszor indokolatlanul szedett gyógyszerek, a szennyező anyagok (többek között a mikroműanyag-szennyezés), az alváshiány, a felborult napirend, a digitális eszközök éjjel-nappali használata, a kevés szabad levegőn töltött idő, a zajártalom.

Ha a stressz az életünk, mindennapjaink részévé válik, az a hormonrendszer működésén is meglátszik. A folyamatos stressz, leterheltség leküzdéséhez a szervezet folyamatosan több stressz hormont termel. Az állandó készenlét, a folyamatos igénybevétel miatt a mellékvese tartalékai kimerülnek, hosszabb-rövidebb idő után megjelennek a „mellékvese fáradtság” tünetei. Az egyensúly felborulását kezdetben magasabb kortizol szint jelzi, hiszen a folytonos stressz ellen a beteg szervezete így igyekszik felvenni a harcot. Krónikus stressz esetén azonban a túlhajszolt mellékvese idővel képtelen lesz kielégíteni a szervezet megnövekedett kortizol szükségletét, így értéke egyre csökken.

A kortizol értéke napszakonként is eltérő, hajnalban-kora reggel a legmagasabb, éjfél körül a legalacsonyabb. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüneteket az alacsony kortizol szint okozta, a hiányzó hormon adásával van lehetőség kezelésre.

Íme a kortizol-egyensúlytalanság 8+1 jellemző tünete!