Borítókép: Jobban gyógyít az ölelés, mint bármelyik stresszoldó Forrás: Pixabay.com/ StockSnap

Jobban gyógyít az ölelés, mint bármelyik stresszoldó

Életünk kezdetén is már egy nagy ölelésben léteztünk; az anyaméh óvó, védelmező ölelésében. Az ölelés velünk született érzése minden stresszt felül tud írni.

Ahogy megszületünk, minden olyan hideg, hangos és fényes. Világra jöttünk után megtisztogatnak, majd édesanyánk ölelő karjaiba adnak. Fülünket mellkasára tapasztva meghalljuk a 9 hónap alatt jól megszokott ritmust, anyukánk szívverését. Karjaiban érezzük a tartást, a bőr puhaságát, hangjának megnyugtatóan ismerős búgását. Már nem is olyan szörnyű ez az új világ.

Valahogy így nyugodhat meg egy kisbaba, édesanyja karjaiban születését követően. Legalábbis én ezt gondolom, anyukám lányaként és gyermekeim anyjaként. Emlékszem, a lányom és a fiam is szinte varázsütésszerűen abbahagyta a sírást, ahogy a mellkasomra tették őket születésük után.

Úgy váltott át az elkeseredett sírásuk a megnyugtató nyögdécselésbe, mintha hazataláltak volna.

És valóban, az első és legmeghatározóbb élményünk az az érzés, amit az anyaméhben, az első otthonunkban tapasztaltunk meg. Ennek a mindenünket körülvevő érzése, a kinti világban való leképeződése az ölelés. Ösztönösen tudjuk, hogy ez fogja a belső békénket visszaadni, hisz mindig-mindig visszafutunk szerettünk karjába, ölelésébe. Ezzel gyógyítjuk a bánatot, a fájdalmat, oldjuk a szorongást.

Felnőtt korunkban sem múlik el az ölelés, az érintés jótékony hatásának érzése.

Mondhatni, szinte ott van emlékként a karunkban a mellkasunkban. Az ölelés olyan, mint egy kapcsoló: melegséget, nyugalmat és megbékélést hoz.

Legyen szó baráti vagy szerelmes ölelésről, egy apró érintésről, egy megnyugtató masszázsról, az testi és lelki egészségünknek csak a hasznára válik.

Végeztek-e tudományos vizsgálódást az öleléssel kapcsolatban?

Hát persze, miért pont ez maradt volna ki!

És mivel kíváncsi voltam az eredményekre, így utána is olvastam. ITT ITT

A galériában következzenek tehát a tények az ölelés fiziológiai hatásairól.