JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

10 káliumban gazdag étel, amivel szíved egészségét támogatod: a banánnál is hatásosabbak!

Borítókép: 10 káliumban gazdag étel, amivel szíved egészségét támogatod: a banánnál is hatásosabbak! Forrás: Pexels/Puwadon Sang-ngern
A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

A kálium

A kálium egy létfontosságú ásványi anyag és elektrolit, amelyre a szervezetnek szüksége van a normál vérnyomás fenntartásához, a tápanyagok sejtekbe történő szállításához, valamint az egészséges ideg- és izomműködés támogatásához.

Alapvető tápanyagnak számít, mert a szervezet nem tudja előállítani. Ezért fontos, hogy káliumban gazdag ételeket fogyasszunk. A legtöbb ember azonban nem jut elegendő káliumhoz az étrendből. Külföldi becslések szerint az amerikai felnőttek kevesebb mint 0,015%-a elégíti ki napi káliumszükségletét.

Forrás: Pexels/Aleksandar Pasaric

Mivel egy közepes banán ennek az ásványi anyagnak a napi ajánlott bevitel körülbelül 9%-át tartalmazza, a legtöbben ezt tartják a káliumbevitel növelésére szolgáló tápláléknak. Azonban nem csak a banán az egyetlen jó káliumforrás!

Galériánkban mutatjuk, milyen ételek gazdagok káliumban!