10 étel, ami csökkenti a vérnyomást: gazdagok káliumban, magnéziumban, és még finomak is!

Borítókép: 10 étel, ami csökkenti a vérnyomást: gazdagok káliumban, magnéziumban, és még finomak is! Forrás: Pexels/Jessica Lewis
A szív egészségét támogató étrend betartása segíthet csökkenteni a vérnyomást. Különösen hasznos lehet például a káliumot és a magnéziumot tartalmazó ételek fogyasztása.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy egészséges felnőtt ember esetén a 130/80 Hgmm-es vérnyomás a megfelelő. A magas vérnyomás a szívbetegségek leggyakoribb megelőzhető kockázati tényezője. Világszerte több mint 1 milliárd ember küzd ezzel a problémával. Az életmódbeli változtatások és az étrend módosítása szintén csökkentheti a vérnyomást és ezzel együtt a szívbetegségek kockázatát. Az orvosok gyógyszereket is felírhatnak a vérnyomás csökkentésére, de bizonyos ételek, például azok, amelyek káliumot és magnéziumot tartalmaznak, szintén csökkenthetik a probléma kialakulásának kockázatát.

A magas vérnyomás

A magas vérnyomás, más néven hipertónia az a nyomás, amit a vér az ér falára kifejt a szív összehúzódásának következtében. A túléléshez és a megfelelő működéshez a test szöveteinek és szerveinek oxigéndús vérre van szükségük, amelyet keringési rendszer az egész testben hordoz. Amikor a szív dobog, nyomást hoz létre, amely a vért cső alakú erek hálózatán keresztül nyomja át, beleértve az artériákat, vénákat és kapillárisokat. Ez a nyomás – a vérnyomás – két erő eredménye: az első erő (szisztolés nyomás) akkor lép fel, amikor a vér kipumpálódik a szívből és a keringési rendszer részét képező artériákba halad. A második erő (diasztolés nyomás) akkor jön létre, amikor a szív a szívverések között pihen. Ezt a két erőt számok jelzik a vérnyomás leolvasásában.

Forrás: Pexels/ Pavel Danilyuk

Az esetek többségében a magas vérnyomásnak nincsenek könnyen észlelhető tünetei, ezért csendes gyilkosnak is nevezik. Számos tünet közvetve összefügghet a magas vérnyomással, de nem feltétlenül. Ilyen például a szemekben lévő apró vérfoltok, amik gyakrabban fordulnak elő cukorbetegeknél vagy magas vérnyomásban szenvedőknél. Az arc kipirulása is intő jel lehet, amit szintén sok minden más is okozhat, például napsütés, stressz, szél, forró ételek és italok, hideg időjárás vagy testmozgás. A szédülés olykor a magas vérnyomás előjele, így mindig komolyan kell venni, ha ez a tünet jelentkezik. A hirtelen szédülés, az egyensúly- vagy koordináció elvesztése és a járási nehézségek mind a stroke figyelmeztető jelei. A magas vérnyomás a stroke vezető rizikófaktora.

Mi okozza a magas vérnyomást?

A magas sótartalmú ételek, az alkohol, a dohányzás, az elhízás és a mozgásszegény életmód mind elősegítik a magas vérnyomás kialakulását, így ezek kerülendőek.

Galériánkban 10 olyan ételt mutatunk, melyek segítenek a magas vérnyomás csökkentésében, elkerülésében!