JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

5 dolog, ami fokozott hajhullást okoz a nőknél: nem csak hormonális változás tünete lehet

hajhullás Forrás: Prostock-Studio/Getty Images
Ha intenzív hajhullást tapasztalsz, esetleg kopasz foltokat veszel észre a fejeden, tedd fel magadnak a cikkünkben szereplő kérdéseket! Ha igennel válaszoltál az egyikre, lehet, hogy az a probléma forrása.

A hajhullás természetes folyamat: a szakértők szerint naponta átlagosan 50-100 hajszálat veszítünk el, azonban amennyiben ennél erőteljesebbnek érzékeljük ezt a jelenséget, esetleg kopasz foltokat látunk a fejünkön, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mert a kóros hajvesztés hátterében akár komolyabb okok is állhatnak. A probléma amúgy kifejezetten gyakori: a statisztikák szerint a nők több mint 50 százaléka küzd nagyfokú hajhullással az élete során. Na persze szó sincs arról, hogy számolgatnod kéne a kihullott hajszálakat: amennyiben a fésűdön, a padlón, a párnádon vagy a zuhany alatt nap mint nap jelentős mennyiségű hajszálat találsz, és a lófarkad látványosan kisebbnek tűnik, mikor összefogod a tincseidet, az bizony red flagnek számít.

Bár a hajhullás legfőképpen a 40 feletti nőket, az újdonsült kismamákat, a kemoterápiás kezelésben részesülőket érinti, illetve a menopauzával hozható összefüggésbe, valójában bárkivel előfordulhat, például a hajunkon használt termékek is kiválthatják ezt – nemcsak az öregedéssel járó hormonális változások. Amennyiben valamilyen betegség vagy a stressz váltja ki a hajhullást, sajnos aligha tudjuk megelőzni azt, de azért számtalan dolog akad, amit megtehetünk a tincseink védelmének érdekében: a vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag egészséges étrend, továbbá a dohányzás bojkottálása nagy szerepet játszhat ebben. Nem szabad tehát tabuként kezelni a hajhullás kérdését, hiszen tényleg AKÁRKIVEL megeshet az élete során, úgyhogy összegyűjtöttük neked azokat az okokat, amelyeket nem árt átgondolnod, aztán kiiktatnod, ha intenzíven hullani kezd a hajad.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket!

A Joy magazin írása.