Északi étrend: szakértők szerint ez a táplálkozás legegészségesebb módja
Az északi étrend lényege
A skandináv diéta alapját a növényi alapanyagok és az olajos halak (lazac, makréla, hering) adják, emellett bogyós gyümölcsök és gyökérzöldségek is gyakran a tányérra kerülnek. Emellett olajos magvakkal, hüvelyesekkel, zsírszegény tejtermékekkel és teljes kiőrlésű gabonával egészül ki. Az északi étrend azt is jelenti, hogy meg kell szabadulnod az összes feldolgozott ételtől és a zsíros húsoktól is. A diéta alapja a norvég, dán, svéd, finn és izlandi konyha.
Egyébként még 2004-ben vált ismertté az étrend, amikor táplálkozási szakértők és neves séfek kezdték el népszerűsíteni. Részben hasonlít a mediterrán étrendhez, az egyetlen fontos különbség az olajhasználat: míg az olaszok és spanyolok általában olívaolajjal készítik az ételekeit, a skandinávok repceolajjal.
A skandináv diéta előnyei
Rengeteg előnnyel számolhat, aki az északi étrendet követi. A mediterrán diétához hasonlóan ez a táplálkozási mód is csökkentheti a daganatok, cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Egyébként fogyókúrázóknak is tökéletes lehet, az egyik legjobb diétás étrend fogyáshoz. Kutatások szerint csökkenti a gyulladást (mely akár elhízáshoz is vezethet), a főzéshez felhasznált alapanyagok pedig szintén egészségesek. A legfontosabb változást a feldolgozott élelmiszerek elhagyása okozza, hiszen így már alapból csökken a túlevés és a hízás mértéke is.
Hogyan táplálkozz az északi étrendnek megfelelően?
Nem kell mindentől megfosztanod magadat, amit szeretsz, bőven elég, ha néhány alapvető egészséges élelmiszerből betárazol: a szezonális gyümölcsök, gyökérzöldésgek (répa, cékla, krumpli), brokkoli, spenót, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonából készült tészták és péksütemények, repceolaj, halak, tojás és zsírszegény tejtermékek egészséges alapot nyújtanak.
Olvasnál még a témában?