4 közkedvelt étel, ami növelheti a demencia kockázatát: ezeket kerüld, amennyire csak tudod!

Borítókép: 4 közkedvelt étel, ami növelheti a demencia kockázatát: ezeket kerüld, amennyire csak tudod! Forrás: Vlada Karpovich/Pexels
Fontos tudni, hogy az egészségtelen étkezés, illetve az ilyesfajta életmódhoz köthető életviteli szokások, bizony hajlamossá tehetnek az Alzheimer-kór kialakulására. Azonban egy újabb kutatás szerint vannak bizonyos ételek, melynek fogyasztása kifejezetten nagy kockázatot jelenthet.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy törekedjünk az egészséges táplálkozásra. Nyilvánvaló, hogy az nem probléma, ha néha-néha becsúszik egy-egy egészségtelenebb étel, azonban nagyon fontos, hogy törekedjünk az egészséges egyensúlyra, és a változatos, vitaminokban gazdag étkezésre. Azonban amikor az egyensúly eltolódik, és túlnyomórészt leginkább egészségtelenül táplálkozunk, akkor bizony akár olyan komoly betegségek kockázatát is növelhetjük, mint például az Alzheimer-kór, legalábbis egyes tanulmányok erre engednek következtetni.

Ugyanis egy kutatás során olyan emberek étkezési szokásait vizsgálták, akik Alzheimer-kórban szenvednek. Majd ezen szokásokat összehasonlították egészséges emberek étkezési szokásaival. Ezek alapján pedig azt vizsgálták, hogy mely ételek azok, melyek esetlegesen hajlamosíthatnak az adott betegség kialakulására.

Forrás: MART PRODUCTION/Pexels

Az elemzés pedig arra jutott, hogy a húsalapú, feldolgozott élelmiszerek és a betegség kialakulása között komoly összefüggés fedezhető fel. A vizsgálat eredményeiből az is kiderült, hogy a demens csoportba tartozó emberek kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak rendszeresen, sőt szintén érdekesség, hogy a vörös- és fehérborfogyasztásuk is sokkal alacsonyabb volt.

Fontos tudni, hogy a demencia maga számos tényezőtől függ, természetesen állhatnak genetikai okok is a hátterében, de ezentúl függhet a táplálkozástól, az edzettségi szinttől, az alvási szokásoktól, sőt akár kapcsolódó betegségektől is. Így teljesen konkrét következtetést nem lehet levonni, azonban az tény, hogy felfedezhető összefüggés az étkezési szokások és a betegség kialakulása között.

Az alábbi ételek pedig növelhetik az Alzheimer-kór kialakulását!