8 betegség, ami hajhullást okozhat: egyéb okokat is mutatunk, amik miatt előfordulhat a probléma!

Borítókép: 8 betegség, ami hajhullást okozhat: egyéb okokat is mutatunk, amik miatt előfordulhat a probléma! Forrás: Getty Images/ Boy_Anupong
A hajhullás – legyen szó kopaszodásról vagy észrevehetően elvékonyodó hajról – különböző okok miatt fordulhat elő. Néha egy egészségügyi probléma mellékhatása, amellyel foglalkozni kell, és ha az alapbetegséget megfelelően kezelik, a hajhullás magától leáll. Ha ritkuló hajjal vagy kopaszodással küzdesz, fontos, hogy keresd fel orvosodat, hogy megtalálja a probléma gyökerét, és kitalálja, hogyan lehet megállítani a hajhullást vagy beindítani a növekedést.

De nem csak különböző egészségügyi problémák, betegségek okozhatnak hajhullást. Az alábbiakban mutatunk erre pár példát!

Extrém hajápolás

Az American Academy of Dermatology Association szerint néhány frizura jelentős károkat és töréseket okozhat, amelyek hajhullást és hajritkulást okozhatnak. A túl gyakori samponozás vagy hajszárítás, a forrólevegős hajformázó eszközök többszöri használata, a haj felhúzása – akár szárítás közben, akár túl szoros lófarokba kötve – vagy a fejbőr túl erőteljes dörzsölése mind hajhulláshoz vezethet. A dauerek és hajfestékek szintén hozzájárulhatnak a károsodások által kiváltott hajhulláshoz. A szakemberek szerint érdemes olyan samponokat és balzsamokat használni, amelyek gyengédek és kíméletesen bánnak a hajjal, emellett az is fontos, hogy mindenki a saját hajtípusának megfelelő terméket válasszon.

Forrás: Unipatika
A Dr. Konopka Hajhullás elleni sampon a speciális 37. és 52. számú növényi bio olajával, mely az egészséges hajhoz szükséges vitaminokat tartalmazza. Kattints a képre a részletekért!

Bizonyos gyógyszerek

Az American Hair Loss Association szerint a hajhullás számos, gyakori egészségügyi problémákra szedett gyógyszer mellékhatása is lehet. A vérhígító gyógyszerek, az orális fogamzásgátlók, a depresszió elleni szerek, a gyulladáscsökkentők, valamint a béta- és kalciumcsatorna-blokkolók mind hajritkuláshoz vagy kopaszodáshoz vezethetnek. A túl sok A-vitamin és az A-vitamin-alapú gyógyszerek, az úgynevezett retinoidok hajhullást is okozhatnak. Egyes rák kezelésére használt kemoterápiás gyógyszerekről ismert, hogy teljes hajhullást okoznak, mivel elpusztítják a rákos sejteket.

Ahogyan a haj általában visszanő a kemoterápia után, akkor is vissza kell nőnie, ha abbahagyjuk a hajhullást okozó gyógyszerek szedését. De ezt ne tegyük meg anélkül, hogy először beszélnénk orvosunkkal – aki lehet, hogy egy másik gyógyszert ír fel a meglévő helyett, hogy kiderüljön, az csökkenti-e a hajhullás mértékét.

Forrás: natures's fintest
A HAIR PRO 1+1 INGYEN
3 AZ 1-BEN HAJHULLÁS ELLENI FORMULA: növeli a hajhagymák erejét, megakadályozza a hajhullást, növeli a hajnövést! Klinikailag bizonyított eredményesség! Kattints a képre a részletekért!

Várandósság

A hormonális egyensúlyhiányok is hajhulláshoz vezethetnek, különösen erőteljes a hormonok ingadozása a terhesség és a szülés után. A szülés utáni hajhullás gyakori, és a nemrégiben szült nők 40-50 százalékát érinti. Az ösztrogénszint az egekbe szökik a terhesség alatt, ami átmenetileg megváltoztathatja a hajnövekedési ciklusokat. Ez idő alatt valószínűleg kevesebb hajhullást tapasztalhatunk, mint általában. Mivel a terhesség után az ösztrogénszint normalizálódik, a szokásosnál több hajhullást észlelhetünk. Az sem ritka, hogy szülés után az anyukák hajritkulást vagy akár kopaszodást észlelnek. Ezen tünetek akár 18 hónapig is fennállhatnak. Ahogy a test többi része is felépül, úgy a szőrtüszők is. A hajhullás csak átmeneti – a haj vissza fog nőni. Noha a szülés utáni hajhullás nem feltétlen megelőzhető, minimálisra csökkenthető a probléma, ha például szülés előtt vitaminokat szedünk és finoman bánunk hajunkkal.

Forrás: Unipatika
Elevit Complex 2 terhességi multivitamin filmtabletta az egészséges babákért. Kattints a képre a részletekért!

Galériánkban olyan betegségeket mutatunk, amik felelősek lehetnek a hajhullásért!